Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012



ΑΓΑΝΤΑ...

1948: Η φρικιαστικότερη, ίσως, σελίδα του εμφυλίου πολέμου.

Τα όργανα του Αμερικανού στρατηγού Βαν Φλιτ και του «κεντρώου» Σοφούλη στρέφουν τα πυροβόλα εναντίον των άοπλων κρατουμένων της Μακρονήσου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Στρατιωτικών τα θύματα, 17 νεκροί και 61 τραυματίες, είναι «επικίνδυνοι κομμουνισταί»...

Την 1 Μάρτη η εφημερίδα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας «Εξόρμηση», κάνει λόγο για «έγκλημα (που) ξεπερνάει σε αγριότητα και τα χιτλερικά εγκλήματα».

Την ίδια μέρα που δημοσιεύονται τα παραπάνω ένα νέο δολοφονικό πογκρόμ, συνέχεια της προηγούμενης μέρας, πιο φρικιαστικό, πιο εξοντωτικό και πιο ανελέητο από το προηγούμενο, βρίσκεται σε εξέλιξη: Περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού υπό τον συνταγματάρχη Μπαϊρακτάρη και δεσμοφύλακες της Μακρονήσου βάλλουν κατά των δημοκρατών κρατουμένων.

Κανείς δε γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των νεκρών!

Ο γιατρός του Α' τάγματος Λ. Γεωργιλάκος, πολλά χρόνια αργότερα, βεβαίωσε ότι ο ίδιος πιστοποίησε το θάνατο 180 σκαπανέων, τους οποίους η διοίκηση του στρατοπέδου και τα όργανά της φόρτωσαν στο αμπάρι ενός καϊκιού.

Ο καπετάνιος του καϊκιού Μ. Βονταμίτης, πριν πεθάνει, σε μαρτυρία του, κάνει λόγο για 350 νεκρούς που τους μετέφερε με δρομολόγια μακριά στον Κάβο Ντόρο, στο ξερονήσι Σαν Τζιόρτζιο, όπου «παίρνανε τους σκοτωμένους φαντάρους και τους χώνανε μέσα σε συρμάτινα δίχτυα με βαρίδια και τους φουντάρανε στο βυθό της θάλασσας»...

Αλλα κουραγιο...




υσ μνημες που δεν πρεπει να ξεχαστουν

4 σχόλια:

  1. Καλημέρα, καλό μήνα.
    Η αναμόρφωση των κακών Ελλήνων!
    Φρίκη και αποτροπιασμός για τους βασανιστές των αγωνιστών του λαού μας. Οι συνεργάτες των κατακτητών ανέλαβαν να... αναμορφώσουν τους "επικίνδυνους κομμουνιστάς". Κάνεις πολύ καλά και τα θυμίζεις. Ξεχάστηκαν σύντροφε, γρήγορα και εύκολα, απ' όλους αυτούς που υποστηρίζουν πως είμαστε "όλοι" μαζί, πως έχουμε "μια" πατρίδα. Δεν ξέρω αν δεν θέλουν ή αν δεν μπορούν να καταλάβουν πως ποτέ σ' αυτόν τον τόπο δεν είχαμε όλοι το ίδιο συμφέρον. Δεν αγαπάμε όλοι την ίδια πατρίδα. Η "πατρίδα" για κάποιους αποτυπώνεται μόνο στο χρώμα των χαρτονομισμάτων. Ποτισμένα τα ξερονήσια μας από το αίμα των αληθινών πατριωτών, των άδολων ιδεολόγων, που πολέμησαν και λευτέρωσαν αυτή την πατρίδα που πραγματικά αγάπησαν, και η "ανταμοιβή" τους ήταν ο κατατρεγμός.
    Σπαρμένος κόκκαλα, στεριά και θάλασσα, των πατριωτών αυτός ο τόπος.
    Δεν ξεχνάμε, μα πρέπει και να μεταφέρουμε τις μνήμες στους νεώτερους. Αυτό κάνεις και μπράβο σου.
    Καλή δύναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλο μηνα Δημήτρη!

    Αγάντα...να προσευχόμαστε να μην γραφτούν και χειρότερες σελίδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σ. Οικοδομε καλησπερα, πανε να σβησουν την μνημη, σε λιγο θα μας πουν οτι ΟΙ ΣΦΑΓΕΣ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ, ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ, ΣΤΟΝ ΧΟΡΤΙΑΤΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, δεν εχουν γινει, λαος χωρις ιστορια, σβηνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ElenaG καλησπερα και καλο μηνα, μακαρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή