Τρίτη 5 Απριλίου 2011





ΑΓΑΝΤΑ...

Το κλάμα του κροκόδειλου η μια πολιτικη πολλοι φερετζεδες.

«Η αποτυχία (...) να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 (...) παρά την καταιγίδα σκληρών δημοσιονομικών και... διαρθρωτικών μέτρων που επέβαλαν στον ελληνικό λαό, δεν αναμένεται να συνετίσει (...) αναμένεται να σκληρύνουν ακόμη περισσότερο τη στάση τους απέναντι στον ελληνικό λαό για να τον... συνετίσουν! (...)

Η καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η περαιτέρω συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των εισοδημάτων εκατομμυρίων μισθωτών και συνταξιούχων θα συνεχιστούν με ακόμη πιο... βίαιο τρόπο.

Η περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών του ελληνικού κράτους εξαιτίας της παταγώδους αποτυχίας των συνταγών του Μνημονίου θα... αξιοποιηθεί για την κατατρομοκράτηση του ελληνικού λαού, με την επικοινωνιακή διαχείριση του κινδύνου για χρεοκοπία, προκειμένου να γίνουν δεκτά χωρίς πολλές αντιδράσεις τα νέα, ακόμη πιο απάνθρωπα, μέτρα που έρχονται»
(το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

«Φτάνουμε, κατά τα φαινόμενα, στη δεύτερη φάση των περικοπών, που θα επέλθουν μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου (...)

Ο,τι δεν έγινε τόσα χρόνια θα γίνει "βιαίως" μέσα σε λίγους μήνες, αφού η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εφαρμόσει το νέο μισθολόγιο από την 1η Ιουλίου (...)

Οι αποδοχές στο Δημόσιο θα υποστούν γενναίο "κούρεμα" έως και 30% (...)

Διά της μεθόδου του επιμερισμού στους 12 μισθούς, χάνονται πλέον οριστικά τα αυτόνομα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής αδείας, για την ακρίβεια ό,τι είχε απομείνει από αυτά (...)

Το "μαχαίρι" θα πέσει βαρύ σε πλήθος άλλων επιδομάτων όλων των κατηγοριών, με αποτέλεσμα οι αμοιβές της συντριπτικής πλειονότητας των εργαζομένων να υποστούν νέα συρρίκνωση (...)

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι πιθανότατα θα περάσει και τις νέες περικοπές χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις»
(από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Τους φταίει η διαχείριση

«Το πρόβλημα δεν είναι το μείγμα μέτρων που θα επιλεγεί, ούτε και οι συνδυασμοί που ενδεχομένως θα γίνουν (...)

Το πραγματικό πρόβλημα είναι αν και πότε θα καταλάβουν οι μετέχοντες στην κυβέρνηση ότι υπάρχουν ορισμένα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί, αλλά δυστυχώς δεν εφαρμόζονται στην έκταση και την ένταση που επιβάλλεται να εφαρμοστούν (...)

Αν αυτές και άλλες ανάλογες και ειλημμένες από καιρό αποφάσεις δεν εφαρμοστούν, θα παραμείνουμε παγιδευμένοι σ' έναν φαύλο κύκλο αναζήτησης νέων και σκληρότερων κάθε φορά μέτρων, που όχι μόνο δεν θα μας βγάζουν από την κρίση, αλλά θα την επιδεινώνουν» (το κύριο άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).

ΑΔΙΕΞΟΔΑ: «Μια ανασύνθεση της κυβερνήσεως είναι ευθύνη αποκλειστική του κ. Γ. Α. Παπανδρέου, ο οποίος με μια τέτοια κίνηση θα δώσει και το σήμα του για τις μελλοντικές εξελίξεις (...)

Χειρότερη εξέλιξη θα μπορούσε να λογίζεται η προσφυγή στις κάλπες, χωρίς να είναι βεβαία η ανάδειξη κυβερνητικής πλειοψηφίας»
(από το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ).

«Μείωση της κινητής περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων (λογιστικές ζημιές) στα 26,8 δισ. ευρώ (αποτίμηση 31/12/2010), από 29 δισ. ευρώ που ήταν στις 31/12/2009.

Η κινητή περιουσία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) έχει μειωθεί κατά 47% ή 213 εκατ. ευρώ την τελευταία διετία.

Η αξία των μετοχών έχει υποχωρήσει 38% και των ομολόγων 44%. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010, λόγω και της περικοπής της κρατικής επιχορήγησης, το Ταμείο αναγκάστηκε να ρευστοποιήσει δύο ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικής αξίας 40 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις του.

Τα δύο αμοιβαία κεφάλαια της ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχουν υποχωρήσει 21%, το μεικτό εσωτερικού, και 24%, το ομολογιακό εσωτερικού, σε διάστημα μόλις ενός έτους.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό της ασφυξίας των Ταμείων ότι το τελευταίο διάστημα το ΙΚΑ πληρώνει μέρος των συντάξεων με ρέπος 42 ημερών συνολικού ποσού άνω του 1 δισ. ευρώ, τα οποία ανακυκλώνονται συνεχώς με επιτόκιο από 3,4% έως 3,7%»
(το θέμα στα ΝΕΑ).

ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ: «Ενας από τους βασικούς λόγους που έχουμε φτάσει στο ναδίρ είναι το γεγονός ότι όλες οι κυβερνήσεις αρνούνται επίμονα να χρησιμοποιήσουν σε καίριες θέσεις μη πολιτικούς και ανθρώπους της αγοράς (...)

Το πολιτικό σύστημα έφτασε στα όριά του και δεν μπορεί να διαχειρισθεί την κρίση εκτός αν αποφασίσει να ξεπεράσει τις φοβίες και τις ανασφάλειές του και να αναθέσει δύσκολες αποστολές σε σοβαρούς, μη κομματικούς, ανθρώπους»
(το άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Αλλα κουραγιο...



υσ Οι καπιταλιστές προσπαθούν να ξεπεράσουν τον κάβο προβάλλοντας ως λύση και αλλαγές στο πολιτικό σύστημα με αλλαγές στα πρόσωπα. Για την εργατική τάξη αυτό πρέπει να ερμηνεύεται μόνο σαν ανάγκη αλλαγής στην ίδια την πολιτική με βάση τα δικά της συμφέροντα. Κάθε πρόταση από τη σκοπιά των εργατών οφείλει να συγκρούεται με τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Κάθε άλλη πρόταση δίνει παράταση στο σύστημα.

7 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Δημήτρη!
    Κρατώ μια φράση μέσα από τα δημοσιεύματα που παραθέτεις και την ξαναγυρνώ σ'αυτούς, ορμητικά, σαν πέτρα από τη σφεντόνα μου:
    "Ο,τι δεν έγινε τόσα χρόνια θα γίνει "βιαίως" μέσα σε λίγους μήνες!"
    Όχι άλλη παράταση στο σύστημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα Πορτιατη!
    Μακαρι να πιασει η ''ευχη'', μας εχουν φερει στο χειλος του γκρεμου, φτωχεια, ανασφαλεια, φοβος, εκαναν ολοκληρο λαο να υποφερει και συνεχιζουν οι σωτηρες της πλακας απτοητοι, οι σωτηρες που νοικιαζουν, στις καλοκαιρινες τους διακοπες, για τον Αυγουστο, μεζονετες με ολα τα κομφορ, εναντι 6000-7000 ευρω τον ΕΝΑ ΜΗΝΑ, ποσο υπομονη μπορει και κανει ο μισθοσυντηρητος, επειδη ''πιστεψε'' τον ''κυριο'', υπαρχουν λεφτα και τον λοιπο συρφετο των ''σωτηρηδων''???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να τώρα που σας βρίσκω και τους δύο εδώ μαζί.
    Για να το ψάξουμε λίγο.
    Η κατάσταση είναι αδιέξοδη γι΄αυτούς και μόνο με τα μέτρα που παίρνουν μπορούν να την ξεπεράσουν και να πάρουν βαθιές αναπνοές για ένα διάστημα.
    Η κατάσταση για το λαό, τι να περιγράψει κανείς είναι εφιαλτική και όλα όσα κατά καιρούς έχουμε γράψει και έχουμε πει.
    Συντρόφια μου,έχει αξία να επισημαίνει κανείς το τι πρέπει να κάνουμε,να επιμένει να δείξει δρόμους, να κάνει αναλύσεις να καταδικάζει να παλεύει....αλλά χρέος έχει να δει και να κρίνει εκ του αποτελέσματος, αν οι μέθοδες που χρησιμοποιεί έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και να εστιάζει όχι μονάχα στο τι έκανε σωστά ή και λάθος, αλλά και στο τι δεν έκανε.
    Ποιο καθαρά: Τα είπαμε, τα τραγουδήσαμε, τα ζωγραφίσαμε,"τα λέγαμε εμείς" ε και, αποτέλεσμα είχαμε;
    Τι από αυτά που αποφασίσαμε ότι πρέπει να κάνουμε,δεν τα κάναμε σωστά; αλλά πολλές φορές κανείς δεν κρίνετε από αυτά που έκανε αλλά κυρίως από αυτά που δεν έκανε.
    Μήπως καιρός είναι να δούμε τι δεν κάνουμε καλά και δεν υπάρχει αντίδραση;
    Τα βάζω κάτω και δεν μου βγαίνουν.
    Η τα πράγματα είναι στην δική μου και στην δική σας την φαντασία δεν είναι δηλαδή τόσο τραγικά (για μένα δεν πάει άλλο)
    Ή η θεωρία μας δεν μας τα λέει καλά,(για μένα δεν υπάρχει τίποτα ποιο ορθά και επιστημονικά τεκμηριωμένο)
    Ή δεν έχουμε ακολουθία λόγων και πράξεων, ( παίρνονται αποφάσεις και δεν εφαρμόζονται)
    Ή τις εφαρμόζουμε λαθεμένα.
    Ή υπάρχουν και άλλοι τρόποι, άλλες μέθοδες που δεν τις αξιοποιούμε, δεν τις σκεπτόμαστε, τις αποκλείουμε.
    Όπως και να έχει το πράγμα, φαίνεται ότι τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα, δεν είναι προς την κατεύθυνση που απαιτείται.
    Κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.
    Καλό κουράγιο να έχουμε και συμβάλουμε μόνον με πράξεις αλλά και με προβληματισμό και προτάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα, καλημέρα!

    Β.Β. μου, όσα επισημαίνεις μάς απασχολούν όλους σοβαρά. Δεν γίνεται αλλιώς, πώς θα προχωρήσουμε μπροστά;

    Και το Κόμμα, βέβαια, το δουλεύει το ζήτημα. Είναι χαρακτηριστική η ομιλία της Αλέκας στον Κυριακάτικο Ριζοσπάστη. Από εκεί τα παρακάτω:

    "Αυτά τώρα δεν είναι ένα θεωρητικό ζήτημα, είναι ένα πρακτικό θέμα για τις ΚΟΒ και θα επιμείνω στις ΚΟΒ. Και εδώ πρέπει να αποκτήσουμε μάλλον ευελιξία, αλλά πάνω στον ίσιο δρόμο της στρατηγικής μας. Γιατί μπορεί να είσαι ευέλικτος και να την πηγαίνεις έτσι και να γέρνεις κι αλλιώς. Η στρατηγική μας είναι ίσια. Είναι μια ευθεία γραμμή, δεν έχει ούτε στάδια, ούτε παράπλευρους δρόμους. Αλλά ενώ η στρατηγική μας είναι και πρέπει να είναι ευθεία γραμμή, όπως την έχουμε επεξεργαστεί, ταυτόχρονα σ' αυτήν την ευθεία γραμμή πρέπει να είσαι και ευέλικτος. Αυτό είναι θέμα ωρίμανσης."

    Λέει πολλά ακόμα, σε ένα άκρως ενδιαφέρον κείμενο. Ολόκληρη η ομιλία είναι εδώ.

    Όπως έγραφες κι αλλού, "διεργασίες γίνονται" και μάλιστα σοβαρές. Οψόμεθα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εδώ
    Μια πρόταση του οικονομολόγου Γιάννη Βαρουφάκη. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Β.Β καλημερα, τετοια ωρα ''ξεμπερδεψα'', απο χθες το πρωι στις 9.
    Θα γινω μονοτονος να σου επαναλαβω παλι αυτα που σου εχω γραψει στο ιστολογιο σου, μη το ''παρεις'' στραβα, το Κ.Κ.Ε, εχει εμπειρια και στρατηγικη, τωρα γιατι θα πρεπει ν'αλλαξει η ''γραμμη'' του κομματος, αυτο δεν μπορω να το καταλαβω, αυτα που λεει, οπως τα λεει, ειναι σωστα?
    Τωρα αν αρχισουμε να αναλωνομαστε, για δευτερευοντα ''πραγματα'', θα γινουμε, κατι αλλο, απο Κ.Κ.Ε, αλλωστε τα εχουμε ξαναπει.
    Αν και με καλυψε ο Πορτιατης, με τα γραφτα του, σου εγραψα ''δυο'' κουβεντες, για να μη το θεωρησεις, οτι σε ''αποφευγω''...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kariatida 62 καλημερα, τον εχω δει σε αλλη συνεντευξη στην τηλεοραση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή