Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010








ΑΓΑΝΤΑ. Ελα να διαβασεις μου φωναζει το κατινακι τι γραφει ο κωστας βαξεβανης, στο κουτι της πανδωρας, στο κειμενο με τιτλο = πανδωρικως , ημερομηνια αναρτησης 2\26\2010. μια παλια ιστορια που εξηγει γιατι ειμαστε ανιστορητοι. Γραφει στην αρχη για το focous και τους συντακτες καθως και για τα συναισθηματα που του προξενησε το ''μονταζ'' και το αρθρο, εκει που εχει ενδιαφερον ειναι το υπολοιπο κειμενο, το οποιο το μεταφερω, και αυτο που μου προκαλει εντυπωση ειναι γιατι τωρα, πως βρεθηκαν τα ντοκουμεντα στα χερια του δημοσιογραφου, ποιους αποδεκτες εχει το κειμενο, γιατι δεν εχει καμμια τοποθετηση απο τα κομματα σ'ενα τοσο καταγγελτικο κειμενο, αλλωστε εδω εχουμε να κανουμε μ'εναν επαγγελματια δημοσιογραφο που ξερει προσωπα και πραγματα, εχει προσβασεις σε ολη την πολιτικη παλετα, δεν ειναι ενας ακομα ''σελιδας'' στο δασος των ιστολογιων, δεν παραθετεις ενα τοσο σοβαρο κειμενο χωρις τις αποψεις των πολιτικων φορεων που εχουν διαχρονικα ευθυνες , βεβαιως και πρεπει να μαθαινουμε απ'ευθειας τα γεγονοτα στο διαδικτυο, αλλα απο δημοσιογραφους σαν τον κωστα βαξεβανη και την πορεια του περιμενουμε-πιστευω- πολυ , μα παρα πολυ τεκμηριωση και σφαιρικη αποψη για τοσο καθοριστικα γεγονοτα της συγχρονης ιστοριας μας............ Είχε δίκιο ο Πάγκαλος πως η Γερμανία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την ελληνική οικονομία. Τα γερμανικά στρατεύματα κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, σκότωσαν έλληνες, κατέκαψαν την Ελλάδα και κατέκλεψαν περιουσίες και τα αποθέματα χρυσού της χώρας.Αρκεί βέβαια να μην ξεχνάμε πόσο ευθύνονται οι έλληνες και οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν διεκδίκησε πολεμικές αποζημιώσεις, αλλά γι αυτό δεν φταίνε οι Γερμανοί. Το μεταπολεμικό ελληνικό κράτος, αυτό που δημιουργήθηκε (για να μην ξεχνάμε την ιστορία) και από συνεργάτες των Γερμανών, αρκετά ένοχο και πολύ περισσότερο δουλικό, υπερασπίζοντας ίσως τον εαυτό του, τη φύση του, παραιτήθηκε κάθε διεκδίκησης. Η υπόθεση Μέρτενς, που συγκλόνισε την Ελλάδα τη δεκαετία του 60, είναι μια παλιά ιστορία αρκετά επεξηγηματική. Πριν από χρόνια, μια δημοσιογραφική έρευνά μου για την υπόθεση αυτή, χαρακτηρίστηκε ως προσπάθεια αποκαθήλωσης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το «έθνος» έπρεπε να παραμείνει η μυθική περιγραφή των σχολικών εγχειριδίων και ο εθνάρχης το σύμβολο μιας ηρωικής και όχι συνεργαζόμενης με τους ναζί, Δεξιάς.

Ο Μέρτενς,οι αποζημιώσεις και ο Καραμανλής

Τον Μάιο του 1957, ο Μαξ Μέρτενς, ο χασάπης της Θεσσαλονίκης, ο ναζί που ευθυνόταν για τον εκτοπισμό των Ελλήνων Εβραίων και την κλοπή των περιουσιών τους, επέστρεψε στην Ελλάδα. Σύμφωνα με μια σημερινή εκδοχή, για να αναζητήσει κομμάτι του θησαυρού των Εβραίων που είχε βυθίσει με πλοίο στην Ελλάδα. Όπως και να έχει, σίγουρος πάντως, για την φιλικότητα του ελληνικού καθεστώτος. Καταζητούμενος από το 1947, ένοιωθε περιέργως αρκετά ασφαλής στην χώρα που είχε κατακάψει. Εκείνη την εποχή μάλιστα ήταν στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και φίλος του καγκελάριου Αντενάουερ.Κάποιοι εβραίοι όμως τον αναγνώρισαν και απαίτησαν την σύλληψή του. Ο Μέρτενς πραγματικά συνελήφθη.

Τον Νοέμβριο του 1958 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με τον Ευάγγελο Αβέρωφ επισκέπτονται την Βόννη. Ενδίδουν στις πιέσεις του Αντενάουερ να μην διεκδικήσουν πολεμικές αποζημιώσεις. Με την επιστροφή στην Ελλάδα ο Καραμανλής περνά μάλιστα νόμο για αναστολή δίωξης εγκληματιών πολέμου. Ακόμη και οι Άγγλοι την εποχή εκείνη κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση πως «αμνηστεύει εγκληματίες πολέμου». Ο μοναδικός εγκληματίας πολέμου που έχουμε στην Ελλάδα είναι ο Μέρτενς. Ο νόμος αρχικώς τον εξαιρεί από την αμνήστευση αλλά λίγο αργότερα τροποποιείται ο νόμος (ν.δ. 3933/1959) και τον συμπεριλαμβάνει. Έτσι ενώ ο Μέρτενς καταδικάζεται σε 25 έστω μόλις χρόνια κάθειρξης στέλνεται στη Γερμανία όπου απελευθερώνεται. Η υποχωρητική συμπεριφορά του Καραμανλή δεν έχει καμιά εμφανή εξήγηση. Κυβερνητικά στελέχη λένε πως ευνοεί το κλίμα των καλών σχέσεων Ελλάδας Γερμανίας και την είσπραξη ενός δανείου 200 περίπου εκατομμυρίων μάρκων. Αντί να διεκδικήσουμε δεκάδες δισεκατομμύρια όπως είχαμε δικαίωμα, το βουλώνουμε με ένα δάνειο. Γιατί;

Κατά πολλούς η εξήγηση είναι σε όσα είπε μόλις απελευθερώθηκε ο ίδιος ο Μαξ Μέρτενς. Με συνεντεύξεις του στη Σπηγκελ και την Ηχώ του Αμβούργου υποστηρίζει πως κατά την κατοχή, συνεργάτες του ήταν μέλη της κυβέρνησης Καραμανλή. Κατονομάζει μάλιστα συγκεκριμένα:

1. Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Σύμφωνα με τον Μέρτενς ο Καραμανλής είχε δώσει πληροφορίες ακόμη και για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου αλλά οι γερμανοί δεν τον πίστεψαν
2. Τον Δημήτρη (Τάκο) Μακρή, υπουργό εσωτερικών του Καραμανλή
3. Τον Γεώργιο Θέμελη υφυπουργό Άμυνας
4. Την Δοξούλα σύζυγο του Μακρή η οποία ήταν γραμματέας του και σύνδεσμος με τους πληροφοριοδότες

Οι συνεντεύξεις αναστατώνουν την πολιτική ζωή της χώρας. Η ΕΔΑ μιλά για προδότες που αντάλλαξαν την γερμανική σιωπή με υποχωρήσεις από τις αποζημιώσεις. Έτσι εξηγήθηκε η σπουδή επίσκεψης του Καραμανλή στη Βόννη και η απελευθέρωση του Μέρτενς.

Αποκαλύφθηκε πως πραγματικά ο Μακρής την εποχή της κατοχής διορίστηκε από τα γερμανικά στρατοδικεία ως «δικηγόρος» ελλήνων. Η γυναίκα του Δοξούλα ήταν πραγματικά γραμματέας του Μέρτενς στη Θεσσαλονίκη και ο Θέμελης διορισμένος από τους γερμανούς Νομάρχης. Για τον Καραμανλή δεν υπήρχαν στοιχεία. Μόνο ο τρόπος που έκλεισε την υπόθεση των ελληνικών διεκδικήσεων. Κανένας από τους θιγόμενους δεν κατέφυγε στα γερμανικά δικαστήρια εναντίον του Μέρτενς.

Η ανώμαλη δεκαετία του 60 και βέβαια το μετεμφυλιοπολεμικό ελληνικό κράτος έθαψε την υπόθεση Μέρτενς. Στα άπαντα Καραμανλή, υπάρχει μόνο μια παράγραφος για την υπόθεση που έριξε την πιο σκοτεινή σκιά στην προσωπική ιστορία του Καραμανλή.

Η Ιστορία για μια ακόμη φορά υποχώρησε μπροστά στις ανιστόρητες και αυθαίρετες ερμηνείες της. Ο Καραμανλής έγινε Εθνάρχης, οι έλληνες όσο περήφανοι ήθελαν τα σχολικά εγχειρίδια και οι συνεργάτες των Ναζί ιστορικές οικογένειες πάνω από όλα πατριωτικές.

Αυτή είναι η εξήγηση γιατί η Ελλάδα δεν πήρε πολεμικές αποζημιώσεις. Δεν μπορώ να καταλάβω βεβαίως γιατί όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις όχι μόνο δεν ευνόησαν, αλλά σαμποτάρισαν προσπάθειες ελλήνων πολιτών (κάτοικοι Διστόμου) να διεκδικήσουν με βάση τους ευρωπαικούς νόμους όσα είχαν δικαίωμα.

Οι Γερμανοί βεβαίως είναι φίλοι μας αλλά φίλτατη είναι η αλήθεια. Ας αφήσουμε λοιπόν τους λεονταρισμούς και τις εκρήξεις εθνικής αγανάκτησης γιατί το δάχτυλο της Αφροδίτης σηκώθηκε ειρωνικά μπροστά στο πρόσωπό μας . Η εθνική μας περηφάνεια δεν απειλήθηκε από έναν ανόητο συντάκτη ύλης του Focus αλλά από εμάς τους ίδιους. Και θα απειλείται όσο στη θέση της ιστορικής αλήθειας βάζουμε ανιστόρητους αγανακτισμένους και εύθικτους απολίτικους., αλλιως αλλο ενα μαυρο συννεφο θα κρεμαστει πανω απο τα κεφαλια μας και δεν θα ξερουμε τι θα μας ''βρεξει'' το υπολοιπο του κειμενου λοιπον =

22 σχόλια:

  1. το κειμενο του κωστα βαξεβανη τελειωνει με τις λεξεις ευθικτους απολιτικους. μετα το υπολοιπο που ακολουθει ειναι αλλη μια πατατα που εκανα κατα την διορφωση των αραδων των δικων μου ''γραμμενων'', που θα παει θα μαθω, συγνωμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλα αυτά τα είπε για τον Καραμανλή και τους υπολοίπους ο Βαξεβάνης; Δεν είδα την εκπομπή, ούτε άκουσα ούτε είδα τίποτα σχετικό!!!
    Είναι συνταρακτικές αποκαλύψεις που ο νούς μου αδυνατεί να τις πιστέψει...εγώ Καραμανλικιά και δεξιά ποτέ δεν θα μπορούσα να ήμουν αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ότι αυτός ο πολιτικός άνδρας υπήρξε καταδότης των Γερμανών!!!
    Στο τέλος θα μάθω ότι ο πατέρας μου υπήρξε μαυραγορίτης! Βέβαια είναι πολύ περίεργη η στάση των Ελληνικών κυβερνήσεων με τις αποζημιώσεις αλλά απο όλους αυτούς τους άχρηστους όλα τα περιμένω και τα δικαιολογώ...αλλά μέχρι να πιστέψω ότι υπήρξαν προδότες στους Γερμανούς, απέχει πολύ και δεν το δέχομαι έτσι με ελαφρά την καρδία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαθε μερικα ακομη.
    1946 οι Αμερικανοι εχουν συλλαβει τον ΜΕΡΤΕΝ και προτεινουν να τον παραδοσουν στην Ελλαδα προκειμενου να δικασθει ως εγκληματιας πολεμου εδω.
    Η Ελλαδα αρνειται!!!!;;;;;Τοτε δεν ηταν ο Καραμανλης!!!!
    Αντιθετα ο στρατιωτικος ακολουθος στο Βερολινο και μετεπειτα Πρεσβης στη Βοννη ζητα απο τους Αμερικανους ν΄απελευθερωσουν τον ΜΕΡΤΕΝ για τις
    ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ που προσεφερε στην κατεχομενη Ελλαδα!!!!!
    Ο ΜΕΡΤΕΝ στη Γερμανια μετα την απελευθερωση του εργαζεται στο Υπ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ!!!!!!!
    Αργοτερα ιδρυει μαζι με τον μετεπειτα πολυβραβεβμενο Προεδρο της Δ. Γερμανιας Χαινεμαν ,πολιτικο κομμα.
    ---Ενω ο ΜΕΡΤΕΝ βρισκεται στην Φυλακη 1958 [ Ελλαδα] τον Νοεμβριο ο Καραμανλης με τον Αβερωφ επισκεπτονται την Γερμανια προκειμενου να συνυπογραψουν δανειο ,200 εκ. μαρκων για εργα υποδομης [ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΚΟΙΝΩΣ]...και 400εκ. για επενδυσεις ιδιωτικου τομεα[ αυτο που λεμε κρατικοδιαιτοι επιχειρηματιες]
    --Την ιδια στιγμη τα λευτα των Ταμειων των ασφαλισμενων βοηθουσαν ακομη περισσοτερο στην αναπτυξη της ταξης των πατριωτων].Μετα την Επιστροφη ο Ηλιας Τσιριμωκος ζητησε να ενημερωθει η Βουλη για την μυστικη αυτη συμφωνια,καθως ειχε διαρευσει πως ειχαν αναλαβει την υποχρεωση απελευθερωσης του ΜΑΡΤΕΝ.
    Σε απαντηση ερχεται στην Βουλη τον Ιανουαριο του '59 ο Ν.3933 'Περι Αναστολης διωξεως των Εγκληματιων πολεμου''
    Μοναδικη πρωτοτυπια ,αβροφροσυνη, μεγαθυμια στην ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ.και τουτο Συμφωνα με τον εισηγητη του νομου ΥΠ.ΔΙΚ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΛΛΙΑ προκειμενου να παραμερισθουν τα εμποδια για την ΣΥΝΑΨΗ ΚΑΛΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ.
    τον ΛΕΧΡΗΤΗ αυτον ο Προεδρος της Ελληνικης Βουλης Απ. Κακλαμανης και ολοκληρη η Βουλη τιμησαν με το Αργυρουν Μεταλλιο της πολιτικης για τα 150 χρονια της Πολιτικης ζωης του τοπου.
    Αργοτερα τιμηθηκε απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας 1997 με τον Μεγαλοσταυρο του ΦΟΙΝΙΚΑ
    Τον Μαρτιο του '59 ο ΜΕΡΤΕΝ δικαζεται και καταδικαζεται .....' κατα στγχωνευση σε καθειρξη 25 χρονων'' ακολουθουν πιεσεις απο μερους των Γερμανων.
    Τον Νοεμβριο της ιδιας χρονιας τροποποιειται ο προηγουμενος νομος και εκδιδεται ο 4016 ο οποιος προεβλεπε.
    ΄΄Αναστελλεται Αυτοδικαιως πασα διωξη Γερμανων Υπηκοων φερομενων [ οπως λεμε ο φερομενος ως δραστης] ως εγκληματιων πολεμου καθως και η Εκτελεσης καθε ποινης η το υπολοιπον αυτης''
    Ο ΜΕΡΤΕΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ.
    ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΦΥΛΑΚΗ ΩΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ Ο ΓΛΕΖΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ.
    ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΣΤΑ ΞΕΡΟΝΗΣΙΑ ΩΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ........
    Που ναξερα πως θα χρειαζοταν να επαναφερω στο χαρτι[ να λεμε χαρτι] τα οσα εμαθα για να παρω ενα 5[ πεντε].
    Αυτοι μας Κυβερνουν Χρονια τωρα , οι Επωνυμοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ερωτηση ειναι γιατι τωρα, και τι εξυπηρετει αν εξυπηρετει ενα κειμενο που σκοπο εχει τι? Να ''φοβισει'' την δεξια?-πιστευω οτι θα το δουμε συντομα πρωτοσελιδο η εκπομπη στην τηλεοραση-Να κανει παιχνιδι μεσα στην δεξια για τους συσχετισμους των δυναμεων? Μολις ''κατεθεσε'' προταση η δεξια ελεγχος απο το 1981-2010 για τις επιδοτησεις, εσκασε αυτο το κειμενο, δεν αμφισβητω το κειμενο, τις ''συμπτωσεις'' σκεφτομαι, ουτε αμφισβητω τον δημοσιογραφο, με προβληματιζει ο χρονος, συν η τοποθετηση για τον παγκαλο που εντελει μονο ''μουρη'' δεν ''πουλησε'' αλλα εντελως ειπε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στα παραπανω αναφερθηκα προκειμενου να εμπλουτισω τις γνωσεις σου σχετικα με το θεμα.
    Τωρα σε ο,τι εχει σχεση με την αιτια και αφορμη ,αδυνατω να εκφρασω αποψη.
    Προσωπικα δεν εχω την καλυτερη ιδεα για τον εν λογω δημοσιογραφο [ οχι ως προς την δυνατοτητα ερευνας] καθως με εχει πεισει πως μονο στις περιπτωσεις που βρισκεται στρημωγμενος απο προσωπικες του καταστασεις προβαινει σε αποκαληψεις που πολλες φορες ειναι και ιστορικα γνωστες.
    Αναφερεται μονον στον Καραμανλη ,χωρις ν' αναφερεται καθολου στην αρνηση της κυβερνησης του '46 να δικασει τον ΜΕΡΤΕΝ!!!!!
    Το επιμυθιο σε ολες τις δυσκολες στιγμες της ιστοριας μας τις τυχες μας ειχαν στα χερια τους ατομα Ανικανα να τις χειρισθουν .Μονος γνωμονας το ιδιον ωφελος και η ικανοποιηση της Καινοτητας της Εξουσιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μεγαλη ιστορια Δημητρη,αν ανοιξει δυσκολα θα κλεισει.Σου στελνω μερικα πραγματα και τα λεμε.

    Παλιοτερα ,το περιοδικο "ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ",ειχε δημοσιευσει τα ονοματεπωνυμα των 163 μεγαλυτερων δοσιλογων της κατοχης.
    Μερικοι εξ αυτων.
    1.Οικογενεια Γιαδικιαρογλου.
    ο αλεξης γιαδικιαρογλου στα 26 ,θεωρειτο ο μεγαλυτερος "νονος"της αθηναικης νυχτας.εραστης της μελινας μερκουρη,συζουσε με αυτην και τον ,τοτε,συζηγο της π.χαροκοπο.

    2.πετρος δοανιδης,υιος και αδελφος καθηγητων του Ε.Μ.Π.διεφυγε στην μεση ανατολη και με χρυσες λιρες,απεκτησε προσβασεις στην εθνικη αντισταση.παρεμεινε στην αμερικη,ως εφ.αξ. του πολεμικου ναυτικου,εμφανιζομενος ως στελεχος του εαμ και καταδικαζομενος ,ερημην,στην αθηνα ως συνεργατης του εχθρου.

    3.οικογενεια βερνικου..κερδισε αμυθητα ποσα αναλαμβανοντας την ανεγερση ναυαγιων.μελος της ειχε θητευσει στην ΕΣΠΟ.

    4.συνεταιροι τους ,η εβραικη οικογενεια ματσα

    5.ροζενσταιν-ροζακης.ο πατερας του χρηστου ροζακη ,φιλου του σημιτη

    6.γονος οικογενειας δοσιλογων ειναι και ο αγοραστης της ροζ βιλλας ,ο οποιος ζητησε τα λεφτα του οταν ακυρωθηκε η αγοραπωλησια

    7.ιωαννης γεωργακης,αργοτερα εξ απορρητων του ωναση,μετεπειτα μελος της ακαδημιας αθηνων

    8.υιοι καρδασιλαρη.προμηθευτες αρχων κατοχης

    9.ντιλερνια γ.εργολαβος

    10.ντεκιπελο καταλιτο,εργολαβος

    11.τερζογλου ν,επιχειρηματιας

    12.αφοι βομβα,προμηθευτες αρχων κατοχης

    13.αγιουταντης α,εργολαβος

    14.κολοζωφ γ.,επιχειρηματιας

    Με επικεφαλής φυσικά τον περιβόητο Μποδοσάκη.(Λάρκο,Πυρκάλ).Το 1921 ήρθε απο τη Μικρά Ασία με 1.000.000 χρυσές λίρες,απόχτημα απο την συνεργασία του με τον Κεμάλ Ατατούρκ,ο οποίος ξερίζωσε τον Ελληνισμό απο τα σπίτια του.Τίς πολλαπλασίασε στηρίζοντας τον δικτάτορα Μεταξά.Ενάμιση δισεκατομμύριο προπολεμικές δραχμές ωφελήθηκε στα χρόνια τής Γερμανικής κατοχής.Πούλησε όπλα στον Ισπανικό Εμφύλιο,το 1940 στούς Άγγλους και στα χρόνια της κατοχής συνεργάστηκε με το Γερμανο εγκληματία πολέμου Ντέτερ.Διόρισε πρωθυπουργό τον πιστό του άλλοτε υπάλληλο στα "ναυπηγεία Βασιλειάδη",ναύαρχο Πέτρο Βούλγαρη.

    Μαυραγορίτες λαδιού
    Γκόβερης,Κωστούλας,Φαρδούλης,Κούκας,Χαμουρτζόγλου,Γιαννόπουλος
    Λεσχειάρχες με την υποστήριξη του αστυνομικού Διευθυντή Άγγελου Εβερτ
    Σταματόπουλος,Δενδρινός,Άρνης Υλοτομια
    Πέππας,προμηθευτής των γερμανών
    Κατασκευές έργων και προμήθεια πολεμοφοδίων
    Μ.Αβέρωφ,αδελφός του γνωστού,Δοανίδης,Μίκας,Αργυρόπουλοι,Μιχαηλίδης
    Καπνά,μέταλλα,σταφίδα,λάδια και όλο τον Εθνικό μας πλούτο.
    Η εταιρεία "Ντενγκρίγκες"
    "Τσιμέντα Χαλκίδας"
    "Μεταλευτική εταιρεία"
    "αδελφοί Παπαστράτου"
    ο Λαναράς
    ο Κατσάμπας
    ο Τουρκοβασίλης διοικητής της Εκδοτικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Tι λέτε ρε παιδιά, μεσάνυχτα έχω εγώ απ'όλα αυτά!
    Απίστευτες καταστάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. taspa, σιγουρα κανεις δεν γνωριζει, αλλα σαν ανθρωποι που βρισκουμε μικρα κομματια αληθειας απο εδω και απο εκει πρεπει να τα ταιριαξουμε, τουλαχιστον για εμας και ενα κυκλο ανθρωπων που συνεχως αναρωτουνται, ισως η αληθεια να ειναι κρυμενη στο ''ματι του βοδιου'', μπορει ολα αυτα να ''σκανε''στην προσπαθεια της απομακρυνσης του κοσμου απο την ''τουμπα'' που ετοιμαζουν στον ''τροπο ζωης'' μας, ασφαλιστικο, κ.λ.π και εναν ελεγχο εσωκομματικο, κουνωντας φακελους, ενθεν και ενθεν, γι'αυτο κανω τις ερωτησεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ade Gia καλημερα, παντα ακριβης, παντα περιεκτικος και στο κειμενο και στις πληροφοριες, η ιστορια του ζιγκολο με ξαφνιασε, αν και ποτε την μελινα δεν την ''συμπαθησα'' παντα ειχα την αισθηση οτι την ''εσπρωχναν''. Λες η δηλωση της δαμανακη για υποστηριξη-στην βουλη-οτι ειναι και αυτη εβραια σε σχεση με το ονομα της οικογενειας ροζακη να το βρουμε το επομενο διαστημα μπροστα μας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. kariatida62,καλημερα, ο φιλος μας ο AdeGia και η taspa, ειναι πολυ καλες πηγες εγκυρων πληροφοριων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δημητρη η Μαρια ειναι ξαδερφη μου,κι αυτο που ειπε για τον Ροζακη το ειπε για συμπαρασταση,οπως λεμε ειμαστε ολοι μεταναστες.Μην τρελλαθουμε,αν και δεν βλεπω πιο θα ηταν το προβλημα.Εγω ειμαι αθεος,λοιπον ,τι σημαινει αυτο.?Απλα οι ηλιθιοι απομονωσανε μια φραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ρε παιδιά τι να πω, της πουτ@νας γίνεται, έτσι μου έρχεται να αλλάξω όνομα, γιατί με βλέπω σε καμιά δοσιλογική λίστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. το πονηρο μυαλο μου πηγε οτι μπορει να ηθελε να κανει αντιπερισπασμο στα τρεχοντα για να εχουν να ασχολουνται τα γ...καναλα, οχι για οποιονδηποτε αλλο λογο, λογω ονοματος την ειχαμε στο ''τμημα''μας στην ο.β του γκυζη, ποτε δεν ''πατησε'' δουλευε μαζι με τους αλλους τον χαριλαο,συνεχεια το βαζαμε θεμα, την ειχαμε παρει χαμπαρι απο τα ''λαθη'' που εκανε στις λεπτομερειες, βεβαια δεν ειναι αυτο το θεμα μας, παντως μακρια απο εμας τα οποιασδηποτε φυσης ρατσισμοι, φυλετικοι,θρησκευτικοι,κ.λ.π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. karfoma καλημερα, ωραια μιλας παιδι πραμα, γιατι πως σε λενε? Μποδοσακογλου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. karfoma Δημήτρη μου, αλλά παραπέμπει σε κουκούλα, γι΄αυτό φοβάμαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σωπάτε ωρέ και δεν ανακάλυψε δα και τον τροχό ο βαξεβάνης. Γεμάτες οι βιβλιοθήκες και το Internet από παρόμοιες αναφορές.
    αυτή, προσωπικά τη βρήκα από τις πιο πλήρεις.

    Πάντως με αφορμή το δημοσίευμα ενός περιοδικού, πολύ πιο ήπιο απ΄όσα γράφονται και λέγονται από εμάς τους ίδιους για την ίδια μας τη χώρα, μόνο εμείς θα μπορούσαμε να προσπαθούμε να ξεχάσουμε πόσα εμείς χρωστάμε και να μας απασχολούν μόνο εκείνα που μας χρωστούν.

    Καλό σου μήνα κατινάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. χαιρεται φοραδα στ'αλωνι, οχι βεβαια δεν ανακαλυψε τον τροχο, οι αποριες που γεννηθηκαν ειναι γιατι τωρα αυτα τα αρθρα, για την επικαιροτητα και για τα ''κλικ''η αστους να ασχολουνται για αλλα αντι αλλων, καλο σου μηνα κατινακι????????!!!!!!!!! ατιμα θηλυκα, παγκοσμια ομοσπονδια γυναικων, ρε τι τραβαμε και εμεις οι..............................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δημητρη,
    Aυτα λιγο ως πολυ ειναι γνωστα χρονια τωρα. Απλα ξαναηρθαν στην επιφανεια τελευταια λογω των καταστασεων. Απορω που πολλοι λενε οτι δεν τα ηξεραν..Τι πιστευαν δλδ μερικοι για τους εφοπλιστες, οτι χαρις στο δαιμονιο τους εκαναν λεφτα; Που και πως μερικοι απεκτησαν πλοια; Ολοι γονεις με λεφτα ειχαν, ή μηπως μερικοι υπηρξαν καταδοτες; Αν ομως τα ηξερε ο κοσμος και ψηφιζε τους συγκεκριμενους πολιτικους, Καραμανλη κλπ τοτε μας αξιζει ολους το εξωφυλλο του..Focus! ;)

    Kαλο μηνα και τα ματια μας 14! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μου κάνει εντύπωση ποιός και για ποιό λόγο έφερε το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων στην επικαιρότητα.Το χρησιμοποιούμε σαν επιχείρημα γιατί χρεωκοπίσαμε?Ωραία διαπιστώσαμε κάτι που ξέραμε ότι κάποιοι διεφθαρμένοι πολιτικοί μας έκαναν συναλλαγή με τους Γερμανούς.Αυτό θα είναι το εθνικό μας μέσο πίεσης για να ζητιανέψουμε βοήθεια από αυτούς που μας εκμεταλεύτηκαν?
    Προσωπικά δεν προσβάλλομαι οταν μου λένε την αλήθεια ,τι λαός τεμπέλης έχουμε γίνει ,ότι ρημάξαμε το δύστυχο ελληνικό δημόσιο,ότι η κρατική μηχανή ταλαιπωρεί τον απλό λαό,τους επιχειρηματίες ,τους εργαζομένους.Οτι όλοι εξαρτώμεθα από το κράτος αλλά κανένας μας δεν θέλει να συνεισφέρει,το επιχείρημα είναι να πληρώσουν αυτοί που τα φάγανε.Αντε πιάστους τώρα.
    Πρέπει να δούμε κατάματα την αλήθεια και ας πονάει,και οι αλήθεια είναι πολιτικό σύστημα και λαός έχουμε μερίδιο ευθύνης για τη κατάντια της χώρας.Λαουτζίκος εμείς οι απλοί πολίτες προσεγγίζαμε τα κόμματα για να εξυπηρετήσουμε το συμφέρον μας ,εμείς ψηφίζαμε όχι με βάση το κοινό καλό ,αλλά με βάση το προσωπικό μας συμφέρον.Πράσινες,Μπλε σημαίες στα μπαλκόνια μας για να δει ο τοπικός αντιπρόσωπος ότι έχουμε και εμείς δικαίωμα στο φαγοπότι.
    Τώρα ήρθε η ώρα που κάτι πρέπει να κάνουμε,κάτι να προσφέρουμε ,συνεχίζουμε να έχουμε την άποψη όλοι οι άλλοι θα πληρώσουν εκτός από μας.Ολοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώσουν που έχουν το πλεονέκτημα της ασφάλειας εργασίας,ποιός θα πληρώσει ο μεροκαματιάρης? Να πληρώσουν και οι καρχαρίες του χρήματος,μακάρι να μπορέσει να πιάσει καρχαρία Γιωργάκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ELVA ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 20 ΒΑΘΜΟΙ ΚΕΛΣΙΟΥ, ΤΕΝΤΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΗΤΑΝΕ ΓΝΩΣΤΑ ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΤΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΠΕΤΑΣΜΑ ΚΑΠΝΟΥ. Καλο μηνα αλλα ''κοιτα'' απο την στιγμη-οποτε ερθει εντος των ημερων-που ο ''αδουλευτος'' γ. παπανδρεου εηαγγειλει τα μετρα, τι εχει να γινει, ανοικτο, ραδιο? τηλεοραση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. a-Kentavrou φιλε ξεχνας οτι πριν κανα δυο χρονια στην εκθεση του οασα οι ελληνες δουλευαν τις πιο πολλες ωρες στην ευρωπη, μας περναγαν παγκοσμιως, κορεατες και ιαπωνες, τα γ...καναλα με τους σφουγγοκωλαριους μαγαλομικρουτσικους τσανακογλυφτες δημοσιογραφους, μαζι με τους τσανακογλυφτες ελληνες πολιτικους, που ειναι μελη στην κλειστη οικονομικη λεσχη μπιντελμπεργκ, εστησαν αυτο το σκηνικο, ασχετο-σχετικο, που περασε στα ψιλα των ειδησεων , ο προεδρευων της λεσχης, μεγαλοεπειχηρηματιας δαυιδ τα εχει ''μαζεψει'' και εδω και δυο μηνες περιπου την εχει ''κανει'',τυχαιο? Και παλι δεν μπορω να καταδικασω κανεναν οταν ''εγλυφε'' τα αποφαγια των δυο κομματων της εξουσιας- ασχετα αν τσαντιζομαι,για τον ραγιαδισμο-εχει κουραστει ο κοσμος να περιμενει να δει φως στην ακρη του τουνελ,αν.παπανδρεου εως υπαρχουν λεφτα, γ.παπανδρεου, το καταλαβαινουμε ολοι, δυσκολος ο δρομος του αγωνα , της διεκδικησης,απο την μεταπολιτευση φοβιζουν τον κοσμο, ποτε με τανκς, ποτε με επιτηρησεις, ας μην ριχνουμε και εμεις το αναθεμα, το βλεπουν το ποιος εχει το δικιο, αλλα ειναι η ρημαδα η επιβιωση που κοβει τα γονατα, τοσα χρονια τον ''τουμπαρουν'' με τα ψευτικα τα λογια τα μεγαλα, εφτασε ο κομπος στο χτενι-δεν μιλαω για την ψευτοκριση, η ολλανδια ''τραβαει'' περισοτερα ευρω απο εμας γιατι εκει δεν ''εγινε'' το ιδιο-τωρα θα αρχισει να ''καταλαβαινει''ο κοσμος, εχε λιγο υπομονη και θα το δεις, εδω θα ειμαστε???? ΙΣΩΣ!! και αυτο για ολους τους φιλους που καταθετουν αποψεις Σαν Παραμύθι ταξιδεύεις
    σε κόσμους άλλους κι εποχές,
    με γέρο ναύτες, καπετάνιους
    λάβρους κουρσάρους, πειρατές.

    Καπετάν Σιρόκο,κάτω στο Μαρόκο

    Γρέγο, πουνέντε, και λεβάντες
    να σε γυμνώνουν σαν ληστές ,
    αερικά, στοιχειά, και κράχτες
    κι’ έγινε μπάρκο ο καφενές.

    Σαν παραμύθι ταξιδεύεις
    στου λογισμού μου τις σπηλιές,
    νά 'μουνα ναύτης και αντάρτης
    σαν και του λόγου σου που λες

    ΑπάντησηΔιαγραφή