Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΑΓΑΝΤΑ... ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ Σμπαραλιάζουν το 8ωρο και το συνεχές ωράριο
Τις βάναυσες αντεργατικές ανατροπές του 3ου μνημονίου (Ν. 4093/2012) θέτει σε εφαρμογή η σχετική εγκύκλιος που επεξεργάστηκε το υπουργείο Εργασίας και διέρρευσε χτες, χωρίς να έχει δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα. Οσον αφορά στο χρόνο εργασίας καταργείται το πενθήμερο και μετατρέπεται σε όλες τις επιχειρήσεις σε 6ήμερο. Ταυτόχρονα το διακεκομμένο ωράριο - με τουλάχιστον 3 ώρες διακοπή - εφαρμόζεται και στα καταστήματα συνεχούς λειτουργίας, με αποτέλεσμα το συνεχόμενο 8ωρο να μετατρέπεται τουλάχιστον σε 11ωρο. Ετσι ο υπάλληλος θα είναι στο πόδι από το χάραμα μέχρι αργά τη νύχτα. Επιπλέον ο χρόνος ανάπαυσης του εργάτη μεταξύ δύο βαρδιών στη διάρκεια του 24ωρου μειώνεται από τις 12 στις 11 ώρες. Η υπερωριακή απασχόληση για 2 ώρες την ημέρα και μέχρι 120 ώρες το χρόνο μπορεί πλέον να επιβάλλεται μονομερώς από τον εργοδότη, χωρίς τη μέχρι τώρα έγκριση του ΣΕΠΕ.
Η ερμηνευτική εγκύκλιος προβλέπει ότι από την 1/4/2013 ο κατώτερος μισθός θα διαμορφώνεται με πράξη υπουργικού συμβουλίου και ορίζει μεταξύ άλλων τα εξής: Ο κατώτερος μισθός για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης άνω των 25 ετών διαμορφώνεται στα 586,08 ευρώ μεικτά και το κατώτερο μεροκάματο στα 26,83 ευρώ μεικτά. Οι προσαυξήσεις στους κατώτερους μισθούς και ημερομίσθια λόγω προϋπηρεσίας παγώνουν στο επίπεδο που είχαν διαμορφωθεί στις 14/2/2012. Δηλαδή, για όσους έχουν προϋπηρεσία 3 ετών προσαύξηση 10% και συνολικά για 3 τριετίες 30%. Αντίστοιχα στο μεροκάματο η προσαύξηση είναι 5% για κάθε τριετία και μάξιμουμ 30% για 6 τριετίες. Καμία νέα προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας δεν θα υπάρξει μετά από αυτή την ημερομηνία και μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω του 10%..!
Χάνεται οριστικά το επίδομα γάμου για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, απώλεια για όλους τους έγγαμους 10%! Χάνεται επιπλέον και για όλους τους εργαζόμενους, από την 12/11/2012, που καλύπτονταν από κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις και οι εργοδότες - επιχειρήσεις δεν δεσμεύονται απ' αυτές.
Η εγκύκλιος καθορίζει νέα διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε εργαζόμενους των οποίων η επιχείρηση - εργοδότης ανήκει σε εργοδοτική οργάνωση και σε αυτούς που δεν ανήκει, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την υπογραφή συμβάσεων από τα συνδικάτα που να καλύπτουν το σύνολο των εργαζομένων. Συγκεκριμένα σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που έχουν συνάψει επιχειρησιακή σύμβαση από την 27/10/2011 έως την 12/11/2012 και δεν είναι μέλη εργοδοτικών οργανώσεων μπορούν να καταργήσουν τους όρους της σύμβασης και δεσμεύονται μόνο από τα νέα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων.
Μειώνονται οι αποζημιώσεις λόγω απόλυσης κατά 50% μέσα από τον περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης από τους 6 στους 4 μήνες μάξιμουμ, πράγμα που εξασφαλίζει στους εργοδότες τη δυνατότητα το συντριπτικό αριθμό των απολύσεων να τον κάνουν με προειδοποίηση. Για το ελάχιστο ποσοστό απολύσεων που θα γίνονται χωρίς προειδοποίηση ο χρόνος εργασίας άνω των 16 ετών θα γίνεται μόνο για το μέρος του μισθού μέχρι 2.000 ευρώ.
Επιπλέον ο χρόνος προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη, άνω των 16 ετών, «παγώνει» από τις 12 Νοέμβρη, και έτσι ακόμα και αν ένας εργαζόμενος απολυθεί στο μέλλον χωρίς προειδοποίηση θα αποζημιωθεί μόνο για το χρόνο που είχε μέχρι τη δημοσίευση του πρόσφατου νόμου. Στην ίδια αντεργατική «λογική» παγώνει και ο χρόνος προϋπηρεσίας για τον υπολογισμό της αποζημίωσης λόγω απόλυσης για συνταξιοδότηση.
Αλλα κουραγιο...,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, υσ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ Εργοδότες την επικαλούνται ενάντια σε εργάτες
Καταγγελία από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας Τις πολύτιμες υπηρεσίες που η Χρυσή Αυγή προσφέρει στη μεγαλοεργοδοσία επιβεβαιώνει το γεγονός ότι επιχειρηματίες την επικαλούνται, προσπαθώντας να αποτρέψουν τους εργαζόμενους από αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας, την Τετάρτη 7/11, δεύτερη μέρα της 48ωρης πανεργατικής απεργίας, κι ενώ οι εργαζόμενοι του καταστήματος, μαζί με το σωματείο τους, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το ΠΑΜΕ, βρίσκονταν έξω από το κατάστημα των «Σούπερ Μάρκετ Λάρισα», στην οδό Υψηλάντου και Μανδηλαρά, εμφανίστηκε μέτοχος της εταιρείας «απειλώντας τους εργαζόμενους ότι αν ξανακλείσουν το κατάστημά του θα έχουν να κάνουν με τον γιο του, ο οποίος επικαλείται ότι ανήκει στη Χρυσή Αυγή. Με υπερηφάνεια ο μπαμπάς καυχιόταν για τον γιο, ότι κάθε βράδυ τον μαζεύει από το αστυνομικό τμήμα. Να σημειωθεί ότι 3 μέρες πριν την απεργία, η επιχείρηση είχε προχωρήσει σε 2 απολύσεις, όπως επίσης είχε τους εργαζόμενους επιλεκτικά απλήρωτους».
Ο Σύλλογος σημειώνει: «Η επιχείρηση αφού βλέπει ότι οι καθημερινές απειλές και η τρομοκρατία τελικά δεν πιάνουν σε αυτούς τους εργαζόμενους που επέλεξαν να μη σκύψουν το κεφάλι στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, αλλά πρωτοστατούν στην οργάνωση του αγώνα τους, επιστρατεύει άλλους τρόπους εκφοβισμού και δεν διστάζει να καλέσει ακόμα και τη Χρυσή Αυγή, γνωστό υποστηρικτή της εργοδοσίας, προκειμένου να φοβίσει τους εργαζόμενους».

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Δημητράκη! Πέρασα να σε δω και να διαβάσω για τον αγωνιστή Χρόνη Μίσσιο που μας έφυγε...νωρίς!
    Είπα, ο Ριζοσπάστης δεν έδειξε καμμία λύπη για τον θάνατό του,(όλο το πένθος του ΚΚΕ πήγε στο τηλεγράφημα για τον αδικοχαμένο πρόεδρο της Β. Κορέας) αλλά ο Δημητράκης μας δεν μπορεί κάτι θα έγραψε...ποιος τίμησε την μνήμη του να μου προτείνεις να πάω να διαβάσω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. kariatida62 καλησπερα, το τι χωριζε τον Χρονη με το Κ.Κ.Ε το σκεπασε το χωμα πια, εσενα τι σε..................κοφτει για ''ξενες'' εννοιες?
    Τιμημενος ο Χρονης και με τα λαθη του, ας ειναι ελαφρυ το χωμα που τον σκεπαζει.
    Και κατι ''τελευταιο'', ο λαος εχει μια παροιμια, τα στερνα τιμουν τα πρωτα, ο Χρονης οπως ο Φαρακος μετα απο καποια εποχη τα...................

    ΑπάντησηΔιαγραφή