Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012








ΑΓΑΝΤΑ...


ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

«Στείλτε περισσότερο φαγητό, πεινάνε κι άλλες οικογένειες!»

Ανάγκη να εξασφαλιστεί άμεσα σίτιση για όλα τα παιδιά

«Παρακαλούμε, εφόσον μπορείτε, να αυξήσετε τις χορηγούμενες μερίδες φαγητού κατά πέντε (σύνολο 15) στο 79ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών καθόσον, λόγω των γνωστών δυσμενών εργασιακών και οικονομικών συνθηκών, εμφανίστηκαν πέντε ακόμη οικογένειες που δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν επαρκώς στη σίτιση των παιδιών τους''.

Αλλο ένα αίτημα που στάλθηκε από τη διεύθυνση δημοτικού σχολείου στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών (ΔΒΑ) για του στείλει φαγητό καθώς γενικά τα κρούσματα υποσιτισμού στα σχολεία της Αθήνας αυξάνονται δραματικά.

Δεκάδες παιδιά από τις λαϊκές γειτονιές της πρωτεύουσας πηγαίνουν στα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία ατάιστα, με μόνη τους ελπίδα να βρουν εκεί ένα πιάτο φαγητό, δείγμα της πείνας που άρχισε να θερίζει τις λαϊκές οικογένειες.

Η απραξία της κυβέρνησης απέναντι στη διαρκή ένταση του φαινομένου είναι εγκληματική. Θυμίζουμε ότι το υπουργείο Παιδείας είχε εξαγγείλει ένα πρόγραμμα σίτισης για 18 σχολεία της Αττικής, το οποίο όμως ποτέ δεν ξεκίνησε και τώρα φαίνεται ότι εγκαταλείπεται.

Το ΔΒΑ έχει την ευθύνη για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Αθήνας, έχει μαγειρεία απ' όπου στέλνει φαγητό στα νήπια.

Τους τελευταίους μήνες του ζητούν φαγητό και για παιδιά Δημοτικών και Νηπιαγωγείων.

Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή το ΔΒΑ ήδη διανέμει καθημερινά περίπου 220 μερίδες φαγητού σε σχολεία σε Γκύζη, Κυψέλη, πλ. Αττικής, Ανω και Κάτω Πατήσια, Πολύγωνο, Ερυθρό Σταυρό, Αμπελόκηπους, Λόφο Στρέφη, Θησείο, Ακαδημία Πλάτωνα, Κολωνό, Τρεις Γέφυρες, πλατεία Κολιάτσου, Εξάρχεια.

Σχολεία που απέστειλαν ανατριχιαστικά υπομνήματα, αναζητώντας έστω μια πρόσκαιρη ανακούφιση όπως «(...) να δοθεί βοήθεια σε ένα παιδί του σχολείου μας που φοιτά στην πρώτη τάξη και υποστίζεται.

Ο μπαμπάς είναι άνεργος και παίρνει φαρμακευτική αγωγή για το λόγο ότι έχει επιληπτικές κρίσεις.

Η οικογένεια έχει άλλα δυο παιδιά προσχολικής ηλικίας και μένει σε διαμέρισμα το οποίο δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε νερό».

Τώρα εκτός από το 79ο Δημοτικό που ζητά άλλες πέντε μερίδες, αίτημα για δέκα μερίδες υπέβαλε και το 57ο Δημοτικό, άλλες δεκα μερίδες ζητά το 61ο Δημοτικό, συν οκτώ μερίδες το 48ο Δημοτικό.

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες υπάρχουν αιτήματα για άλλες 65 μερίδες.

Ετσι όμως φτάνει και το ΔΒΑ στα όριά του.

Υπολογίζεται ότι οι μερίδες που μπορεί να στείλει στα σχολεία δεν μπορεί να ξεπεράσουν τις 250-300 με το λίγο προσωπικό και τις λειψές υποδομές του.

Ούτε μπορεί να γίνεται διαλογή ποια παιδιά είναι πιο φτωχά και θα φάνε, ποια όχι τόσο και θα μείνουν δίχως σίτιση.

Σε αυτό το πλαίσιο προβάλλει επίκαιρο όσο ποτέ πρόσφατο αίτημα της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας που, τονίζοντας ότι ο υποσιτισμός των παιδιών είναι βαρβαρότητα, ζητά να δοθεί έκτακτο κονδύλι από το κράτος στους δήμους έτσι που να παρέχεται ένα μικρό γεύμα (σάντουιτς, γάλα, χυμός κλπ.) σε όλα τα παιδιά, αξιοποιώντας τις υποδομές και το προσωπικό των δήμων, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και χορηγών.

Ιεραρχώντας τις λαϊκές γειτονιές και όπου διαπιστώνονται κρούσματα υποσιτισμού παιδιών, δίνοντας έμφαση στα Δημοτικά Σχολεία ολοήμερης λειτουργίας και τα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ.

Στην Πάτρα

Στην Πάτρα, σε συνάντηση με τους διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων 6ο και 19ο της Αγ. Βαρβάρας προχώρησε η Λαϊκή Επιτροπή Προσφυγικών και η Επιτροπή Αγώνα Αγ. Βαρβάρας και ενημερώθηκε για την έλλειψη διατροφής που παρατηρείται στα μικρά παιδιά και έχει πάρει έκταση.

Οι εκπρόσωποι των λαϊκών επιτροπών πραγματοποίησαν άμεσα παράσταση διαμαρτυρίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, όπου επίσης επιβεβαιώθηκε ότι σχεδόν σε όλα τα σχολεία υπάρχει έντονο πρόβλημα διατροφής των παιδιών και παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις.

Η Λαϊκή Επιτροπή Προσφυγικών καταγγέλλει τη στάση της υπουργού Παιδείας και συνολικά της κυβέρνησης, που απροκάλυπτα αρνείται την οργανωμένη διατροφή των παιδιών από τον κρατικό προϋπολογισμό, «στο όνομα της οικονομίας» προκειμένου να πληρωθούν οι πολυεθνικοί όμιλοι και οι ξένοι μεγαλοτοκογλύφοι.

Αφού καταγγέλλει ότι «πρόκειται για προδιαγεγραμμένο έγκλημα που συντελείται εις βάρος των παιδιών των φτωχών εργατικών οικογενειών», η Λαϊκή Επιτροπή δηλώνει πως «θα πάρει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την οργάνωση της λαϊκής πάλης ώστε με πόρους και φροντίδα από τους υπεύθυνους κρατικούς και τοπικούς φορείς να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».

Αλλα κουραγιο...
Το μεγάλο μας τσίρκο
Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης
Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος
Πρώτη εκτέλεση: Νίκος Ξυλούρης

Μεγάλα νέα φέρνω από κει πάνω
περίμενε μια στάλα ν' ανασάνω
και να σκεφτώ αν πρέπει να γελάσω,
να κλάψω, να φωνάξω, ή να σωπάσω.
Οι βασιλιάδες φύγανε και πάνε
και στο λιμάνι τώρα, κάτω στο γιαλό,
οι σύμμαχοι τους στέλνουν στο καλό.
Καθώς τα μαγειρέψαν και τα φτιάξαν
από ξαρχής το λάκκο τους εσκάψαν
κι από κοντά οι μεγάλοι μας προστάτες,
αγάλι-αγάλι εγίναν νεκροθάφτες
και ποιος πληρώνει πάλι τα σπασμένα
και πώς να ξαναρχίσω πάλι απ' την αρχή
κι ας ήξερα τουλάχιστον γιατί.

Το ριζικό μου ακόμα τι μου γράφει
το μελετάνε τρεις μηχανορράφοι.
Θα μας το πουν γραφιάδες και παπάδες
με τούμπανα, παράτες και γιορτάδες.
Το σύνταγμα βαστούν χωροφυλάκοι
και στο παλάτι μέσα οι παλατιανοί
προσμένουν κάτι νέο να φανεί.
Στολίστηκαν οι ξένοι τραπεζίτες,
ξυρίστηκαν οι Έλληνες μεσίτες.
Εφτά ο τόκος πέντε το φτιασίδι,
σαράντα με το λάδι και το ξύδι
κι αυτός που πίστευε και καρτερούσε,
βουβός φαρμακωμένος στέκει και θωρεί
τη λευτεριά που βγαίνει στο σφυρί.

Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι,
μην έχεις πια την πείνα για καμάρι.
Οι αγώνες πούχεις κάνει δεν φελάνε
το αίμα το χυμένο αν δεν ξοφλάνε.
Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι,
η πείνα το καμάρι είναι του κιοτή,
του σκλάβου που του μέλλει να θαφτεί.

2 σχόλια: