Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010










ΑΓΑΝΤΑ.Το Νοέμβρη του 1941, ο Κλάρας ανέλαβε αποστολή από την ΚΕ του ΚΚΕ να πάει στη Ρούμελη για να εξετάσει τις δυνατότητες ανάπτυξης του αντάρτικου κινήματος. Επέστρεψε το Δεκέμβρη του ίδιου έτους και υπέβαλε σχετική έκθεση στο Κόμμα, η οποία και εγκρίθηκε. Το Γενάρη του 1942, βγήκε οριστικά στο βουνό και αρχίζει τη δουλειά της συγκρότησης των ανταρτοομάδων.

Η πρώτη εμφάνιση των ανταρτικών τμημάτων που οργάνωσε ο Κλάρας έγινε στις 7/6/1942 στο χωριό Δομνίστα της Ευρυτανίας. Ο ίδιος ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκε με το όνομα Αρης Βελουχιώτης. Από κει και μετά, τούτο το όνομα αντήχησε σ’ ολόκληρη την Ελλάδα κι έγινε θρύλος. Η συντριβή του ιταλικού καταδιωκτικού αποσπάσματος «Ρυκά», ο Γοργοπόταμος, η μάχη του Κρικέλου, η μάχη του Μικρού Χωριού και εκατοντάδες άλλες θα φέρουν τη σφραγίδα του. Ετσι, στις 2/5/1943, όταν συγκροτήθηκε το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ, ο Αρης ορίστηκε καπετάνιος του, μέλος της τριμερούς ηγεσίας του, δίπλα στον Στέφανο Σαράφη, που ήταν ο στρατιωτικός αρχηγός και στον αντιπρόσωπο του ΕΑΜ, τον Ανδρέα Τζήμα – Σαμαρινιώτη.
Στις 16 Ιουνίου του 1945, ο βίος του Αρη Βελουχιώτη έφτασε στο τέρμα του. Κι ήταν ο ίδιος που έκοψε το νήμα της ζωής του, έξω από τη Μεσούντα, καταδιωκόμενος από δυνάμεις του εχθρού, ενώ το θάνατο μοιράστηκε μαζί του και ο Τζαβέλας, ο πιστός του αντάρτης.

Λίγες ημέρες αργότερα, από τις 18 ως τις 20 Ιούνη, τα κεφάλια των δύο ηρώων κρέμονταν σ’ ένα φανοστάτη στα Τρίκαλα. Το μεταβαρκιζιανό καθεστώς έδειχνε όλη του τη θηριωδία, πράγμα καθόλου τυχαίο, αφού ο Αρης θεωρούνταν η προσωποποίηση της Εθνικής Αντίστασης. Ηταν, άλλωστε, κορυφαία λαϊκή, ηγετική φυσιογνωμία του ΕΛΑΣ, ο πρωτοκαπετάνιος του.
Θρυλικός ο Αρης Βελουχιώτης. Ο πρώτος που άρχισε την Αντίσταση του λαού στα βουνά κι ο τελευταίος που την έκλεισε με τον τραγικό του θάνατο. Η πρώτη ψυχή του αγώνα κι η τελευταία πνοή. Λίγοι το καταλάβανε, όπως ο Αρης, πως οι εχθροί της Ελλάδας (ξένοι και ντόπιοι) θα μετατρέπανε τη νίκη του έθνους σε νίκη των εχθρών του. Τιμή και δόξα στο ασύγκριτο παλικάρι. Τιμή και δόξα και στο λαό, που τόνε γέννησε». Κ. Βαρναλης................Αλλα κουραγιο...

18 σχόλια:

  1. Λες και διάβασα κομμάτι γραμμένο απο σχολικό βιβλίο της Ιστορίας...απο σένα περίμενα περισσότερα! Τουλάχιστον πίστεψα ότι θα ήσουν αναλυτικότερος για την θέση του κόμματος απεναντί του και τα αισθήματα που έτρεφε η ηγεσία γι'αυτόν! Άραγε αυτοκτόνησε μόνο γιατί ένοιωσε εκγλωβισμένος απο το κυνήγι των εχθρών του?
    Το δικό μου αφιέρωμα στην μεγάλο Άρη το θυμάσαι? Στα μονοπάτια της Ιστορίας το είχα ονομάσει..
    Υ.γ. Έλα ξανά απο το σπίτι μου να πάρεις λίγα καλούδια που σου έφερα...και την απάντηση!
    Καλημέρα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Το ΠΓ ενέκρινε τη δημοσίευση στο "Ριζοσπάστη", της απόφασης της 1ης Ολομέλειας της ΚΕ για τον Άρη Βελουχιώτη (Θανάση Κλάρα ή Μιζέρια). Ο Κλάρας, αφού μια φορά πρόδωσε και αποκήρυξε το ΚΚΕ γιατό λύγισε μπροστά στην τρομοκρατία του Μανιαδάκη ξαναζήτησε στον καιρό του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα να ξανα...στρώσει με το αίμα του την προδοσία του εκείνη που αναγνώρισε και καταδίκασε. Το ΚΚΕ τούδωσε τη δυνατότητα αυτή. Σήμερα όμως σε μια δύσκολη και κρίσιμη στιγμή, από δειλία και φόβο, παρά τις υποσχέσεις και τη συμφωνία που στα λόγια έδειξε, απειθαρχεί πάλι, ξαναπροδίδει το ΚΚΕ με την τυχοδιωκτική και ύποπτη δράση του που μονάχα τον εχθρό ευνοεί. Στο ΚΚΕ δεν έχει θέση κανένας οσοδήποτε ψηλά κι αν στέκει και οσοδήποτε μεγάλος κι αν είναι, όταν οι πράξεις του δεν συμβιβάζονται με το κοινό συμφέρον και όταν παραβιάζεται η δημοκρατική εσωκομματική πειθαρχία.», Η προδοσία του Βελουχιώτη. Ριζοσπάστης (45/06/16)

    ΥΓ φιλιά πολλά και "καρφωτά" Καπετάνιε μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kariatida62 καλημερα, την ιστορια την εχουν γραψει αλλοι οχι εμεις, εδω μεταφερουμε τα τοτε γεγονοτα, οτι εγινε λαθος με την αποκυρηξη του Αρη το παραδεχτηκε το κ.κ.ε με την αποκατασταση του ονοματος του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kατόπιν εορτής και με μισόλογα για να μη τους πάρουν με τις πέτρες οι επόμενες γενιές....άσε με ρε Δημητράκη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Karfoma καλημερα, κανονικος ανθρωπος ητανε ο Αρης Βελουχιωτης με τα πανω του και τα κατω του, ποσοι δεν λυγισαν κατω απο την πιεση των βασανιστηριων, ομως η σταση του στον αγωνα για την απελευθερωση της χωρας απο τους κατακτητες και το οραμα που εδωσε στους ανθρωπους για μια καλυτερη πατριδα σε τοσο μαυρες εποχες, ειναι που τον εκαναν θρυλο και τραγουδια, λαθη εγιναν, γινονται και θα γινονται, ανθρωποι απλοι, καθημερινοι, προσπαθουν να ''αλλαξουν'' την πορεια των δυσκολων εποχων, που εζησαν, που ζουν και θα ζησουν, αλλωστε η ειλικρινης συγνωμη και η αναγνωριση του λαθους ειναι που δειχνει οτι την ιστορια την ''παλευουν'' ανθρωποι και οχι ρομποτ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημερα Δημητρη
    θα συμφωνησω αλλη μια φορα με τα λεγομενα σου σχετικα με τον Βελουχιωτη ο οποιος ηταν απο τους μεγαλυτερους στρατιωτικους ηγετες και η συνεισφορα του στον αγωνα κατα των ναζιστων στην Ελλαδα ειναι τοσο μεγαλη που δεν νομιζω να εχει γινει ακομα απολυτα κατανοητη απο ολους.Το οτι εγιναν λαθη και αναγνωρισθηκαν μετα δειχνει για μενα τη βασικη διαφορα του στρατιωτικου ηγετη με τον πολιτικο ηγετη. Οι διαφορες αυτες ισχυουν και θα ισχυουν παντα εφ οσον ειμαστε ανθρωποι. Αυτο που χρειαζεται ειναι να βλεπει κανεις το κοινο συμφερον και αυτο ακριβως εκανε ο Βελουχιωτης σε ολη του τη ζωη με οποιοδηποτε κοστος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Elva χαιρεται,ετσι ειναι, αλλα ενω δεν ''ψηφιζουν'' κ.κ.ε--ο πολυς κοσμος-- απο την αλλη θεωρουν οσους ειναι στις ''γραμμες'' του , κατι πολυ διαφορετικο και γι'αυτο ειναι συνεχεια στο ''μικροσκοπιο''καθε ενεργεια των ανθρωπων ''του''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Kariatida62 εδω εκανες πεναλτυ διπλο, εσυ με την μεχρι τωρα ''πορεια'' του κ.κ.ε ειδες ζυγαρια για να κρατησει ισορροπιες? Απο τις τοποθετησεις ανθρωπων που εζησαν την τοτε κατασταση εγινε η αποκατασταση του ονοματος του Αρη, ποιοι θα επαιρναν με τις πετρες το κ.κ.ε? Ισως αυτοι που περνουν την καμηλα απο την τρυπα της βελονας? Και να θυμασαι οτι ητανε μια εποχη που ειχε ξεκινησει το κυνηγι των κομμουνιστων αλλα και των συμπαθουντων, παρανομια και με ξεχαρβαλωμενο τον κομματικο μηχανισμο μεσα στην χωρα, ηταν η ωρα που ολα τα πλακωνε η ''σκλαβια'' και τα ''εσκιαζε'' η φοβερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δημήτρη, θα συμφωνήσω με όσα λέει η Καρυάτιδα, και θα περάσω κάποια στιγμή κι απ' το σπιτικό της.
    Στο ιστολόγιο του μπλακ μίλησα για μεγάλα λάθη της αριστεράς. Η στάση του ΚΚΕ απέναντι στον Άρη Βελουχιώτη ήταν ένα από αυτά.
    Η ουσία είναι πως χάνοντας τον άνθρωπο αυτό, και άλλους σίγουρα σαν κι εκείνον, η Ελλάδα κατάφερε να βάλει λίγο ακόμη νερό στου αυλάκι που την οδήγησε να υποταχτεί στις κυβερνήσεις των ταγματασφαλιτών. Που τους απογόνους τους ακόμη τους τρώμε στη "μάπα" στη βουλή των Ελλήνων. Και που απαξίωσαν εντελώς την εθνική αντίσταση και το αντάρτικο και ονόμασαν όλους τους αριστερούς "εγκληματίες", "εθνοπροδότες", "επικίνδυνους" και άλλα πολλά.
    Τι κι αν πήρε πίσω την αποκύρηξη του Άρη, όταν η Ελλάδα τον χρειαζόταν τον "σκότωσε".
    Και τώρα τραβώ για το Ερέχθειο, να κόψω κίνηση κι εκεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καπετάνιε μου το ΚΚΕ τα έλεγε αυτά μέσω Ριζοσπάστη!
    Εγώ βέβαια δεν τα υιοθετώ.
    Εσύ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δημήτρη, διαβασα και την απάντηση στην Καρυάτιδα. Ακριβώς επειδή το ΚΚΕ ήταν υπό διωγμό, ακριβώς επειδή ο κοματικός του μηχανισμός ήταν ξεχαρβαλωμένος θα έπρεπε να σεβαστεί τον άνθρωπο εκείνο που έδωσε την ψυχή του και τη ζωή του για την Ελλάδα και να μην τον θυσιάσει στο βωμό του όποιου κομΜατικού δογματισμού.
    Τα όσα ο karfoma δημοσιεύει απ' το ριζοσπάστη είναι πραγματικά για να τους ρίχνει κανείς πέτρες. Το ΚΚΕ θα πρέπει κάποια στιγμή να πάψει να ονομάζει όποιους κάποια στιγμή διαφοροποιούνται απ' τις θέσεις του προδότες.
    Να με συγχωρέσεις αν αε πικραίνω αλλά διαβάζοντας αυτό: "...Σήμερα όμως σε μια δύσκολη και κρίσιμη στιγμή, από δειλία και φόβο, παρά τις υποσχέσεις και τη συμφωνία που στα λόγια έδειξε, απειθαρχεί πάλι, ξαναπροδίδει το ΚΚΕ με την τυχοδιωκτική και ύποπτη δράση του..." δεν μπόρεσα να μην αναρρωτηθώ:

    ΜΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΑΓΏΝΑ, ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΑΠΕΙΘΑΡΧΙΑ, ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΠΟΥ ΈΔΩΣΕ ΠΝΟΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ; ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΕΛΕΥΘΡΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ;

    Βλέπεις τι γράφει ο Βάρναλης; "Λίγοι το καταλάβανε, όπως ο Αρης, πως οι εχθροί της Ελλάδας (ξένοι και ντόπιοι) θα μετατρέπανε τη νίκη του έθνους σε νίκη των εχθρών του".
    Kαι μέσα σε αυτούς του λίγους δυστυχώς δεν ήτανε η τότε ηγεσία του ΚΚΕ. Κι αυτό -ξαναγράφω- ήταν ένα τεράστιο ιστορικό λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. melv@ki καλησπερα, ακριβως το ιδιο κομμα, διεγραψε τον Αρη, το ιδιο κομμα ειχε ''παντιερα'' τον Βαρναλη και επανερχομαι, τοτε αν το ψαξεις θα δεις οτι κατ'ουσια λογω των γεγονοτων--κυνηγι,φονοι,βασανιστηρια,δικες,φυλακισεις,εξοριες,εκτοπισμοι--υπηρχαν να το πουμε ''χοντρικα'' δυο κεντρικες επιτροπες, μια μεσα στην Ελλαδα, διαλυμενη,--συνθηκες παρανομιας--και μια στις τοτε λαοκρατικες χωρες, χωρις να δινουμε, αλλοθι και ''αφεση'' αμαρτιων με την τοτε σκληρη πραγματικοτητα και με ανθρωπους που ειχανε βιωσει την ''ηττα''--ελεω αγγλων--και μετα απο τοσες ταλαιπωριες ψυχικες και σωματικες και ισως και πικριες προσωπικες, οσοι ειχαν φυγει ''εξω'', αλλα και οσοι--οι περισοτεροι-- εχουν μεινει ''μεσα'' και με τα ιδια προβληματα συν τα πιο επανω που ειπαμε--διωξεις--ποιος τοτε καθοτανε να αντικρουσει τα επιχειρηματα του ταδε η δεινα τοτε μελους της κεντρικης επιτροπης, οι συνθηκες ητανε ''αγριες'' ειχανε ''φορτωθει'' την διαλυση του οραματος για αλλαγη στην χωρα και κατα την αποψη τοτε 2-3 μελων της κ.ε, ο Αρης ειχε ''βγει'' εκτος ''γραμμης'', τωρα να αποδιδουμε ευθυνες με τις συνθηκες τις τωρα--φραπεδακι,αιρ κοντισιον[καριατιδα62,αναψα, μου ειπανε ναι απο το ''κομμα],φαγακι και κρασακι, ειναι ευκολο, ειπαμε εγιναν λαθη, θελεις να τα πουμε τραγικα, τραγικα, ομως αυτοι οι ανθρωποι ητανε εκει και με λαθη η χωρις λαθη περασαν μεσα απο το καμινι για την ιδεολογια τους, η ιστορια ειναι για να διδαχτουμε και να παμε πιο μπροστα, οχι να πιανουμε το κουβαρι απο την αρχη--οταν το κουβαρι εχει κιολας ξεμπλεχτει, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΗ--τωρα θα μου πεις δηλαδη να μη τα ''ψαχνουμε'', να τα ψαχνουμε και να τα συζηταμε αλλα τα τοτε ''λαθη'' να μην τα ''αχταρμοποιουμε'' και τα ''μεταφερουμε'' στο σημερα, αλλες συνθηκες τοτε, αλλες τωρα, δεν χρειαζεται κανενα αλλοθι η σημερινη κυβερνηση απο τους εργαζομενους, για ''λαθη'' του παρελθοντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Karfoma αν διαβασεις με την ''καρδια'' σου αυτο που εγραψα στο μελβακι--να ''πηγαινεις'' στο σπιτι της επισκεψη, θα δεις ποσο ενδιαφεροντα πραγματα καρδιας γραφει--δεν χρειαζεται να με ρωτας, αν συμφωνω η οχι, αλλωστε οπως ''ειπε'' μια κορυφαια ''αοιδος'' ουδεις ''ΑΣΦΑΛΤΟΣ''!!!!!!
    Ενταξει καπεταν-karfoma?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπερα σας, ολοι που την πεφτετε στον Δημητρακη εχετε δικιο σχετικα με το ΚΚΕ .
    Ο Δημητρης μας κανει την υπερβαση και δεν μπορει ως 'χαρακτηρας και ανθρωπος' παρα να μνημονευσει εναν αγωνιστη . Τωρα για το αν αυτοκτονησε η τον αυτοκτονησαν ειναι μια αλλη περιπτωση που δεν γνωριζω αν θα το 'ξεβρασει' ποτε η Ιστορια.
    Στην τριτη φωτο αριστερα διακρινεται ο 'παπα ανυπομονος' αργοτερα Ηγουμενος στο Μοναστηρι Αγαθωνος πανω απο την ΥΠΑΤΗ.
    Γνωριζε πολλα, ελεγε λιγοτερα απο λιγα, παρα την συμπαθεια που μου ειχε δεν μπορεσα να τον καταφερω να μου πει τιποτε.
    Φιλια στην Κατερινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Να προσθέσω και εγώ το λιθαράκι μου.
    Λόγια του ΆΡΗ.
    Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και τρέχει να βρει κέρδη σ' όποια χώρα υπάρχουνε τέτοια. Γι' αυτό δε νοιάζεται κι ούτε συγκινείται με την ύπαρξη των συνόρων και του κράτους.
    Ενώ εμείς, το μόνο που διαθέτουμε, είναι οι καλύβες μας και τα πεζούλια μας. Αυτά αντίθετα από το κεφάλαιο που τρέχει, όπου βρει κέρδη, δεν μπορούν να κινηθούν και παραμένουν μέσα στη χώρα που κατοικούμε.
    Ποιος, λοιπόν, μπορεί να ενδιαφερθεί καλύτερα για την πατρίδα του; Αυτοί που ξεπορτίζουν τα κεφάλαιά τους από τη χώρα μας ή εμείς που παραμένουμε με τα πεζούλια μας εδώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Taspa καλημερα, ηξερες τον ανυπομονο? Αυτος ο καλογερος ητανε εγκυκλοπαιδεια, σπουδαιος ανθρωπος.
    Φιλια απο την Κατερινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δασκαλε απο εκπληξη σε εκπληξη με πας, αλλα τι λεω πατριωτης του θοδωρακη Κολοκοτρωνη δεν εισαι? Και αλλα πολλα ωραια λογια του Αρη που δυστυχως αν τα ''ταυτοποιησουμε'' με το σημερα............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. καλημερα. Τον γνωρισα και για πολλα χρονια ειχαμε εξαιρετικη σχεση.
    Θα σου πω παλλα και θα μας ξεναγησει ο Βασιλης στον χωρο!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή