Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

ΑΓΑΝΤΑ... Οι εφοπλιστές
Στον πίνακα της «Lloyd's List» με τους 100 επιχειρηματίες που πρωταγωνίστησαν το 2012 στη ναυτιλία με τις κινήσεις που έκαναν και τις επενδύσεις τους, φιγουράρουν τα ονόματα 14 Ελλήνων πλοιοκτητών και στελεχών της ναυτιλίας». Η «λίστα» των 14 δημοσιεύτηκε την περασμένη Τρίτη. Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν είναι αποκαλυπτικά: «Την πρωτοπορία στην παγκόσμια ναυτιλία διατηρεί η Ελλάδα σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της UNCTAD (....) η ελληνική εμπορική ναυτιλία κατέχει την πρώτη θέση με βάση τη μεταφορική ικανότητα (DWT) με δεύτερη την Ιαπωνία. Οι Ελληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν 3.321 πλοία συνολικής μεταφορικής ικανότητας 224.051.881 DWT και κατέχουν μερίδιο 16,10% στον παγκόσμιο στόλο». Πρόκειται για στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι οι Ελληνες εφοπλιστές ακόμα και σε περίοδο βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, εξακολουθούν να «βγάζουν» αμύθητα κέρδη.
Από πού προκύπτει αυτή η κερδοφορία; Με τη στήριξη της πολιτικής που χρόνια τώρα διαμορφώνουν υπέρ τους οι κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας όπως και η συγκυβέρνηση, οι εφοπλιστές έχουν επιδοθεί σε ένα άνευ προηγουμένου πλιάτσικο σε βάρος των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων. Επί δεκαετίες, ληστεύουν τα ασφαλιστικά ταμεία των ναυτεργατών. Είναι ανυπολόγιστα τα ποσά που οφείλουν στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο.
Επιπρόσθετα, το 2005 ποντοπόροι εφοπλιστές και αυτοί των κρουαζιερόπλοιων απαλλάχτηκαν από τις ασφαλιστικές εισφορές. Επιδοτούνται με «ζεστό χρήμα» από την τσέπη των εργαζομένων, για να καλύπτουν τα ελληνικά νησιά με πλοία «σκυλοπνίχτες». Περίπου 450 πλοία ναυπηγούν αυτή την περίοδο, αλλά ούτε κουπί στα ναυπηγεία της χώρας.
Οι εφοπλιστές είναι πλήρως φοροαπαλλαγμένοι, δεν πληρώνουν ΦΠΑ ούτε για τη λεκάνη της τουαλέτας τους. Οι εργατικές, λαϊκές οικογένειες δεν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν ούτε σταγόνα πετρελαίου, όμως για τους εφοπλιστές το πετρέλαιο είναι αφορολόγητο (τράνζιτ). Τα κέρδη τους είναι ματωμένα από το αίμα των εργατών στεριάς και θάλασσας.
Από την άλλη, οι ναυτεργάτες, βιώνουν την ανεργία και την εξαθλίωση, τη στυγνή εκμετάλλευση στα καράβια. Περίπου 12.000 άνεργοι ναυτεργάτες αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Το επίδομα ανεργίας ανέρχεται στο ...ιλιγγιώδες ποσό των ...294 ευρώ για τους έγγαμους και 235 για τους άγαμους ναυτεργάτες. Ενώ οι προϋποθέσεις είναι απαγορευτικές για τη συντριπτική πλειοψηφία.
Οι ναυτεργάτες βιώνουν τη σύγχρονη δουλεία, τα δουλεμπορικά κυκλώματα, τις συντάξεις - πείνας τις απανωτές μειώσεις των οργανικών συνθέσεων, την αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων, τη «μαύρη εργασία», την τρομοκρατία.
Ομως, οι ναυτεργάτες είναι που φτύνουν αίμα στα πλοία για να τσεπώνουν απίστευτο πλούτο οι εφοπλιστές. Οι ναυτεργάτες είναι η δύναμη που κρατά τα πλοία εν κινήσει και αργά ή γρήγορα με την οργάνωση της πάλης τους με τους εργαζόμενους της στεριάς, με τη λαϊκή συμμαχία θα διεκδικήσουν τον ιδρώτα τους, το μόχθο τους, τον πλούτο που παράγουν, πετώντας από το σβέρκο τους τα παράσιτα της κοινωνίας.
Αλλα κουραγιο...,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,υσ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΙΒΑΤΗΓΩΝ ΠΛΟΙΩΝ Δίνουν μάχη για τα δεδουλευμένα τους
Επίσχεση εργασίας ξεκίνησαν από χτες οι ναυτεργάτες του πληρώματος του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α» της εταιρείας «AGOUDIMOUS LINES», διεκδικώντας τα δεδουλευμένα μέχρι και 7 μηνών. Το καράβι από χτες το πρωί είναι ακινητοποιημένο στο λιμάνι της Ραφήνας (εκτελεί το δρομολόγιο από Ραφήνα, για Ανδρο, Τήνο, Μύκονο) και το πλήρωμα με στήριγμα τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, όπως αναφέρεται από τους ίδιους τους ναυτεργάτες δεν πρόκειται να κάνει πίσω αν δεν πάρει τα λεφτά του.
Μάχη για να πληρωθούν δίνουν με επίσχεση εργασίας και τα πληρώματα των επιβατηγών πλοίων «ΙΟΝΙΑΝ ΣΚΑΪ» που ανήκει επίσης στην εταιρεία «AGOUDIMOUS LINES», «ΕΛΛΗ Τ» με διαχειρίστρια εταιρεία την «CRETA LINES» και «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» της εταιρείας «VENTOURIS SEA LINES». Το «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» και πλήρωμά του έχουν εγκαταλειφθεί από την εταιρεία μέσα στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά, που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Δ. Κυκλάδων, ενώ τα δρομολόγια του εγκαταλειμμένου πλοίου έχουν φορτωθεί στο πλοίο «ΑΔ. ΚΟΡΑΗΣ» που σήμερα Παρασκευή θα αποπλεύσει για να προσεγγίσει 9 νησιά. Δηλαδή ταξίδι οδύσσεια.

15 σχόλια:

  1. Γιορτινές ευχές σε όσους θαλασσοπνίγονται στα πέρατα του κόσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδω θα ηθελα να τονισω...
    Σχετικα με την..Ευαισθησια των φορομπηχτων..Για τους αναπηρους,που τους περνανε δεκα επιτροπες..Μηπως οι κουτσοι εβγαλαν ποδια...Αν ανεβλεψαν οι τυφλοι..Και αν λογικευτηκαν οι τρελλοι...!!
    Σχετικα με τα ρετιρε μεροκαματα των εναεριτων της ΔΕΗ....Και των ανθρακορυχων...
    Σχετικα με τα αμυθητα κερδη των φαρμακοποιων της γειτωνιας,που..κλαινε οι πανελιστες του ΜΕΓΚΑ...Οτι τους τρωνε τα λεφτακια τους...
    Σχετικα με τις κραβγες που βγαζουν τα κορακια της γερμανιας, και της τροικα...Με τους λαμογιους που ξκλεβουν συνταξεις απο τους πεθμενους συγκενεις τους...Και παιρνουν επιδοτησεις, για ανυπαρκτους αγρους...
    Αυτην την κατασταση...
    Με τους εφοπλιστες,που θιγουν και τα συμφεροντα της Ευρωπαικης Ενωσης...Και καταστρατηγουν ακομη και τους δικους τους αντργατικους νομους του κεφαλαιοκρτικου κρατους...

    ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΝ;;;;

    Τα πολυτεκνικα επιδοματα τους μαραναν..!!!
    Που τους τα χαριζω...Με την ευχη, να τα φανε στους γιατρους...!!!

    Στο εφοπληστρικο Κεφαλαιο...ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ;;;;;....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευρυτανα ιχνηλατη χαιρεται, με τις ευχες ολων μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαστορα χαιρεται, πολυ σωστα οσα γραφεις, ομως δυστυχως αυτη την πολιτικη, με αυτους τους ''κανονες'' μας επιβαλουν, στο χερι μας ειναι να την ανατρεψουμε, πρεπει να ενεργοποιηθει ο κοσμος, αλλιως πιο πολλα δεινα μας περιμενουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  5. Καλησπέρααα ! ! !
    Ευχές δεν ξέρω τι ευχές να δώσω, το μόνο που μου έρχεται είναι καλή δύναμη, καλούς και αποφασιστικούς αγώνες ενάντια στην Βαρβαρότητα.
    Τώρα αν με την ευκαιρία των ημερών καταφέρουμε να χαλαρώσουμε, να πάρουμε μερικές βαθιές ανάσες, να χαρούμε την θαλπωρή του σπιτιού, της οικογένειας, ξέροντας ότι ο απέναντι είναι χωρίς δουλειά......

    Να βλέπεις προσπαθώ αλλά δεν μου βγαίνει, σκατοχαρακτήρας Δημήτρη μου.
    Παρ΄όλα αυτά είναι ανάγκη να χαλαρώσουμε, να χαμογελάσουμε λιγάκι, είναι ανάγκη για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε.
    Κοίτα Δημήτρη να χαλαρώσουμε λέω, όχι να το ρίξουμε στις ρακές, τα κρασιά και τα κοψίδια.....
    Γιατί βλέπω ότι την έχεις κάνει για το νησί ή μήπως στην Φλώριδα, όπως μου είπε μια συνεργάτης μου;
    Καλή χρονιά λοιπόν σύντροφε, καλή και δημιουργική. Ας είναι δυναμική, αγωνιστική, αποφασιστική και αποτελεσματική...........






    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρόνια πολλά – καλύτερη χρονιά!
    Με υγεία, αγωνιστικότητα και πίστη στα καλύτερα που θα ΄ρθουν.
    ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δημήτρη τι έγινε εμεινες στο νησί;
    Ελπίζω να είσαι καλά και να περνάς ακόμη καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δημήτρη έλα, πες μια καλησπέρα τι έγινε που έχεις χαθεί;
    Δεν έχεις ούτε ένα mail αδερφέ.
    Να είσαι καλά όπου και νάσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δημητράκη δώσε σήμα βρε παιδί μου...! Είσαι καλά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προφητικό το κείμενο.

    ΥΓ. Που είσαι ωρέ, που χάθηκες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το φιλότιμό μου, δεν ξέρω που να σε ψάξω.
    Από καρδιάς ρε σύντροφε, εύχομαι να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. blackbedlam καλησπερα, σ΄ευχαριστω για το ενδιαφερον, ειμαι καλα, αλλα θα ειμαι ακομα εκτος μπλοκ, τα λεμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δόξα το γιαραμπί.Με τρόμαξες.
    Να είσαι πάντα καλά και θα βρεθούμε κάποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Να είστε καλά!!!
    Σας σκέφτομαι συχνά....
    Την αγάπη μου και την ευχή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γεια σου φίλε Δημήτρη.
    Καλή δύναμη και γρήγορη επιστροφή εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή