Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

























ΑΓΑΝΤΑ...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΕΣ

Ρίχνουν τα ΒΑΕ θυσία στον Μολώχ του κέρδους

Αρον - άρον η κυβέρνηση προχωρά στον αποχαρακτηρισμό δεκάδων κλάδων και ειδικοτήτων στα ΒΑΕ.

Πρόκειται για άλλον έναν κρίκο στη μακριά αντεργατική αλυσίδα, στην σκληρή αντιασφαλιστική επίθεση, με την αφαίρεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την εξασφάλιση γι' αυτή ακόμα ποιο φτηνού εργατικού δυναμικού.

Η συρρίκνωση της λίστας των ΒΑΕ, εξασφαλίζει και τα δύο.

Οι εργαζόμενοι στους κλάδους, στις ειδικότητες και τους χώρους που θα βγούνε από τη λίστα, θα εξομοιωθούν συνταξιοδοτικά με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, δηλαδή θα φορτωθούν με ακόμα 5 χρόνια εργασίας, μέσα σε αυτά που οι καπιταλιστές ονομάζουν επιχειρήσεις και ο Φουριέ «μετριασμένα κάτεργα»!

Μια δυνατότητα που δεν ήταν βέβαια χάρη από το καπιταλιστικό κράτος, αφού η εργασία στους συγκεκριμένους κλάδους, οι βαριές και ανθυγιεινές συνθήκες που επικρατούν λόγω της φύσης της συγκεκριμένης δουλειάς, έφθειρε πρόωρα την ικανότητά τους για εργασία, αλλά πολλές φορές και την υγεία τους.

Μια δυνατότητα που έτσι και αλλιώς είχε πληρωθεί αδρά από τους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου τους, καταβάλλοντας επασφάλιστρο 3,45% επί του μισθού τους.

Και δεν είναι καθόλου συμπτωματικό ότι πολλές φορές η συνταξιοδότηση των εργαζομένων σε αυτούς τους κλάδους χρονικά βρίσκεται κοντά και στο τέλος της ζωής τους, ενώ ένας μεγάλος αριθμός, ούτε καν προλαβαίνει να συνταξιοδοτηθεί.

Η απώλεια αυτή θα συνοδευτεί και με απώλειες στους μισθούς, αφού οι εργοδότες από τη στιγμή του αποχαρακτηρισμού, θα επιβουλευτούν τα επιδόματα που δίνονται λόγω ανθυγιεινής εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή θα γλιτώσουν και από το επασφάλιστρο του 2,15% επί του μισθού, που τους αναλογεί.

Και για ποιους μισθούς γίνεται λόγος: Τα στοιχεία που έδωσε την προηγούμενη βδομάδα το υπουργείο Εργασίας είναι αποκαλυπτικά.

Αποκαλύπτουν μια ζοφερή πραγματικότητα, που αφορά εργάτες και εργάτριες σε βαριές, επικίνδυνες και ανθυγιεινές δουλειές.

Ετσι ο μέσος μισθός των 538.000 εργαζομένων σε καθεστώς ΒΑΕ (στοιχεία Ιουνίου 2010) ήταν 1.196,23 ευρώ!

Και μιλάμε για μισθούς σε βιομηχανίες, στις μεταφορές, στην οικοδομή και στα τεχνικά έργα, δουλειά με βάρδιες (και νυχτερινή) με υπερωρίες κ.λ.π.

Και όμως τολμούν να μιλάνε για τη μείωση του «εργατικού κόστους» προκειμένου να γίνει η οικονομία «ανταγωνιστική».

Πρώτος ο ΣΕΒ απαιτούσε τη συρρίκνωση των ΒΑΕ και αυτή ακριβώς την αποστολή φέρνει σε πέρας σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αξιοποιώντας και τα σχετικά νομοθετήματα της ΝΔ.

Με ευαγγέλιο τις επιταγές του ΣΕΒ

Ηδη από το 1995 ο ΣΕΒ ζητούσε επιτακτικά την κατάργηση των ΒΑΕ, ισχυριζόμενος ότι οι επιχειρήσεις λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και τα ΒΑΕ καθίστανται πλέον περιττά.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1997, ο καθηγητής Γ. Σπράος, σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, στη γνωστή του Εκθεση, έσπευσε να δώσει την «επιστημονική» του συνηγορία και υποστηρίζει «την κατάργηση των ΒΑΕ μαζί με το επασφάλιστρο, που θα δώσει μια ανάσα σε χειμαζόμενους κλάδους της βιομηχανίας»!

Δεκαπέντε χρόνια μετά, η δήθεν «χειμαζόμενη βιομηχανία» - κατά τον κύριο καθηγητή - δίνει μέσο μισθό για εργαζόμενο σε ΒΑΕ 1.196 ευρώ!

Για τη σχεδιαζόμενη ανατροπή στο καθεστώς των ΒΑΕ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αξιοποίησαν τις γνωστές «επιτροπές» και τα πορίσματά τους.

Το ίδιο κάνει και τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον διορισμό νέας επιτροπής στην οποία συμμετέχει και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και η οποία θα ετοιμάσει το σχετικό πόρισμα μέχρι τις 15 Ιούνη.

Δηλαδή μέσα σε 40 ημέρες!

Είναι και αυτό χαρακτηριστικό της «επιστημονικότητας» την οποία επικαλείται η κυβέρνηση.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι η νέα συρρικνωμένη λίστα των ΒΑΕ θα γίνει με υπουργική απόφαση, όπως σχετικά ορίζει και ο αντιασφαλιστικός νόμος 3863/2010.

Πρόκειται δηλαδή για καθαρά πολιτική απόφαση.

Οι επιτροπές και τα επιτροπάτα που κατά καιρούς έχουν συσταθεί είναι η «επιστημονική» ομίχλη πίσω από την οποία επιχειρείται να συγκαλυφθεί το έγκλημα.

Λαιμητόμος το πόρισμα Μπεχράκη

Επειδή όμως ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης είπε ότι η νέα Επιτροπή θα αξιοποιήσει παλιότερα πορίσματα, και αναφέρθηκε και στο πόρισμα της επιτροπής Μπεχράκη που είχε συστήσει η ΝΔ , ας δούμε τι πρότεινε με το δικό της πόρισμα το 2008

Το πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη εξαιρούσε από τη λίστα των ΒΑΕ:
43 από τους 103 χώρους εργασίας που περιλαμβάνονται στον ισχύοντα κανονισμό του ΙΚΑ (ποσοστό 41,7%).

61 από τις 124 ομάδες και υποομάδες ειδικοτήτων (ποσοστό 49,2%).

42 από τις 71 ειδικότητες - ανεξάρτητα από το χώρο εργασίας - (ποσοστό 59,2%).

Στην πραγματικότητα όμως, η εξαίρεση αφορούσε το σύνολο σχεδόν των κλάδων και των ειδικοτήτων αφού στην 4η κατηγορία όπου υπονοείτο ότι δεν θα άλλαζε το ισχύον καθεστώς, παρέμεναν μόνο 5 από τις 124 ομάδες και υποομάδες ειδικοτήτων (μόλις το 4%) και μόνο 2 από τις 70 ειδικότητες (μόλις το 2,85%), ανεξάρτητα από το χώρο εργασίας.

Τις υπόλοιπες τις κατέτασσε σε άλλες τρεις κατηγορίες με χαμηλότερο βαθμό βαρύτητας και ουσιαστικά τις έβγαζε από τα ΒΑΕ.

Υπενθυμίζουμε το πόρισμα της ομάδας Μπεχράκη, μόνο και μόνο για να φανεί το «υλικό» που θα αξιοποιήσει η κυβέρνηση και το στίγμα των πραγματικών της προθέσεων.

Και είναι χαρακτηριστικό ότι από τα ΒΑΕ το πόρισμα έβγαζε εργαζόμενους που δούλευαν: Στο φάρμακο, στη βιομηχανία πλαστικών υλών και ειδών, στην παραγωγή ελαστικών, στη βιομηχανία απορρυπαντικών, στη σπορελαιουργία, στη σαπουνοποιία, στην υαλουργία.

Ακόμα, σερβιτόρους, καπνεργάτες, αρτεργάτες, μάγειρους και το προσωπικό κουζίνας, υποδηματεργάτες και άλλους.

Απόδειξη ότι η απόφαση για τον αποχαρακτηρισμό των ΒΑΕ και η νέα λίστα θα είναι προϊόν πολιτικής σκοπιμότητας και μόνο, είναι και το γεγονός ότι τα πορίσματα και αυτό της Επιτροπής Μπεχράκη, δεν «πατούσαν» σε κανένα επιστημονικό δεδομένο.

Η ίδια μάλιστα η Επιτροπή αποδεχόταν ότι δεν υπάρχουν «επιδημιολογικά δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις των συνθηκών εργασίας στην υγεία των εργαζομένων στα ΒΑΕ» και πως «η επαγγελματική νοσηρότητα δεν είναι καταγεγραμμένη».

Εννοείται ότι τα στοιχεία αυτά δεν υπάρχουν ούτε σήμερα, τρία χρόνια μετά το εν λόγω πόρισμα.

Το παραμύθι της τεχνολογικής εξέλιξης.

Βέβαια το ΠΑΣΟΚ στην εισηγητική έκθεση του νόμου 3029 με τον οποίο προετοίμαζε τη σημερινή ανατροπή και για τα ΒΑΕ, έγραφε: «Η εξέλιξη της τεχνολογίας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας (!) επιβάλλει τον επανακαθορισμό των επαγγελμάτων».

Και όμως η τεχνολογική ανάπτυξη υποταγμένη στο κυνήγι του κέρδους, συνεπάγεται αύξηση της εντατικοποίησης, σωματικό και πνευματικό ξεζούμισμα του σύγχρονου προλετάριου ο οποίος εμπλέκεται σε πιο σύνθετες παραγωγικές διαδικασίες και είναι υποχρεωμένος κατά τη διάρκεια της εργασίας του να «παραδίδει» όλο το είναι του.

Οσο για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, η πραγματικότητα τους διαψεύδει.

Τους διαψεύδει ο νεκρός εργάτης κάθε τρεις μέρες που έχουμε στη χώρα μας, και τα χιλιάδες άλλα ατυχήματα κάθε χρόνο στους χώρους δουλειάς.

Τους διαψεύδει η απαράδεκτη κατάσταση σε μια σειρά βιομηχανίες με παλιό εξοπλισμό και πρόχειρες κτιριακές εγκαταστάσεις.

Στις υπηρεσίες, με την αλόγιστη εισαγωγή και χρήση των νέων τεχνολογιών και με την υιοθέτηση των νέων μορφών εργασίας, με ολέθριες συνέπειες για την υγεία των εργαζομένων.

Στη γεωργία, με την ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων και τοξικών ουσιών, στις οικοδομές, με την έλλειψη αποτελεσματικών μέτρων ασφάλειας.

Στα ορυχεία, μεταλλεία, λατομεία με τους χιλιάδες σημαδεμένους από τη βαριά και επικίνδυνη δουλειά εργάτες.

Βοά η πραγματικότητα

Ακόμα περισσότερο τους διαψεύδει η κατάσταση στον τομέα των επαγγελματικών ασθενειών αφού στη χώρα μας δεν υπάρχει επί της ουσίας διάγνωση, αναγνώριση και καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών.

Το 2001, στην Ελλάδα αναγνωρίστηκαν συνολικά μόνο 67 επαγγελματικές παθήσεις.

Τους διαψεύδει η ανυπαρξία δομών Ιατρικής της Εργασίας, που ακυρώνει κάθε προσπάθεια πρόληψης της επαγγελματικής νοσηρότητας.

Τους διαψεύδουν μελέτες και έρευνες των τελευταίων χρόνων από τις οποίες προκύπτει ότι:
Το 30% των περιστατικών άσθματος έχει επαγγελματική αιτιολογία.

Το 10% των περιπτώσεων καρκίνου θεωρείται ότι είναι επαγγελματικής προέλευσης.

Το ποσοστό της επαγγελματικής βαρηκοΐας ξεπερνάει σε πολλές κατηγορίες εργαζόμενων το 90%.

Τους διαψεύδουν η εντατικοποίηση που επιβάλλεται σε νέους και παλιούς κλάδους, η επέκταση της ευελιξίας, τα ανελέητα ωράρια που επιβάλλει η εργοδοσία, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με περιόδους 10ωρης και 12ωρης απασχόλησης, νόμιμης και παράνομης, την οποία θέλουν σήμερα να επεκτείνουν και που έκανε ακόμα και τον εργάτη στην Αγγλία του 1860, να λέει προς τους επιθεωρητές εργασίας: «Περίεργοι άνθρωποι είναι τ' αφεντικά μας, νομίζουν πως δεν κάνει κακό σ' ένα νέο, όταν το μισό χρόνο ξεθεώνεται στη δουλειά, ενώ τον άλλο μισό αναγκάζεται σχεδόν ν' αλητεύει άνεργος» (Το Κεφάλαιο τ.2, σελ. 495).


Αλλα κουραγιο...



υς «... Το κεφάλαιο είναι ανελέητο απέναντι στην υγεία και στη διάρκεια ζωής του εργάτη, παντού όπου δεν το υποχρεώνει η κοινωνία να τις υπολογίζει» (Το Κεφάλαιο», τ. 1ος).


υσ 11 ΜΑΗ ΑΠΕΡΓΙΑ.

6 σχόλια:

  1. Να δούμε ποια επαγγελματα θα εξαιρεθούν απο τα βαρέα και ποια θα κρατήσουν...
    Η αλήθεια είναι πως επαγγέλματα που δεν θάπρεπε να συμπεριλαβάνονται στα ανθυγιεινά ήσαν στον κατάλογο και άλλα που θα έπρεπε να ήταν απο τα πρώτα, βρίσκονταν απ'έξω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Oποιος δεν έχει δει χέρια σαν αυτά της φωτογραφίας..
    Οποιος δεν έχει ζήσει την εργασιακή ομηρία στα απαράδεκτα ας τολμήσει να στήσει νόμους κατά τα θέλω τους.
    Με ποια κριτήρια θα γίνει η αξιολόγηση για το διαχωρισμό ανθυγιεινών ή μη;
    Ποιος καταδικάζει;
    Ποιος εξαιρεί;
    Ποιος κάνει το Θεό;
    Χώστο τον στα μηχανοστάσια στα παπόρια, στα νοσοκομεία να μαζεύει τα ραδιενεργά απόβλητα
    και...και..και...
    Φούντωσα πάλι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kariatida62 καλησπερα, ολα που ητανε βαρεα και ανθυγεινα ητανε κατοπιν σκεψης και προτασης απο ειδικες επιτροπες.
    Αυτα τα λαμογια ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΩΝ, δεν ειναι τωρινο ''φρουτο''...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιαγια Αντιγονη καλησπερα, χερια, προσωπα, ρουχα, ολα μεσα στην μουτζουρα και η μεση και τα ποδια να ριχνουν πυρωμενες σουβλιες, στα μηχανουργεια, εκει στα υπογεια των νοσοκομειων, οκτω ωρες χωρις ηλιο, με θερμοκρασιες +40c, πλυντηρια, σιδερωτηρια, καυστηρες, στα υφαλα με μποφωρια με λαδια, με ζεστη και μυρωδιες, βαρδια στα καραβια και ποσες φορες στον ογδοο οροφο στην σκαλωσια να ''αεροβατει'', στις οικοδομες, ο μπογιατζης, ο αλουμινας, ο σοβατζης, ο μαρμαρας και οι αλλοι χωμενοι σαν τους τυφλοποντικες μεσα στην κοιλια της γης, δωστου να την ''ξεγκαστρωνουν'', με φοβο σε καθε χτυπημα του σφυριου, του κομπρεσερ, στα ορυχεια, σκυμμενες πανω στις γαζωτικες μηχανες, για ρουχα, για παπουτσια, κοπελες που οταν τελειωσει η βαρδια.............ονειρευονται να πανε για να απολαυσουν ενα βαθυ..............υπνο και ποσα επαγγελματα, που για να βγει το ψωμι της οικογενειας, βγαινει στους εργαζομενους το..................λαδι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Eλα κυριε Μπεχρακη, και κυριε Κουτρουμανη, να δειτε τον ΤΟΡΝΟ μου...
    Ελα να δεις...
    Ελα...
    Το δισκοφρενο ειναι χαλασμενο...Πολλα χρονια τωρα...!!!Οτα βαζω το διακοπτη στο -0- η κεφαλη ΡΟΛΛΑΡΕΙ...Αγκαλαζω την κεφαλη, με το αριστερο μου χερι...Για να σταματησει...
    Ελα να δεις...
    Εκει που ...την παιρνω αγκαλια την κεφαλη με το
    χερι μου, εχει παρει πασσο...!!!
    Ακουει κανεις...!!;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαστορα χαιρεται.
    ΤΩΡΑ καταλαβαν που τους εγραψες οτι η παλαμη σου εχει παρει πασο στην κεφαλη του τορνου.
    Αν τους ελεγες για κανενα πασο για τας Βρυξελλας θα.................καταλαβαιναν, οι αδουλευτοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή