Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011







ΑΓΑΝΤΑ...

Ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής περνάει πλέον σε φάση παρακμής.

Το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» που επεξεργάζονται τα επιτελεία της ΕΕ αποκαλύπτει ακριβώς και τις δυσκολίες που έχουν και τα αδιέξοδά τους.

Αναγνωρίζουν με το σύμφωνο αυτό την αλήθεια που λέει το ΚΚΕ, ότι η κρίση είναι στην καπιταλιστική παραγωγή, στην οικονομία και όχι στην κίνηση των κεφαλαίων.

Αναγνωρίζουν ταυτόχρονα τις μεγάλες δυσκολίες που έχουν στην αναπαραγωγή των συσσωρευμένων κεφαλαίων, αλλά και στη συσσώρευση νέου κεφαλαίου.

Γι' αυτό και καταλήγουν στην πιο αδίστακτη και πιο αντιδραστική λύση για τη συσσώρευση κεφαλαίων και κερδών.

Την ακόμη πιο μεγάλη και ληστρική αύξηση της εκμετάλλευσης και καταπίεσης της εργατικής τάξης, των λαών και την ελεγχόμενη απαξίωση του κεφαλαίου που σκοντάφτει όμως στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τη διαπάλη ανάμεσα στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις.

Περνάμε, δηλαδή, σε περίοδο αφάνταστης βαρβαρότητας για τους λαούς.

Ετσι αστική εφημερίδα έγραφε τις προάλλες ότι «αν πιστέψουμε την κυρία Αλέκα Παπαρήγα, αν αποδεχθούμε την προτροπή της και κηρύξουμε στάση πληρωμών, θα διαμορφωθεί εκ των πραγμάτων περιβάλλον γενικευμένης αμφισβήτησης και μαζί πολιτικής ανατροπής.

Και προφανώς σε επόμενο στάδιο θέμα εξουσίας, λαϊκής, (...) σοσιαλιστικής ή κομμουνιστικής.

Ωστόσο, όταν ένα κόμμα φθάνει στο σημείο να θέτει ζήτημα εξουσίας και να προπαγανδίζει αλλαγή καθεστωτική, οφείλει - αν μη τι άλλο - (...) να δώσει στο λαό προοπτική επίλυσης και αντιμετώπισης τουλάχιστον των βασικών προβλημάτων έναντι των οποίων τον κινητοποιεί και ζητεί συγκεκριμένη δράση (...).

Το περιγραφόμενο κατά καιρούς από τους θιασώτες της ανυπακοής θεωρητικό μοντέλο είναι απολύτως εσωστρεφές, δεν έχει επαφή με τις πολλές πια εξωστρεφείς εμπειρίες των Ελλήνων πολιτών και παραπέμπει σε σχήματα εν πολλοίς αυτάρκη, τα οποία τελικώς μόνο τη φτώχεια μπορούν να εγγυηθούν και τίποτε άλλο (...).

Δεν μπορεί να καλυφθεί από συστήματα κλειστής οικονομίας σαν και αυτά που αναδεικνύονται από τα αντιευρωπαϊκά συνθήματα (...)» (Ηλεκτρονικό «Βήμα», Παρασκευή, 11/2/2011).

Τα κέρδη των μονοπωλίων είναι τεράστια και εν μέσω κρίσης.

Δεν τα επενδύουν να διευρύνουν την παραγωγή, αυτή είναι η κρίση, γιατί κινδυνεύουν με καταστροφή κεφαλαίου.

Εξωστρέφεια είναι η μεταφορά από τους μεγαλοεπιχειρηματίες πλούτου, που παράγει ο λαός και του τον κλέβουν, στο εξωτερικό, είτε ως απόθεμα στις τράπεζες (600 δισ. ευρώ καταθέσεις έχουν) ή την επένδυσή τους σε άλλες χώρες, (Βαλκάνια, Αίγυπτος κ.λπ.), για ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία.

Αρα είναι ψέμα ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, άλλος δρόμος από το αδιέξοδό τους.

Στο σοσιαλισμό, ο πλούτος θα ανήκει στο λαό, θα εντάσσεται στην ανάπτυξη της οικονομίας σε όφελός του.

Αλλωστε, οι καπιταλιστές επενδύουν όπου βγάζουν κέρδη, παράγουν για το κέρδος.

Γι' αυτό μένουν αναξιοποίητες διάφορες πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, όπως π.χ. η αγροτική παραγωγή ή ο ορυκτός της πλούτος, ή κλάδοι βιομηχανίας (μέταλλο, κλωστοϋφαντουργία, ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, παραγωγή μέσων παραγωγής κ.λπ.).

Η Ελλάδα διαθέτει ικανοποιητικό επίπεδο συγκέντρωσης της παραγωγής μέσων παραγωγής, εμπορικού δικτύου και ορισμένο επίπεδο ανάπτυξης σύγχρονης τεχνολογίας.

Διαθέτει έμπειρο και πολυάριθμο εργατικό δυναμικό, με βελτιωμένο μορφωτικό επίπεδο και εξειδίκευση και πολυάριθμο επιστημονικό δυναμικό.

Διαθέτει αξιόλογες πλουτοπαραγωγικές πηγές, σημαντικά αποθέματα ορυκτού πλούτου, (πετρέλαιο, ουράνιο, χρυσός, άλλα μέταλλα, κ.λπ.), που είναι σημαντικό πλεονέκτημα για την παραγωγή βιομηχανικών και καταναλωτικών προϊόντων.

Μπορεί να εξασφαλίζει επάρκεια στα είδη διατροφής για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά και για το εξωτερικό εμπόριο.

Διαθέτει δυνατότητες για παραγωγή σύγχρονων προϊόντων, μηχανών, εργαλείων και συσκευών.

Το επιχείρημα της κλειστής οικονομίας είναι έωλο.

Το πραγματικό ζήτημα είναι επωφελείς για το λαό σχέσεις με άλλες χώρες και όχι για το κεφάλαιο.

Ο,τι μπορεί να παράγεται στην Ελλάδα θα παράγεται και όχι να εισάγεται όπως σήμερα, γιατί δε συμφέρει το κεφάλαιο να παράγεται, αφού δε βγάζει μεγάλα κέρδη.

Μόνο μια λαϊκή εξουσία που θα οικοδομεί τη λαϊκή οικονομία μπορεί να το κάνει πράξη.


Αλλα κουραγιο...




υσ Καθώς η ανεργία καλπάζει και οι μισθοί μειώνονται μπαίνουν στο στόχαστρο επιδόματα όπως της ανεργίας, τα οικογενειακά, το έκτακτο εποχικό, ειδικό επίδομα για νέες εργαζόμενες μετά τον τοκετό, αλλά και τα επιδόματα ενοικίου, κοινωνικού τουρισμού, επίδομα για αγορά βιβλίων, εισιτηρίων κινηματογράφου και θεάτρου, επίδομα βρεφονηπιακών σταθμών.

6 σχόλια:

  1. Σκοποβολή στα κεκτημένα μας!

    Τις ευχές μου για την σημερινή μέρα και για τα "Αύριο"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα,καλή εβδομάδα.
    Ας αρχίσουν να κόβουν από τα ψηλά εισοδήματα καλύτερα.
    Οπως τα διάφορα επιδόματα, που δίνουν σε παιδιά
    δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών,
    τα οποία αποφεύγουν να παντρευτούν,μόνο και
    μόνο για να μη χάσουν το επίδομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kαλημερα φιλε Δημητρη!

    Αυτοι ας λενε τα δικα τους, εμεις ομως ξερουμε καλα οτι η χωρα μας και πορους εχει και ολες τις προυποθεσεις για να ορθοποδησει εχει, αν δεν ειχε αυτους τους χαραμοφαηδες τοσα χρονια να απομυζούν τους κόπους των εργαζομενων παραμένοντας ατιμωρητοι και μαλιστα ελπιζοντας οτι θα επανεκλεγουν και στο μελλον! Πριν λιγο καιρο με ρωτουσε μια φιλη Σουηδεζα πως γινεται μια χωρα σαν την Ελλαδα που εχει ολα τα καλα οπως ειπε και ηλιο τουλαχιστον ..360 μερες το χρονο, εξαιρετικες δυνατοτηες για τουρισμο και για συναλλαγμα στη χωρα να εχει τετοια προβληματα! Της απαντησα με δυο λεξεις ξεπουλημενες κυβερνησεις και η γυναικα κουνησε λυπημενη καταφατικα το κεφαλι της, κριμα ειπε...
    Μονο κριμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιαγια Αντιγονη καλημερα, ευχαριστουμε για τις ευχες.
    Αντευχομαστε, φιλια και αγκαλιες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Frazia καλημερα, σιγουρα το προβλημα των μη επενδησεων δεν το δημιουργουν τα επιδοματα που παιρνουν διαφορα επαγγελματα, αλλα η ακρατη πλεονεξια για κερδος των εχοντων και κατεχοντων, τον πλουτο και την εξουσια.
    Τα διαφορα επιδοματα εχουν δοθει κατα καιρους, σε πολλα επαγγελματα, εκ του πονηρου, ενω επρεπε το κρατος να κανει αυξησεις στον μισθο, ''εβαζε'' επιδοματα, που δεν ειναι ενσωματωμενα στον μισθο, με οτι συνεπαγεται απο αυτο----ανα πασα στιγμη κοψιμο----π.χ, η συνταξη του πεθερου μου, που ητανε ναυτικος, καθαρα---η βασικη----στην αναλυση ειναι...................90 ευρω!
    Με τα διαφορα επιδοματα-τερτιπια, φτανει στο ''δυσθεωρατο'' υψος των 680 ευρω----συνταξη ανθυποπλοιαρχου----, το αντιστοιχο ''παιχνιδι'' εχει γινει και με τους δημοσιους υπαλληλους.
    Σε μια εκπομπη του αρχιπαπαγαλου, του μ. τριανταφυλλοπουλου, ειπωθηκε η εξης αληθεια,----''βλεπεις'', καποια στιγμη τους βγαινουν λογια, απο τις αληθειες που ξερουν και τις κρατανε ''μυστικες'', εναντι...----ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΛΑΠΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΑΣ, ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΕΝΑ ΔΕΚΑΤΟ, ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΛΕΨΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ, ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΜΙΖΩΝ, ΕΝΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ----οποτε με κατι τετοια φαινεται οτι το προβλημα δεν ειναι οι θυγατερες, αλλα τα καθε λογης ΛΑΜΟΓΙΑ που ειναι η στην εκαστοτε κυβερνηση, η σε ευθεια σχεση με τις ''χαρες''----μεσαζοντες και τροφοδοτες του δημοσιου----και τα ''δωρα''----τραπεζιτες, εφοπλιστες, κ.α-----που δινει η καθε κυβερνηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Elva καλημερα φιλη μου, ''ΑΥΤΟΙ'' που υποτιθεται μας εχουν κυβερνησει και κυβερνουν, ΞΕΡΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ, οτι η χωρα μπορει οχι μονο να ειναι ΑΥΤΑΡΚΗΣ, αλλα και να κανει ΕΞΑΓΩΓΕΣ, ενα ''ψιλο'' παραδειγμα, χρονια πολλα πριν, φορτωναν καραβια με μεταλλευμα, το πηγαιναν στο εξωτερικο για λιγα χρηματα και μετα ''γυριζε'' το πρωτογεννες υλικο με την μορφη κατσαρολας και το πληρωναμε 200 φορες επανω, σιγουρα δεν ητανε-ειναι τοσο δυσκολο να γινοτανε η καθετοποιηση της παραγωγης στην Ελλαδα, αλλα το κερδος των εισαγωγων-εξαγωγων, για την ''ευγενη'' ταξη των μεταπρατων ηταν-ειναι, ΤΕΡΑΣΤΙΟ.
    ''Προβληματα'', που τωρα φαινονται ''βουνο'', με κατευθυνση και γνωμονα το δημοσιο συμφερον, θα μπορουν να λυθουν μεσα σε ημερες, ΟΠΟΙΑ ''ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ'', ΑΛΛΑ ΠΟΥ, ''ΑΥΤΟΙ'', ξερουν ενα συμφερον και αυτο ειναι της τσεπης τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή