Κυριακή 10 Απριλίου 2011




ΑΓΑΝΤΑ...

Ραγδαία αύξηση της εκ περιτροπής απασχόλησης

Θεαματική αύξηση - που φτάνει έως και το 1,121,5% - της εκ περιτροπής εργασίας, δηλαδή των τριήμερων και τετραήμερων που επιβάλλει η εργοδοσία, φορτώνοντας τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ για το πρώτο δίμηνο του 2011.

Ετσι, στις νέες προσλήψεις που έκαναν οι επιχειρήσεις το διάστημα αυτό, οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας είναι αυξημένες κατά 21,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δίμηνο του προηγούμενο χρόνου και ανήλθαν στις 8.263 από 6.783 το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Ταυτόχρονα, οι συμβάσεις που από πλήρη απασχόληση μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής, με «συμφωνία» του εργαζόμενου, αυξήθηκαν κατά 1.121,5%, ενώ οι εκ περιτροπής συμβάσεις, από πλήρεις, που επιβλήθηκαν μονομερώς από τον εργοδότη, αυξήθηκαν κατά 2.725%!

Ειδικότερα:
Το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους οι νέες προσλήψεις έφθασαν τις 76.774 από τις οποίες όμως μόνο οι 43.900 ήταν πλήρους απασχόλησης, ποσοστό δηλαδή 57,7%, όταν πέρυσι το πρώτο δίμηνο σε σύνολο νέων προσλήψεων 114.572 οι θέσεις πλήρους απασχόλησης ήταν 79.932 και αντιστοιχούσαν στο 69,7% των συνολικών προσλήψεων.

Δηλαδή, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης είναι μειωμένες κατά 36.032 και σε ποσοστό κατά 45,08%.

Το ίδιο διάστημα οι εργοδότες επέβαλαν τη μετατροπή συμβάσεων με πλήρη απασχόληση σε συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής εργασίας.

Συγκεκριμένα, το πρώτο δίμηνο του έτους 11.331 θέσεις πλήρους απασχόλησης, μετατράπηκαν σε συμβάσεις μερικής (5.645), σε εκ περιτροπής με «συμφωνία» του εργαζόμενου (4.556) και με μονομερή απόφαση του εργοδότη (1.130), όταν πέρυσι ο συνολικός αριθμός των μετατροπών ήταν 2.300, απ' αυτές σε μερική (1.887), σε εκ περιτροπής με «συμφωνία» του εργαζόμενου (373) και (40) σε εκ περιτροπής με μονομερή απόφαση.

Ενδεικτικό και της γενικότερης τάσης ενίσχυσης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης είναι και ο συνυπολογισμός των νέων προσλήψεων μαζί με τις μετατροπές των συμβάσεων.

Ετσι προκύπτει πως το πρώτο δίμηνο του 2011 σε σύνολο 88.105 νέων προσλήψεων και μετατροπών συμβάσεων, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης είναι μόλις 43.900 ποσοστό 49,83%, λιγότερο δηλαδή από τις μισές, όταν πέρυσι για το ίδιο διάστημα οι θέσεις πλήρους απασχόλησης σε σύνολο 116.872 νέων προσλήψεων και μετατροπών ανέρχονταν στις 79.932, ποσοστό 68,4%!

Οι δυσμενείς αυτές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και άρα στην ενίσχυση της υποαπασχόλησης και της μερικής απασχόλησης, έρχονται να προστεθούν στο τσουνάμι των απολύσεων που, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, ο αριθμός των ανέργων για το Γενάρη του 2011 έφτασε στις 834.292 και το Φλεβάρη στις 838.640 άτομα.

Αλλα κουραγιο...




υσ συνθηκες ''ελευθερης'' αγορας.

6 σχόλια:

  1. Που ειναι οι συνθηκες...Και για ποια ελευθερια μιλαμε...
    Δεν ξερω νομικα...Πως επιτρεπεται η απασχοληση...
    με "μισθους" μικροτερους του ταμειου ανεργιας...
    Πως θα ζησει ο εργατης με αυτα τα λεφτα...;;;
    Ειχανε πει τοτε...Που φερανε τις λαμογιες[διοτι για λαμογιες προκειται...]Στη βουλη...Οτι θα γινονται συμβασεις, με μειωμενα ωραρια...Μονο με
    την προυποθεση της συμφωνιας, του κλαδικου σωματειου...Που θα ηταν και υπευθυνο για τον ελεγχο...
    Που ειναι οι ελεγχοι...;;;
    Εδω μας λενε να δουλευουμε κανονικα οκταωρα...
    Και να παιρνουμε ΜΙΣΑ ΕΝΣΗΜΑ....
    ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ...;;;
    Οταν γινεται τετραωρη προσληψη...Δηλωνονται οι ωρες καθημερινης απασχολησης...Και γραφονται
    στον επιτοιχιο καταλογο εργαζομενων της επιχειρησης...
    ΠΗΓΕ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙ...;;;
    Υπαρχει επιθεωρηση εργασιας...;;;
    Ας δημοσιευθει καταλογος επιχειρησεων που ελεγχθηκαν...

    Εδω δεν προκειται για "ελευθερη οικονομια"
    Προκειται για καθεστως καταργησης των ενσημων...
    Μετα...Φυσικα το ΙΚΑ δεν θα εχει να πληρωσει συνταξεις...
    Και θα καταργηθει...Φυσικα...
    Φυσικωτατα...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαστορα χαιρεται, ενας-ενας μονος του τιποτα δεν μπορει να πετυχει και τα γεγονοτα-----τυπου ''γαλερας''-----που περιγραφεις συνεχως θα επαναλαμβανονται, οταν ομως ο καθε εργαζομενος, διεκδικει τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΤΟΤΕ.........................ενα ''μικρο'' παραδειγμα.........

    «Άμεση και αποφασιστική παρέμβαση είχαμε σήμερα το πρωί από αντιπροσωπεία του συνδικάτου Οικοδόμων και του ΠΑΜΕ για την καταβολή δεδουλευμένων σε απλήρωτους εργαζόμενους σε υπεργολάβο της Vinci στο κατασκευαστικό έργο στην Παναγοπούλα. Με την κινητοποίηση του Συνδικάτου οι εργαζόμενοι πέτυχαν να πληρώθουν.

    Η παράδοση της κατασκευής των οδικών αξόνων στους εργολάβους και το μεγάλο κατασκευαστικό κεφάλαιο από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, όπως έχει συμβεί στον άξονα Κορίνθου-Πάτρας με την ΟΛΥΜΠΙΑ οδό, τη Vinci και τους υπεργολάβους τους, έχει φέρει σαν αποτέλεσμα απλήρωτους και ανασφάλιστους εργαζόμενους, απολύσεις και εκβιασμούς, επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και πανάκριβα διόδια που θα τα λυμαίνεται το κατασκευαστικό κεφάλαιο για 30-35 χρόνια, χωρίς να έχει βάλει φράγκο από την τσέπη του.

    Ενα απο τα πολλα παραδειγματα, οταν οι εργαζομενοι αντιμετωπιζουν, τους ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥΣ, ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγω ΔΗΜΗΤΡΗ...Δεν μιλω για τα σωματεια...
    Και τα συνδικατα...
    Μιλω για την Επιθεωρηση εργασιας, και το Αστικο κρατος...Το οποιο καταστρατηγωντας, ακομα και τις δικες του "προστασιες" στον αδυναμο εργατη...
    Μιλα για "ελευθερη οικονομια"....
    Τριχες....
    Δεν υπαρχει κρατος...Το εχουν αγορασει οι μεγαλοκεφαλαιουχοι...
    Οι Πολυεθνικες...
    Και οι λαθρεμποροι...
    Δεν υπαρχει ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ...Ουτε η Αστικη...
    Ασυδοσια και ολιγαρχια υπαρχει...
    Ωστε να συγκεντρωθει ο πλουτος σε λιγα "επιλεγμενα" ατομα...
    Αυτο ειναι...Φαινομενο Γουατεμαλας, και Ακτης Ελεφαντοστου...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαστορα καλησπερα, επιθεωρηση εργασιας?
    Ανεκδοτο, οι ''επιθεωρητες'' στην εισοδο του οποιου ''μαγαζιου'' οταν πανε, εχουν κανει πριν τηλεφωνο και ''φροντιζουν'' να ''καθυστερουν'' την εισοδο τους, ωστε η εργοδοσια να κρυψει σε....................ψυγεια και σε ''σκοτεινα'' υπογεια, ανασφαλιστους και ''τετραωρους''!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. To ξερω Δημητρη μας...
    Εχω απαντησει και ο ιδιος σε τετοιο τηλεφωνο...
    Που με ρωτησε, ποτε ερχεται το.."αφεντικο" για να "συνεννοηθουνε" ποτε και πως θα γινει ο "ελεγχος"...
    ΑΛΛΑ...
    Οταν οι επιθεωρησεις εργασιας, η προνοια, η παιδεια...Δεν λειτουργουν...!!!
    Μηπως ειναι η ωρα...Οι υπερασπιστες της αστικης Δημοκρατιας..[οι απλοι πολιτες] να καταλαβουν επιτελους...Οτι υπερασπιζονται.."Ανοιχτες θυρες"
    Στα συμφεροντα, τις τραπεζες και την ολιγαρχια των "οικογενειων" των μεγαλοιδιοκτητων,και των μεγαλοεργολαβων...;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πατεμπιπτωτως...
    Ως εγαζομενος, τον οποιον η εργοδοσια και τα χρεη στις τραπεζες...[ναι τα πηρα τα λεφτα, γιατι δεν φανταστηκα, οτι δεν θα ειχα δουλεια, για να εξοφλησω...]
    Ως εργαζομενος, λοιπον, αναγκαστικα "μαυρος"
    ΑΠΑΙΤΩ απο το σωματειο μεταλλου...!!
    Να συνοδευει καθημερινα, τους ελεγχους που γινονται στις βιομηχανιες, βιοτεχνιες, και τα μαγαζια...
    Και να διαπιστωνει, την εκταση και το μεγεθος της διαφθορας...ΕΠΩΝΥΜΩΣ...!!!
    Με στοιχεια και υπογραφες...!!!
    ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ..;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή