Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011







ΑΓΑΝΤΑ...

ΤΣΟΥΝΑΜΙ Νο1!

Η κατάσταση είναι κρίσιμη!!

Μιλάει στον «Ρ» ο Θανάσης Γεράνιος, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων του Πανεπιστημίου Αθηνών για το πυρηνικό θρίλερ στην Ιαπωνία.

Μιλώντας στο «Ριζοσπάστη», σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις αλλεπάλληλες εκρήξεις στους πυρηνικούς αντιδραστήρες του συγκροτήματος της Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, ο Θανάσης Γεράνιος καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων του Πανεπιστημίου Αθηνών σημειώνει:
«Δεν είναι καλά τα πράγματα.
Υπάρχουν πολλά γεγονότα τα οποία μεταξύ τους δείχνουν μια αστάθεια.
Από τη στιγμή που μια τέτοια τεχνολογικά προηγμένη χώρα κατέφυγε στη ρίψη νερού πάνω στον πυρηνικό αντιδραστήρα, λες και πρόκειται για κατάσβεση πυρκαγιάς σε ένα δάσος, καταλαβαίνει κανείς πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα.
Μάλιστα, αναγκάστηκαν τώρα να το διακόψουν, γιατί από ψηλά το νερό διαλύεται, σκορπίζεται, από πιο χαμηλά ακτινοβολίζεται επικίνδυνα ο πιλότος και επομένως δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα.
Το θέμα είναι, πού καταφεύγει μια τέτοια προηγμένη τεχνολογικά χώρα που έχει κατασκευάσει βιομηχανίες, οι οποίες κατασκευάζουν πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Βέβαια, με αυτό καταρρίπτεται ο μύθος που έλεγε ότι τότε με το Τσέρνομπιλ έφταιγαν οι ανατολικού τύπου αντιδραστήρες και τώρα έχουμε τους δυτικού τύπου αντιδραστήρες.
-- Είναι δυνατόν πυρηνικοί αντιδραστήρες να ανήκουν και να ελέγχονται από ιδιωτικά μονοπώλια;
-- Οπως είπατε είναι ιδιωτική εταιρεία, την οποία τώρα μάλιστα κατηγορεί έντονα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας ότι τον ενημέρωσε μια ώρα αργότερα από το γεγονός που προέκυψε με τον δεύτερο αντιδραστήρα, όπου ο θάλαμος δεν είναι ασφαλής.
Σας επισημαίνω πως η κατασκευή είναι από ατσάλι που κρατάει το τελευταίο στάδιο του ατυχήματος πριν διαρραγεί.
Ακριβώς αυτό είναι το ένα στοιχείο το οποίο λέει ότι για να λειτουργήσει ένας πυρηνικός αντιδραστήρας πρέπει να αποφέρει κέρδη.
Πώς θα γίνει αυτό; Θα γίνει σε βάρος του συστήματος ασφάλειας, σε βάρος των φίλτρων, που πρέπει να φιλτράρουν τον ραδιενεργό αέρα πριν βγει στην ατμόσφαιρα, με τις συνθήκες λειτουργίας και βέβαια, αυτό που λέμε στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, πώς θα συμπεριφερθεί.
Αυτό όμως είναι ένα κόστος που μαζί με αυτό πρέπει να προσθέσουμε επιπλέον και το κόστος μόνιμης και ασφαλούς διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων.
Επίσης, το κόστος καταστροφής του γερασμένου πυρηνικού σταθμού και της μετατροπής του σε πυρηνικό απόβλητο το οποίο φτάνει το 30% του κόστους ενός καινούριου πυρηνικού αντιδραστήρα συνθέτουν ότι ή θα κρύψεις την αλήθεια ή θα πρέπει να σταματήσεις να εκμεταλλεύεσαι και να λειτουργείς αυτούς τους πυρηνικούς αντιδραστήρες.
-- Η αντίδραση της Γαλλίας, διά μέσου της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας, που έσπευσε να κρίνει πως η ζημιά στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Φουκουσίμα είναι «επιπέδου 6», για να προσθέσει με νόημα πως αν οι Ιάπωνες είχαν προτιμήσει τη γαλλική τεχνολογία δε θα γίνονταν αυτά τα ατυχήματα, τι σημαίνει;
-- Θα έλεγα ότι πολύ βιάστηκαν να ανακοινώσουν κάτι τέτοιο ακόμη κι αν ήθελαν να διαφημίσουν τους δικούς τους πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Θα έπρεπε να περιμένουν ένα διάστημα, τουλάχιστον να ξεπεραστεί αυτό το δράμα.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
Είναι και κάτι άλλο.
Πριν από δύο μέρες σε μια μεγάλη εφημερίδα, δημοσιεύτηκε ένα άρθρο, και συμπτωματικά ήταν πάνω από ένα δικό μου κι έγραψε αυτά που πιστεύει ένας με την ιδιότητα του εκπροσώπου, του στελέχους εταιρείας κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων.
Ελληνας στην καταγωγή.
Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό.
Οταν ακόμη και σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορεί κανείς να κρατήσει έστω τα προσχήματα και να μιλάει τώρα, ως στέλεχος σε εταιρεία κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων, προφανώς ενδιαφέρεται να κατασκευαστεί στην Ελλάδα ένας πυρηνικός αντιδραστήρας.
Πιστεύω πως αυτό που έγινε στο πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα είναι το πιο ισχυρό, για να σταματήσουν οι οποιεσδήποτε προβλέψεις για χώρες να αποκτήσουν πυρηνική ενέργεια και μάλιστα για χώρες που δεν την είχαν ποτέ.
Δεν υπάρχει πιο ισχυρό μήνυμα από το ότι σταματήστε ή μην σκέφτεστε πλέον το θέμα των πυρηνικών αντιδραστήρων.
Δεν παρέχει καμία ασφάλεια. Και ό,τι θεωρητικές πιθανότητες έχουν ανακοινωθεί είναι απλά ψεύτικες, εννοώ περί ασφάλειας και αξιοπιστίας αυτών των αντιδραστήρων.
-- Μαθαίνουμε πως οι πυρηνικοί αντιδραστήρες στο συγκρότημα της Φουκουσίμα είναι 40 χρόνων, όταν την ίδια στιγμή οι Ιάπωνες όλο αυτό το διάστημα επαίρονται για την προηγμένη τεχνολογία που διατηρούν στις εγκαταστάσεις τους.
-- Αυτός δυστυχώς είναι ένας κανόνας που ακολουθείται σε πολλές χώρες για λόγους οικονομίας.
Ξεπερνάνε το όριο και από εκεί και πέρα, προκειμένου να χάσουν μια ισχύ του μισού ή ενός Γιγαβάτ, δεν πειράζει, ας συνεχίσουμε να τον λειτουργούμε.
Βέβαια, το πρώτο πρόβλημα για το οποίο πρέπει να σταματήσουν οι αντιδραστήρες είναι το γεγονός ότι οι χειριστές που βρίσκονται μέσα σε αυτούς και τους χειρίζονται οι ίδιοι ακτινοβολούνται σε επίπεδα που δεν επιτρέπεται.
Δηλαδή, δεν είναι μόνο ότι ο αντιδραστήρας γερνάει, αλλά εκπέμπει και ραδιενέργεια η οποία δεν είναι και τόσο χαμηλή και αβλαβής γι' αυτούς που εργάζονται.
Εχουν μολυνθεί όλα τα σημεία της μόνωσης του αντιδραστήρα με ραδιενέργεια.
Η κανονική δόση ραδιενέργειας που επιτρέπεται - ας το πούμε έτσι - να παίρνει ένας που δουλεύει σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο είναι δεκαπλάσια από τη δική μας που δεν είμαστε σε ένα τέτοιο εργοστάσιο.
Είναι ήδη πολύ αυξημένη και αυτό για οικονομικούς λόγους.
Εάν ήταν μικρότερη θα ήταν πολύ μεγάλο το κόστος κατασκευής και συντήρησης του πυρηνικού σταθμού. Είναι καθαρά θέμα κόστους.
-- Εχετε εικόνα για το πόσο σοβαρή είναι η έκλυση ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα αυτή τη στιγμή μετά τις εκρήξεις στους πυρηνικούς αντιδραστήρες;
-- Αυτή η έκλυση πιστεύω ότι ακόμα δεν έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο νέφος, το οποίο να αρχίσει να μεταφέρεται, να διαχέεται, να ανυψώνεται στην ατμόσφαιρα.
Δυστυχώς, όμως, βλέπω ότι η κατάσταση αρχίζει να γίνεται ανεξέλεγκτη.
Οταν πλέον οι προσπάθειες περιορίζονται στο να ρίξουμε νερό με κουβάδες, εγώ νομίζω πως πλέον δεν μπορεί να παρέμβει ο άνθρωπος.
Και ούτε είναι κάτι που μπορεί να μπει σε ένα πρόγραμμα και να πούνε συμβαίνει αυτό θα το κάνουμε έτσι.
Δεν ήταν έτοιμοι, όπως και στην Ευρώπη δεν είναι έτοιμοι, να αντιμετωπίσουν τέτοια ατυχήματα.
Είναι ατυχήματα που ο άνθρωπος δεν πρόκειται ποτέ να υπολογίζει ότι αυτά θα συμβούν.
Αλλά συμβαίνουν.
Η πυρηνική ενέργεια και οι πυρηνικοί κίνδυνοι δεν εντάσσονται στους νόμους των συμβατικών κινδύνων όπως είναι τα τροχαία, τα αεροπορικά ή άλλα ατυχήματα.
Δεν μπορούν να ενταχθούν, γιατί έχουν πολύ διαφορετικά αποτελέσματα, διάρκεια και έκταση...
Αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα, αλλά το αναφέρω τώρα πολύ περιληπτικά.
Δεν επιτρέπεται, και επιστημονικά, να βάλει κανείς πιθανότητες σε πυρηνικά ατυχήματα.

ΤΣΟΥΝΑΜΙ Νο2!

ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΚΚ
Προειδοποιούσε για κίνδυνο ατυχήματος από το 2006!

Τους κινδύνους για τη λειτουργία των πεπαλαιωμένων πυρηνικών σταθμών της Ιαπωνίας και το ενδεχόμενο σεισμού και τσουνάμι είχε υπογραμμίσει ο εκπρόσωπος του ΚΚ Ιαπωνίας, Γιοσίι Χιντεκάτσου, από το 2006 στη Βουλή και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Προϋπολογισμού.
Το ΚΚ Ιαπωνίας σημείωνε ότι «τουλάχιστον 43 πυρηνικοί αντιδραστήρες, το 80%, αυτών που λειτουργούν στη χώρα, θα αντιμετωπίσουν σοβαρό κίνδυνο αν το επίπεδο της θάλασσας πέσει κατά τέσσερα μέτρα και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί θαλασσινό νερό για την ψύξη του πυρήνα του αντιδραστήρα».
Καλούσε να παρθούν μέτρα ασφαλείας για το χειρότερο σενάριο ατυχήματος και «να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για συστήματα ψύξης, ώστε να αποφευχθεί η τήξη των πυρήνων, θα έχει καταστροφικές συνέπειες».
Βέβαια, στην περίπτωση του τωρινού ατυχήματος, το αποτέλεσμα του τεράστιου τσουνάμι ήταν όχι να υπάρξει έλλειψη νερού, αλλά να χτυπηθούν τα ηλεκτρικά συστήματα της ψύξης και να προκληθεί η κρίση που προέκυψε.
Ωστόσο, οι προειδοποιήσεις των κομμουνιστών όπως και πολλών επιστημόνων εδώ και πολλά χρόνια αγνοήθηκαν από τις αστικές κυβερνήσεις και το ιδιωτικό μονοπώλιο που ελέγχει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς.

ΤΣΟΥΝΑΜΙ Νο3!

Κυβερνήτες περιοχών καταγγέλλουν μεγάλες καθυστερήσεις στην άφιξη βοήθειας σε τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα, ενώ παράλληλα έντονες χιονοπτώσεις σημειώνονται στις βορειοανατολικές περιοχές...

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Φουκουσίμα παραμένουν δίχως τρόφιμα, καύσιμα, θέρμανση, σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.
Μπροστά στα τεράστια βάσανά τους, ο αυτοκράτορας Ακιχίτο τους έδωσε μόνο ...θερμά συλλυπητήρια, ευχές και ελπίδες πως η κατάσταση δε θα γίνει ολότελα εφιαλτική και ...προσευχές!
Ετσι, χτες, ο κυβερνήτης της περιοχής Γιουχέι Σάτο επέκρινε τις κεντρικές αρχές για τις απαράδεκτες καθυστερήσεις στην παροχή αρωγής στους σεισμόπληκτους, σημειώνοντας ότι όλοι έχουν φθάσει «στα όριά» τους.
Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν 500 καταφύγια με 100.000 ανθρώπους, που έχουν απόλυτη ανάγκη να έχουν καύσιμα για να ζεσταθούν. Ομως τα τρόφιμα, τα είδη πρώτης ανάγκης και τα καύσιμα δεν έρχονται».

Στην πόλη Σεντάι, που έχει ισοπεδωθεί από το σεισμό, οι πυροσβέστες και τα σωστικά συνεργεία αναζητούν τυχόν επιζώντες όχι μόνον κάτω από τα ισοπεδωμένα κτίρια, αλλά και κάτω από πυκνό πέπλο χιονιού, με την ορατότητα να περιορίζεται στα 40 μέτρα. Ωστόσο, αντί για επιζώντες τα συνεργεία διάσωσης βρίσκουν μόνον πτώματα σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης μέσα σε παγωμένο βρώμικο θαλασσινό νερό...
Οι νεκροί εικάζεται ότι έχουν ξεπεράσει τους 10.000 και πολλές χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι.
Σε τέτοιες συνθήκες, πολλοί από τους τουλάχιστον 530.000 άστεγους σεισμοπαθείς βρίσκουν μοναδικό στήριγμα στις οδηγίες επιβίωσης που μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο NHK, όπως να διατηρηθούν ζεστοί - τυλίγοντας το σώμα τους με εφημερίδες και κολλητική ταινία - και να βράζουν νερό χρησιμοποιώντας άδειες κονσέρβες και κεριά.
Παράλληλα, σημαντικές δυσκολίες αντιμετωπίζουν πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά στο βορειοανατολικό τμήμα της Ιαπωνίας, που αν και γλίτωσαν από το τσουνάμι και το σεισμό, έχουν μείνει δίχως ηλεκτρικό ρεύμα και τρεχούμενο νερό.

Ολοι ήξεραν, αλλά σιωπούσαν...
Ολοένα και πληθαίνουν τα στοιχεία που δείχνουν τη στενή διαπλοκή συμφερόντων και τη συνενοχή μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και στελεχών της ιδιωτικής εταιρείας ηλεκτρενέργειας ΤEPCO και άλλων μικρότερων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο παραγωγής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια στην Ιαπωνία.
Τέτοιες αποκαλύψεις επανέρχονται τελευταία από τη γνωστή ιστοσελίδα «Wikileaks», η οποία επικαλείται τηλεγραφήματα διπλωματών από την αμερικάνικη πρεσβεία στο Τόκιο προς την Ουάσιγκτον.
Σε ορισμένα απ' αυτά αναδεικνύεται πως και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) (που είθισται να είναι «λαλίστατη» και επικριτική δημοσίως για χώρες όπως η ΛΔ Κορέας και το Ιράν) γνώριζε και αυτή για τα σοβαρά προβλήματα ασφαλείας που παρουσιάζουν αρκετά από τα 55 πυρηνικά εργοστάσια στην Ιαπωνία, προειδοποιώντας πως ορισμένα εξ αυτών λόγω παλαιότητας (με ηλικία 30-40 ετών), θα αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν σε σεισμούς μεγαλύτερους των 6,5 Ρίχτερ. Ειδικότερα, αξιωματούχοι της ΙΑΕΑ το Δεκέμβρη του 2008, με αφορμή τη σύνοδο στο Τόκιο μεταξύ ειδικών από χώρες του «G-8» που διέθεταν πυρηνικές βιομηχανίες, σημείωναν σε Ιάπωνες συναδέλφους τους πως εκτός των άλλων και οι κανονισμοί ασφαλείας για τη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών ήταν ξεπερασμένοι, ενώ «ισχυροί σεισμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα» για ορισμένα απ' αυτά...
Η ιαπωνική κυβέρνηση υποχρεώθηκε έκτοτε να «αναβαθμίσει» όπως όπως κάποια κτίρια και ορισμένους κανονισμούς ασφαλείας σε πυρηνικούς σταθμούς, ωστόσο τα ληφθέντα μέτρα ήταν ανεπαρκή...
Ιδιαίτερα όσον αφορά στο πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα, το οποίο είχε φτιαχτεί για να αντέξει σεισμό έως και 7 Ρίχτερ, η ιαπωνική κυβέρνηση περιορίστηκε να φτιάξει μόλις ένα Κέντρο Αντιμετώπισης Κρίσεων...
Σε άλλα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας καταγράφονται οι ανησυχίες ειδικών, για το γεγονός πως οι κανονισμοί ασφαλείας για την προστασία των πυρηνικών σταθμών στην Ιαπωνία είχαν ενημερωθεί μόλις... τρεις φορές μέσα στα τελευταία 35 χρόνια!
Επιστολές Αμερικανών διπλωματών σημειώνουν τις αρνητικές αντιδράσεις ιαπωνικών κυβερνήσεων σε αποφάσεις δικαστηρίων που διέτασαν το κλείσιμο ορισμένων πυρηνικών σταθμών, αφού έκριναν βάσιμες τις ανησυχίες των κατοίκων που προσέφευγαν σ' αυτά για την ασφάλεια και την υγεία τους μεταξύ άλλων και γιατί (όπως όλοι γνώριζαν...) κάποιοι πυρηνικοί σταθμοί δεν θα άντεχαν σε σεισμό μεγαλύτερο των 6,5 Ρίχτερ. Παράλληλα, αναλυτικές εκθέσεις-προβλέψεις σεισμολόγων πιθανολογούσαν πως υπήρχαν τουλάχιστον 2% πιθανότητες για σεισμό 7 ή και 8 Ρίχτερ...
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δικαστηρίου της περιοχής Καναζάουα, που διέταξε την «Hokuriku», ιαπωνική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς, να κλείσει τον υπ' αριθμόν 2 πυρηνικό σταθμό στη δυτική περιοχή Shika, θεωρώντας βάσιμες τις ανησυχίες κατοίκων της περιοχής πως το συγκεκριμένο πυρηνικό συγκρότημα δε θα άντεχε σε ένα σεισμό ισχυρότερο των 7 Ρίχτερ.
Η κυβέρνηση όχι μόνον δε συγκινήθηκε, αλλά εφεσίβαλε την απόφαση και την ακύρωσε άλλο, ανώτερο δικαστήριο (με προφανώς «φιλικότερους» δικαστές) το 2009.

ΤΣΟΥΝΑΜΙ Νο4!

Ανησυχία από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις!

Η Γαλλία ζήτησε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των μελών της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών σχετικά με την κρίση στην Ιαπωνία, ενδεχομένως και αγοράζοντας ιαπωνικό χρέος (όπως είπε χτες η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ).
Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε εξάλλου σήμερα ότι θα συγκαλέσει ειδική συνάντηση των υπουργών της Ομάδας των Είκοσι (G20) περισσότερο ανεπτυγμένων και αναδυομένων οικονομιών για να συζητήσουν τις επιλογές στον ενεργειακό τομέα μετά την πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία.
Στο μεταξύ, η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα, διά του υπουργού Βιομηχανίας Ερίκ Μπεσόν, πως η Ιαπωνία χάνει τον έλεγχο της κατάστασης στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα και κάλεσε τους πολίτες της που βρίσκονται στο Τόκιο να εγκαταλείψουν τη χώρα ή να κατευθυνθούν προς τη Νότια Ιαπωνία.
Δεν ήταν μόνον η Γαλλία που προέβη χτες σε τέτοια μέτρα.
Η Ιταλία απαγόρευσε την εισαγωγή προϊόντων τροφίμων από την Ιαπωνία λόγω ανησυχιών ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί από ραδιενέργεια, επιβεβαίωσαν σήμερα αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας.
Η Αυστραλία κάλεσε τους πολίτες της χώρας της που ζουν στην Ιαπωνία να την εγκαταλείψουν με κάθε διαθέσιμο μέσο.
Ως εκ τούτου, οι καθησυχαστικές ανακοινώσεις του ιαπωνικού Ερυθρού Σταυρού πως το Τόκιο είναι ασφαλές για τους διεθνείς ταξιδιώτες, πέρασαν σχεδόν απαρατήρητες...

ΤΣΟΥΝΑΜΙ Νο5!

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Β. Πούτιν, που βρίσκεται στη Λευκορωσία για τη συνεδρίαση της κυβέρνησης του «Ενωσιακού κράτους Ρωσίας - Λευκορωσίας», ανακοίνωσε πως το ύψος του πρώτου ρωσικού δανείου προς τη Λευκορωσία, για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στη Λευκορωσία, θα μπορούσε να φθάσει τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, εφόσον η συμφωνία υπογραφεί μέσα στον επόμενο μήνα.
Συνολικά, η Ρωσία θα δανείσει 9 δισεκατομμύρια δολάρια για μια περίοδο 25 χρόνων για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού.
Προσπαθώντας να καθησυχάσει την κοινή γνώμη της Λευκορωσίας, ο Β. Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία και η Λευκορωσία έχουν ένα ολόκληρο σύγχρονο «οπλοστάσιο» για την εξασφάλιση της ασφάλειας στο πυρηνικό εργοστάσιο, υπογραμμίζοντας πως τα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας είχαν αμερικανικούς αντιδραστήρες, με πεπαλαιωμένη τεχνολογία, αφού κατασκευάστηκαν πριν από 40 χρόνια.

ΤΣΟΥΝΑΜΙ Νο6!

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, που βρίσκεται στη Μόσχα, διαβεβαίωσε τη ρωσική πλευρά πως η χώρα του δε θα παραιτηθεί από τα σχέδια κατασκευής πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στο Ακουγιού.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι «δεν υπάρχει επένδυση χωρίς ρίσκο» για την προοπτική κατασκευής τριών πυρηνικών εργοστασίων στην Τουρκία την επόμενη πενταετία.
Ο πυρηνικός σταθμός του Ακουγιού, που θα κατασκευαστεί με τη συνδρομή της Ρωσίας, υπολογίζεται πως θα στοιχίσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΤΣΟΥΝΑΜΙ Νο7!

Η Βενεζουέλα διά στόματος του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ανέστειλε το πυρηνικό της πρόγραμμα, στο οποίο εμπλεκόταν η ρωσική εταιρεία «Ροσάτομ».
«Εχω δώσει εντολή στον υπουργό Ενέργειας, Ραφαέλ Ραμίρεζ, να παγώσει όλα τα σχέδια για την ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς», δήλωσε ο Τσάβες, σύμφωνα με το RIA Novosti, μετά τη συνάντησή του με Κινέζους επενδυτές, και πρόσθεσε: «Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι η δυναμική που δημιουργεί το πυρηνικό ολοκαύτωμα στην Ιαπωνία μεταβάλλει σε μεγάλο βαθμό τα σχέδια για την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο».

Αλλα κουραγιο...



υσ «...η γη θα γίνει κόκκινη
`Η κόκκινη από ζωή ή κόκκινη από θάνατο»

10 σχόλια:

  1. Δηλαδη...
    Γιατι ρε γαμωτο...
    Πρεπει να γινει η μαλακια...Για να δικαιωθουν, οι κομμουνιστες...Ενω ειναι ΗΛΙΟΥ ΦΑΕΙΝΟΤΕΡΟ...
    Οτι τα ιδιωτικα συμφεροντα...
    Θα μας σκοτωσουν ΟΛΟΥΣ...Για να κερδισουν...
    Μερικες δεκαρες...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαστορα καλημερα, οταν μπροστα στην μεγιστοποιηση του κερδους, απο τα μονοπωλια, εξαντλουν καθε ''οριο'' ζωης, μετα ολα τ'αλλα ειναι απλως συζητησεις και....................................πινακες παραγωγικοτητας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οι γείτονές μας πρέπει να τα ακούσουν αυτά και μεις να το βροντοφωνάξουμε, γιατι έχουν μάλλον και κάποια βαρυκοϊα
    και με τα παλιά που είναι εδώ τριγύρω; τι γίνεται;

    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΛΟΓΙΑ...
    Ακουνε πολυ καλα...!!!
    Προσοχη δεν δινουνε...!!

    Και γιατι να δωσουνε;;
    ΜΙΛΗΣΕ ΚΑΝΕΙΣ:::
    Τοσα χρονια[40] που οι Γιαπωνεζοι...Βγαζανε φτηνα
    προιοντα...Τι λεγαμε;;
    Οτι ειναι...Εργαταρες...Και μεθοδικοι...Και ψυχραιμοι...Και πολιτισμενοι...ΚΑΙ..ΚΑΙ..
    Κανενας δεν..ακουσε...Οτι λιωνανε το σιδερο
    και δουλευανε τα ρομποτ...
    ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΡΕΥΜΑ...[1000 κιλοβατ στην τιμη που εμεις πληρωναμε το ενα κιλοβατ...]

    Τωρα...

    Πληρωνουν το ρευμα ολο...Μαζεμενο...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Iogia χαιρεται, ειδικα οι Βουλγαροι με τον πυρηνικο σταθμο στο ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ, θετουν σε κινδυνο την ευρυτερη περιοχη των Βαλκανιων, κατα το εργαστηριο του Δημοκριτου, σε περιπτωση ατυχηματος, αμεσα θα.............Στην περίπτωση, δε, που συμβεί ένα πυρηνικό ατύχημα στο Κοζλοντούι, έρευνα του Ινστιτούτου Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας του «Δημόκριτου» εκτιμά ότι στην Ελλάδα τις προσεχείς δεκαετίες περίπου 12.200 άνθρωποι θα πεθάνουν από καρκίνο ενώ θα ασθενήσουν 23.000.
    Μπροστα στο ''φθηνο'' ρευμα, η ανθρωπινη ζωη γινεται...................................................εχει μηδαμινη αξια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και οπως ''λεει'', ο μαστορας, 40 χρονια δεν τους εμαθαν οτι εντελει τα πυρηνικα ειναι πανακριβα, το κοστος τους στην επιβαρυνση της ζωης μας και κατ'επεκταση στο περιβαλον, τα ''πληρωνουμε'' πανακριβα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μόλις διάβασα στην Εφημερίδα ΠΟΝΤΊΚΙ,
    ότι και η Αλβανία, τα Σκόπια, η Πολωνία,
    και η Τουρκία ,σχεδιάζουν πυρηνικά εργοστάσια.
    Τους ενθαρρύνουν οι Αμερικάνοι ,για να πάψουν
    να εξαρτιόνται, από το ρωσικό φυσικό αέριο.
    Γύρω γύρω όλοι και στη μέση εμείς με την
    ...καθαρή τεχνολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Frezia καλησπερα, μη το λες με την καθαρη τεχνολογια, στο Αστακο, δεν εχουν παραιτηθει των σχεδιων τους----η κυβερνηση----για εργοστασιο............................... η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων της Ναυτιλιακής Βιομηχανικής Περιοχής στο Πλατυγιάλι Αστακού, που επιτρέπει τη δημιουργία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο (LΡG) ισχύος 1.000 ΜW, των θερμοκηπίων άλγης (φύκια) για την απορρόφηση του εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και του τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου (LΝG), χωρητικότητας 6,5 δισ. κυβικών μέτρων.
    Οχι τοσο θανατηφορο οσο η ραδιενεργεια αλλα λιγο ''λιγοτερο'', η Σκοπια, η Τουρκια, η Αλβανια, η Ελλαδα, παντου υπαρχουν προθυμοι επενδυτες, αρκει το ΚΕΡΔΟΣ, να ειναι.......................ΤΕΡΑΣΤΙΟ, οσο για τους κινδυνους, αυτο ειναι κατι που πρεπει να ''απασχολησει'' τους εκαστοτε....................................................................ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να και κατι που δεν ηξερα...
    Τι λες Δημητρη...;;
    Στο Ριζοσπαστη τα λεει..;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μαστορα καλησπερα, αν λες για τον Αστακο, ναι το ειχε γραψει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή