Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2011ΑΓΑΝΤΑ...

Τύμπανα πολέμου με τη συμμετοχή της Ελλάδας

Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι η Σούδα και το Ακτιο έχουν ήδη ενεργοποιηθεί για το ενδεχόμενο επέμβασης στη Λιβύη

Πίσω από το φερετζέ του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ οχυρώνεται η κυβέρνηση για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, επιδιώκοντας να πρωταγωνιστήσει στις επικίνδυνες εξελίξεις πριν και κατά τη διάρκεια της ανάληψης στρατιωτικής δράσης.

Σ' αυτό το πνεύμα και με ξεκάθαρο προσανατολισμό στην ενεργό συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, συγκλήθηκε χτες στη Βουλή διυπουργική σύσκεψη, υπό τον Γ. Παπανδρέου, για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος οι «επιχειρησιακές δραστηριότητες στις ΝΑΤΟικές βάσεις της Σούδας και του Ακτίου», καθώς και η συμμετοχή της χώρας στην αποστολή ανθρωπιστικού υλικού και στον απεγκλωβισμό ξένων υπηκόων από τη Λιβύη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας, Ε. Βενιζέλος, και Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Μπεγλίτης, και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δόλλης.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει αίτημα από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για «αξιοποίηση» της βάσης της Σούδας και του Ακτίου, ωστόσο τόνιζαν με νόημα ότι «ισχύουν οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τις ΗΠΑ και οι συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στο ΝΑΤΟ».

Αυτό που δε λέει η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι στη Σούδα έχει ήδη στηθεί αερογέφυρα και από την περασμένη Τετάρτη αποβιβάζονται με αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη κατά εκατοντάδες Αμερικανοί πεζοναύτες, οι οποίοι, μετά από παραμονή 2-3 ημερών, επιβιβάζονται σε αμερικανικά πολεμικά πλοία που καταφθάνουν στον κόλπο.

Η κυβέρνηση ενέκρινε όλα τα αμερικανικά αιτήματα για προσγειώσεις μεταγωγικών αεροσκαφών, όπως και τα αιτήματα για ελλιμενισμό των πολεμικών πλοίων.

«Συμβατική υποχρέωση» η συμβολή στο έγκλημα

Αποκαλυπτικός για την κυβερνητική στρατηγική βαθύτερης εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ήταν χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ε. Βενιζέλος, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής.
Οπως είπε, «το δεδομένο είναι ότι είμαστε όλοι σοφότεροι μετά από την εμπειρία του Ιράκ, του Αφγανιστάν και της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ότι τα πάντα ξεκινούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και καταλήγουν εκεί».

Σε ό,τι αφορά στην επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας, ο Ε. Βενιζέλος είπε κυνικά ότι «είμαστε παρόντες στις εξελίξεις, θέλουμε να είμαστε στο κεντρικό ρεύμα του ΝΑΤΟ γιατί θέλουμε να προστατεύσουμε τα ιδιαίτερα συμφέροντά μας στην περιοχή και αυτή τη στιγμή υπό εθνική σημαία στα διεθνή ύδατα έξω από τη Λιβύη κινείται μια ελληνική φρεγάτα και μια δεύτερη βρίσκεται στην Κρήτη έτοιμη να ανταλλάσσεται με την πρώτη».

Ο Ε. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα διευκολύνει τα γερμανικά μεταγωγικά σκάφη και την ενίσχυση ή αντικατάσταση Αμερικανών πεζοναυτών που στελεχώνουν τα πλοία του 6ου στόλου, γιατί όλα αυτά κινούνται στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κάλεσε ακόμα το λαό, ούτε λίγο ούτε πολύ, να χαίρεται για τις εξελίξεις στην περιοχή και το ρόλο της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καθώς, όπως είπε, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ αντιλαμβάνονται τη στρατηγική θέση της χώρας «και εμείς πρέπει να το θεωρούμε αυτό ως θετική εξέλιξη γιατί σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας και περιορισμού της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να προβάλουμε την κυριαρχία μας και τη σημασία μας σε κρίσιμα θέματα άμυνας και ασφάλειας και της Συμμαχίας και της ΕΕ».

Ολα για το ντόπιο κεφάλαιο

Την κυβερνητική στρατηγική μετέφερε και ο υπουργός Εξωτερικών, ενημερώνοντας χτες την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για τις εξελίξεις.

Ο Δ. Δρούτσας φανέρωσε ότι αυτό που κυρίως ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η υπεράσπιση των ελληνικών επενδύσεων τόσο στη Λιβύη, όσο και στην Αίγυπτο και την Τυνησία.

«Εχουμε εκεί (σ.σ. στη Λιβύη) επενδύσεις περίπου ενός δισ. δολαρίων και δεν μας επιτρέπεται να αδρανούμε», είπε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε ότι «προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο».

Την ίδια θέση επανέλαβε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σ. Κουβέλης, μετά τη συνάντησή του με τους Ελληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Β. Αφρική και ιδιαίτερα στην Αίγυπτο και τη Λιβύη, με στόχο τη στήριξή τους.

Ο υφυπουργός διέγνωσε ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει στη Λιβύη, όπου, λόγω της ρευστότητας της κατάστασης, δεν είναι βέβαιο ότι τα κρατικά συμβόλαια και οι όροι πληρωμής που έχουν οι επιχειρηματίες θα τηρηθούν από το όποιο κυβερνητικό σχήμα ακολουθήσει (...)

Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε να μην υπάρξουν ζημιές και να διατηρηθούν τα υπογεγραμμένα συμβόλαια».

Ο υφυπουργός ζήτησε επίσης από τις εταιρείες να καταγράψουν τις ζημιές που υπέστησαν στη διάρκεια των ταραχών, προκειμένου να τις διεκδικήσει η ελληνική πολιτεία από την όποια λιβυκή κυβέρνηση προκύψει στο μέλλον.

Παρεμβαίνοντας χτες στην ενημέρωση της Βουλής από τον Δ. Δρούτσα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζής, ζήτησε να κλείσει άμεσα η βάση της Σούδας και να μη χρησιμοποιηθεί ελληνικό έδαφος για τη διευκόλυνση της σχεδιαζόμενης επέμβασης, όπως έγινε με την περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας.

Σχολιάζοντας την αναφορά του Δ. Δρούτσα για την ανάγκη ενός ευρωπαϊκού σχεδίου Μάρσαλ για την περιοχή τόνισε: «Το εν λόγω σχέδιο έφερε πολλά δεινά για την Ελλάδα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πολλά "τζάκια" δημιουργήθηκαν τότε και πάρα πολλοί δωσίλογοι, συνεργάτες των Γερμανών και αργότερα συνεργάτες των Αγγλοαμερικανών έγιναν δισεκατομμυριούχοι και μέσα από το σχέδιο Μάρσαλ.

Δε μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου».

Αλλα κουραγιο...


υσ «Ελλάδα, ένας εταίρος που μας βοηθάει πολύ»!
[Φίλιπ Γκόρντον, βοηθός
υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ]

4 σχόλια:

 1. E....Βεβαια...
  Τωρα 'αποδιδουν" οι "επενδυσεις" που εκαναν οι Αμερικανοι στη χωρα μας...Με το σχεδιο Μαρσαλ...

  Και οσοι...Και Οποιοι...Ενομισαν οτι το 81...
  Η Δεξια...Μπηκε στο..Χρονοντουλαπο της Ιστοριας...
  ...Να μη κοβουν τα χερια τους...Για οτι κανανε τοτε...
  Τις καρωτιδες τους να κοψουν...!!!
  Στον καθρςφτη του μπανιου...
  Αν επιτελους...Εστω και τωρα καταλαβαν...
  Ποιος μπηκε ΤΟΤΕ στο...Χρονοντουλαπο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν κοιτάζουμε τα χάλια του σπιτιού μας
  καλύτερα,ανακατευόμαστε στου γείτονα...
  -------------------
  Οπιος ανακατεύεται με τα πίτουρα,
  τον τρώνε οι κότες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μαστορα καλησπερα, ξερεις τι ειναι να σου λεει ο καου-μποι, οτι σε ''θεωρει'' εταιρο του στο ΠΑΓΟΣΜΙΟ ΡΟΝΤΕΟ?
  Μεγαλη...................................δουλεια.....................................................................................ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Frezia καλησπερα, α, δεν ειναι σωστο αυτο που λες, ο Γιωργαρας ειναι αναμπαμ-παπανταμ................................................................................................................................................................................διεθνιστης.
  ΓΝΩΣΤΟ ΤΟΙΣ ΠΑΣΙ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή