Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011
















ΑΓΑΝΤΑ...

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ.-
Στη διάρκεια της τριήμερης συνάντησης κορυφής των ηγετών της Κορεατικής Χερσονήσου, Κιμ Γιονγκ Ιλ (ΛΔ Κορέας) και Κιμ Ντάε Γιουνγκ (Ν. Κορέα) συζητήθηκαν ορισμένα «ευαίσθητα θέματα ασφάλειας», αποκάλυψε στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε χτες φθάνοντας στη Σεούλ ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας.
Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι μεταξύ αυτών των «ευαίσθητων ζητημάτων ασφαλείας που συζητήθηκαν αποδοτικά και με ειλικρίνεια», ήταν η παραμονή των 37.000 Αμερικανών στρατιωτών που υπηρετούν σε στρατιωτικές βάσεις στη Νότια Κορέα και το πρόγραμμα βαλλιστικών και πυρηνικών όπλων της ΛΔ Κορέας. Πάντως ο Κιμ Ντάε Γιουνγκ δεν αποκάλυψε το αποτέλεσμα ή τα συμπεράσματα των πρώτων συζητήσεων γύρω από αυτά τα «ευαίσθητα ζητήματα», μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με ανώνυμους Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους, ήταν και ο περιβόητος νοτιοκορεατικός «Νόμος Εθνικής Ασφάλειας» που αναφέρεται στην καταστολή κομμουνιστικών κομμάτων.
Οσον αφορά τώρα στην τελευταία ημέρα της συνάντησης κορυφής ανάμεσα στους δύο ηγέτες, αυτή σφραγίστηκε με κορυφαίες και πολυποίκιλες εκδηλώσεις ενθουσιασμού από δεκάδες χιλιάδες κόσμου και στις δύο πλευρές της κορεατικής χερσονήσου.
Πολλές χιλιάδες Βορειοκορεάτες αποχαιρέτισαν το Νοτιοκορεάτη ηγέτη με θερμές εκδηλώσεις ενθουσιασμού, κρατώντας στα χέρια μπουκέτα και επευφημώντας τον. Παρόμοιες εκδηλώσεις ενθουσιασμού διαδραματίστηκαν και στο αεροδρόμιο της Σεούλ μέχρι το προεδρικό μέγαρο.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2002
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Ανησυχούν οι ΗΠΑ για τη βελτίωση των σχέσεων...
ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΤΟΚΙΟ.-
Η σιδηροδρομική επανασύνδεση ΛΔ και Νότιας Κορέας, η αποστολή βοήθειας απ' τη Σεούλ προς την Πιονγιάνγκ σε τρόφιμα και γεωργικό λίπασμα και η συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών εντός μηνός ήταν το επιστέγασμα των τριήμερων συνομιλιών που ολοκληρώθηκαν προχτές στη Σεούλ ανάμεσα στις αντιπροσωπείες κυβερνητικών αξιωματούχων αμφοτέρων χωρών. Σχεδόν ταυτόχρονα με την ενθαρρυντική - για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών της Κορεατικής Χερσονήσου - εξέλιξη ανακοινώθηκε η είδηση της για πρώτη φορά επίσκεψης Ιάπωνα πρωθυπουργού στη ΛΔ Κορέας. Σύμφωνα με δηλώσεις του Ιάπωνα κυβερνητικού εκπροσώπου της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Γιουνισίρο Κοϊζούμι, ο τελευταίος θα πραγματοποιήσει μέσα στο μήνα (κατά πάσα πιθανότητα στις 17 Σεπτέμβρη) επίσημη επίσκεψη στην Πιονγιάνγκ για να συναντήσει το Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Β...
Η είδηση αυτή αντανακλά τη βελτίωση του κλίματος και μεταξύ της ΛΔ Κορέας και της Ιαπωνίας και έπεται της πρόσφατης επίσημης ανταλλαγής επιστολών μεταξύ των δύο ηγετών, της συνάντησης ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Ιαπωνίας - ΛΔ Κορέας (Γιορίκο Καβαγκούτσι και Πάκε Ναμ Σαν) τον περασμένο Ιούλιο και την προ μερικών εβδομάδων συνάντηση ανωτέρων αξιωματούχων αμφοτέρων χωρών στην Πιονγιάνγκ με στόχο το ενδεχόμενο βραχυπρόθεσμης αποκατάστασης διπλωματικών σχέσεων...

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Φλεβάρη 2003
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Πολεμικές προετοιμασίες των ΗΠΑ
«Προληπτικοί» οι λόγοι «διαβεβαιώνει» ο Μπους. Στον απόηχο των αμερικανικών μηνυμάτων, δηλώνει ενήμερη η Πιονγιάνγκ και έτοιμη σε θέση «πολεμικής ετοιμότητας»
Αντιαμερικανική εκδήλωση στη ΛΔ Κορέας
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Την ενίσχυση των ήδη 37.000 Αμερικανών πεζοναυτών που στρατοπεδεύουν σε βάσεις στη Ν. Κορέα με τουλάχιστον 2.900 άλλους, την αποστολή βομβαρδιστικών (τύπων Β-1 και Β-52), πολεμικών πλοίων και ενός ακόμη αεροπλανοφόρου (πλην του «ΚΙΤΤΙ ΧΟΚ» που ήδη πλέει προς τη θαλάσσια περιοχή της Κορεατικής Χερσονήσου) ζήτησε, προ 72 ωρών, απ' το Πεντάγωνο ο διοικητής του 7ου αμερικανικού στόλου στον Ειρηνικό, ναύαρχος Τόμας Φάργκο. Καθαρά για «προληπτικούς λόγους», αφού, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς και τις «διαβεβαιώσεις» του Προέδρου Τζ. Ου. Μπους, «οι ΗΠΑ δεν προτίθεται να επέμβουν στη ΛΔ Κορέας»... Ισως, μόνον, να βομβαρδίσουν «προληπτικά» επιλεγμένες περιοχές (με πρώτο στη μαύρη λίστα τον πυρηνικό σταθμό στο Γιονγκμπιόν)...

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούλη 2004
ΗΠΑ - ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
«Λιβύη» θα ήθελε ο Μπόλτον τη ΛΔ Κορέας...
ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- «Δεν ενδιαφερόμαστε για προσωρινή, αλλά για μόνιμη αναστολή του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος...», δήλωσε χτες ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Μπόλτον. Λίγη ώρα πριν, στη διάρκεια ομιλίας του σε νοτιοκορεατικό πανεπιστήμιο είχε παροτρύνει τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιανγκ Ιλ να ακολουθήσει το παράδειγμα του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι και να απεμπολήσει το δικαίωμα χρήσης πυρηνικής ενέργειας, με αντάλλαγμα την ομαλοποίηση των σχέσεων της ΛΔ Κορέας με τις ΗΠΑ και ό,τι ήθελε προκύψει...
«Η περίπτωση της Λιβύης έδειξε συγκεκριμένα τα οφέλη που μπορούν να έρθουν όταν οι ηγέτες απομονωμένων καθεστώτων κάνουν τη στρατηγική επιλογή να επενδύσουν στο μέλλον των χωρών και όχι στα όπλα μαζικής καταστροφής», είπε επί λέξει ο Μπόλτον στο πανεπιστήμιο Γιονσέι της Σεούλ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Απρίλη 2005
Οι Αμερικανοί δε θέλουν Κορεατική Χερσόνησο χωρίς πυρηνικά...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ-ΣΕΟΥΛ.--
Οι ΗΠΑ απέρριψαν χτες, όπως άλλωστε αναμενόταν, την πρόταση της ΛΔ Κορέας για τη διεξαγωγή εξαμερών συνομιλιών με βασικό στόχο όχι την αναστολή του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος αλλά την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου... Η απάντηση δόθηκε απ' τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Ν. Κορέα, Κρίστοφερ Χιλ, με το «αφοπλιστικό επιχείρημα» πως η πρόταση της Πιονγιάνγκ για Κορεατική Χερσόνησο απαλλαγμένη απ' τα πυρηνικά ...«δε βοηθάει στην εκτόνωση της έντασης» αλλά μόνο οι συνομιλίες για πυρηνικό αφοπλισμό της ΛΔ Κορέας!
Η δήλωση του Αμερικανού πρέσβη στη Σεούλ έγινε λίγο μετά και απ' τη χτεσινή δήλωση Βορειοκορεάτη ανώτατου διπλωμάτη στα Ηνωμένα Εθνη πως η ΛΔ Κορέας δε θα προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών (με ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Ν. Κορέα, Ιαπωνία) μέχρις ότου οι ΗΠΑ απολογηθούν για την απόδοση του χαρακτηρισμού «θυλάκου τυραννίας» στην Πιονγιάνγκ...


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάρτη 2007
ΚΙΝΑ - ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Αντιδράσεις και διαπραγματεύσεις
ΠΕΚΙΝΟ.--
Σε αποχή από τις εξαμερείς συνομιλίες του Πεκίνου φέρεται πως προχώρησε χτες η βορειοκορεατική αντιπροσωπεία, εξαιτίας της απόφασης των ΗΠΑ να αποδεσμεύσουν μόνον 25 από τα δεκάδες εκατ. δολάρια που τηρεί η ΛΔ Κορέας σε καταθέσεις στην τράπεζα του Μακάο Banco Delta Asia. Η εξέλιξη δε δημοσιοποιήθηκε επίσημα από αξιωματούχο της Πιονγιάνγκ, αλλά από Ιάπωνα αξιωματούχο που συμμετείχε στις συνομιλίες του Πεκίνου. Εντούτοις, χτες ο επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας, υφυπουργός Εξωτερικών, Κρίστοφερ Χιλ, υποστήριξε ότι οι συνομιλίες δεν «πάγωσαν» αλλά «παρουσιάζουν μία επιβράδυνση» που ενδεχομένως ξεπεραστεί...

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Αυγούστου 2008
Ν. ΚΟΡΕΑ - ΚΙΝΑ
Δηλώσεις πολύπλευρης συνεργασίας... .
ΣΕΟΥΛ.-- Οι Πρόεδροι Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ Μπακ και Κίνας Χου Ζιντάο συμφώνησαν χτες στη Σεούλ να διευρύνουν τη συνεργασία τους στον πολιτικό, οικονομικό τομέα, καθώς και στο θέμα αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου. Στο τέλος της σινο-νοτιοκορεατικής συνάντησης κορυφής, ο Κινέζος ηγέτης ζήτησε την «πλήρη εφαρμογή» της δεύτερης φάσης αποπυρηνικοποίησης της ΛΔ Κορέας που αναφέρεται στη διάλυση των βορειοκορεατικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος από την πλευρά του είπε πως επίκεντρο των προσπαθειών της Σεούλ είναι η ανάπτυξη διακορεατικών σχέσεων επί της αρχής της ειρηνικής συνύπαρξης και της ευημερίας για την επικράτηση διαρκούς ειρήνης στην περιοχή.
Η επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στη Ν. Κορέα αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα. Είναι η τρίτη σινο-κορεατική συνάντηση κορυφής από τον περασμένο Μάη, οπότε ο νεοεκλεγείς τότε Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος είχε μεταβεί στο Πεκίνο δίνοντας όρκους κοινής «στρατηγικής εταιρικής συνεργασίας».
Ας σημειωθεί πως η επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στη Σεούλ συνέπεσε με την πραγματοποίηση των καθιερωμένων κοινών στρατιωτικών γυμνασίων ΗΠΑ - Ν. Κορέας, που κάθε φορά προκαλούν την εύλογη αντίδραση της ΛΔ Κορέας.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2009
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Οικονομία, εμπόριο και πυρηνικά συζητά ο Ομπάμα
Διαδήλωση χιλιάδων Νοτιοκορεατών για την επίσκεψη Ομπάμα
ΣΕΟΥΛ.-- Η αποπυρηνικοποίηση της ΛΔ Κορέας, η προώθηση της διμερούς συμφωνίας «ελεύθερου εμπορίου» και η ατζέντα των συνομιλιών ενόψει της επόμενης συνόδου του «G-20» στη Σεούλ, το 2010, θα αποτελέσουν τα κεντρικά θέματα των συζητήσεων, που έχει από χτες στη Νότια Κορέα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Λι Μιουνγκ Μπακ.
Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι ανέμεναν ισχυρές αμερικανικές πιέσεις με στόχο το μεγαλύτερο άνοιγμα της νοτιοκορεατικής αγοράς σε αμερικανικά αγροτικά, αλλά και βιομηχανικά προϊόντα (κυρίως τα αυτοκίνητα), καθώς μέλη του Κογκρέσου αντιστέκονται στις προσπάθειες ψήφισης της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ - Ν.Κορέας, θεωρώντας ότι δεν προσφέρει αρκετά οφέλη για τους Αμερικανούς καπιταλιστές.
Πάντως, χιλιάδες Νοτιοκορεάτες πολίτες έσπευσαν να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Ιράκ και στην παρουσία του Προέδρου Ομπάμα στη χώρα τους.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2010
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΗΠΑ
Αγεφύρωτες οι «εμπορικές» διαφορές
ΣΕΟΥΛ.--
Οι Πρόεδροι Ν. Κορέας Λι Μιουνγκ-Μπακ και ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα επαναβεβαίωσαν χτες σε συνάντησή τους στη Σεούλ τις ισχυρές συμμαχικές τους σχέσεις και τη μεταξύ τους συνεργασία ενάντια στη ΛΔ Κορέας, αλλά δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους πάνω στη διμερή «Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου» που έχει υπογραφεί από το 2007 αλλά δεν έχει επικυρωθεί ακόμη από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών.
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Νοτιοκορεάτη υπουργό Εμπορίου Κιμ Τζονγκ Χουν και τον Αμερικανό Εμπορικό Αντιπρόσωπο Ρον Κερκ, ναυάγησαν έπειτα από μία «αιφνιδιαστική» απαίτηση της τελευταίας στιγμής από τους Αμερικανούς διαπραγματευτές, για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών αμερικανικού βοδινού κρέατος στη Ν. Κορέα. Επιπλέον, οι Αμερικανοί επιδίωξαν αναδιαπραγμάτευση των κεφαλαίων της συμφωνίας που αναφέρονταν στα οφέλη της νοτιοκορεατικής αυτοκινητοβιομηχανίας, με αποτέλεσμα οι Νοτιοκορεάτες να ζητήσουν ως αντιστάθμισμα θετικότερες «αλλαγές» στους τομείς της φαρμακοβιομηχανίας και της παραγωγής γεωργικών υβριδίων και αγροτικών προϊόντων.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούνη 2010
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Επιστολή διαμαρτυρίας για τις κατηγορίες ΗΠΑ - Ν. Κορέας
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Οι αρχές της ΛΔ Κορέας έστειλαν χτες επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ με την οποία απορρίπτουν τις αιτιάσεις ΗΠΑ και Ν. Κορέας πως ευθύνονται για τη βύθιση της νοτιοκορεατικής πολεμικής κορβέτας «Τσεονάν» στα τέλη του περασμένου Μάρτη, χαρακτηρίζοντάς τες «κατασκευασμένο σενάριο με οργανωτικό εγκέφαλο τις ΗΠΑ».
Επιπλέον, ο απεσταλμένος της ΛΔ Κορέας στα Ηνωμένα Εθνη, Σιν Σον-χο, ζήτησε από το Συμβούλιο να διευκολύνει τη διενέργεια έρευνας για τα αίτια βύθισης του «Τσεονάν» από Βορειοκορεάτες αξιωματούχους, κάτι που έχει απορρίψει η γείτονα Ν. Κορέα. Σύμφωνα με τον Βορειοκορεάτη αξιωματούχο, κλειδί για την εκτόνωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο θα είναι να δοθεί στους ερευνητές της Πιονγιάνγκ η ευκαιρία να πιστοποιήσουν τα ευρήματα της διεθνούς ομάδας ειδικών «με επιστημονικό και αντικειμενικό τρόπο».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Μάη 2010
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Στο «κόκκινο» της έντασης
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ.--
Στο «κόκκινο» παραμένει η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο καθώς ΗΠΑ και Ν. Κορέα δυναμιτίζουν την κρίση μέσω σειράς στρατιωτικών ασκήσεων, ψυχολογικού πολέμου, ενώ παράλληλα προσπαθούν να επιβάλουν νέες «διεθνείς» κυρώσεις ενάντια στη ΛΔ Κορέας.
Ηδη η πρώτη αμερικανο-νοτιοκορεατική ναυτική άσκηση προγραμματίστηκε για αύριο, Πέμπτη, ανοιχτά της δυτικής κομητείας Ταεάν (150 χλμ ΝΔ της Σεούλ) με τη συμμετοχή 10 πολεμικών πλοίων, τριών περιπολικών της ακτοφυλακής και τη χρήση όπλων κατά υποβρύχιων βομβών.
Νωρίτερα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, από το Πεκίνο πίεσε τους Κινέζους αξιωματούχους να πάρουν θέση στην κρίση λέγοντας ότι Ουάσιγκτον και Πεκίνο έχουν «μοιρασμένη ευθύνη» για τη σταθερότητα στην Κορεατική Χερσόνησο. Ωστόσο, το Πεκίνο δε φαίνεται να ενδίδει στις πιέσεις, ζητώντας από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές «αυτοσυγκράτηση».
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, από την άλλη, επικοινωνώντας με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Λι Μιουνγκ Μπακ, είπε πως «αντιλαμβάνεται καλά» τη στάση της Σεούλ. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών πρότεινε αποφυγή ενεργειών που θα κλιμακώσουν περαιτέρω την κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο.
Μπροστά σ' όλα αυτά, η ΛΔ Κορέας ανακοίνωσε πως σταματά όλες τις σχέσεις και κάθε επικοινωνία με τη γείτονα Ν. Κορέα ως αντίποινα για τις κατηγορίες που της επιρρίπτει σχετικά με το ναυάγιο της πολεμικής κορβέτας Τσεονάν στα τέλη του περασμένου Μάρτη. Παράλληλα, έθεσε το στρατό (δύναμης 1.200.000 ανδρών) σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας ενώ κατήγγειλε τη Σεούλ για την παραβίαση των δυτικών θαλάσσιων χωρικών υδάτων της από δεκάδες πολεμικά σκάφη. Τέλος, ανακοινώθηκε η απέλαση όλων των Νοτιοκορεατών που εργάζονται στο κοινό βιομηχανικό πάρκο που βρίσκεται κοντά στη μεθόριο των δύο χωρών.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Γενάρη 2011
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Συμφωνία για στρατιωτικές συνομιλίες
ΣΕΟΥΛ.-- Χρειαζόταν να δώσει πρώτα η Ουάσιγκτον το «πράσινο φως» προκειμένου η Σεούλ να αποδεχτεί τις επανειλημένες κρούσεις της ΛΔ Κορέας για διακορεατικές συνομιλίες που θα εκτονώσουν τη μεγάλη ένταση που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στην Κορεατική Χερσόνησο.
Η αποδοχή της πρόσκλησης για συνομιλίες σημειώθηκε σε λιγότερο από ένα 24ωρο μετά την κοινή δήλωση των προέδρων ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και Κίνας Χου Ζιντάο την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον με την οποία επισήμαναν «τη σημασία βελτίωσης των σχέσεων βορρά - νότου», συμφωνώντας παράλληλα πως είναι «απαραίτητο βήμα ένας ειλικρινής και εποικοδομητικός διακορεατικός διάλογος»...
Ειδικότερα, το υπουργείο Αμυνας της Ν. Κορέας ανακοίνωσε πως αποδέχθηκε την πρόταση της Πιονγιάνγκ για διμερείς συνομιλίες υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων υπό τον όρο πως θα τεθούν επί τάπητος δύο ζητήματα για τα οποία η Σεούλ θεωρεί «υπεύθυνη» τη γείτονα ΛΔ Κορέας: Το ναυάγιο της νοτιοκορεατικής κορβέτας «Τσεονάν» το Μάρτη του 2010 και η ανταλλαγή πυρών στο ακριτικό νοτιοκορεατικό νησάκι Γεοπγεόνγκ τον περασμένο Νοέμβρη.
Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων ΚCNA, πρόσκληση για συνομιλίες απευθύνθηκε και προς τις ΗΠΑ, ωστόσο δεν έγινε άμεσα γνωστή η αντίδραση της Ουάσιγκτον.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Γενάρη 2011
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Καλέσματα «διαλόγου» και απειλές από την Ν. Κορέα
Χιλιάδες εργαζόμενοι της ΛΔ Κορέας διαδήλωσαν για την ειρήνη στην περιοχή
ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ-ΣΕΟΥΛ._ Μαζική συγκέντρωση και πορεία στην κεντρική πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ στην πρωτεύουσα της ΛΔ Κορέας, Πιονγκγιάνγκ, πραγματοποίησαν χτες πάνω από 100.000 Βορειοκορεάτες εργαζόμενοι σε μία απτή έκφραση υποστήριξης του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών Κορέας και της ηγεσίας της χώρας.
Το ίδιο 24ωρο, Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι κάλεσαν τη Νότια Κορέα να σταματήσει την εχθρική της πολιτική επαναλαμβάνοντας την θέλησή τους για επανάληψη των εξαμερών συνομιλιών του Πεκίνου για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. Παράλληλα, σε πρωτοσέλιδο άρθρο γνώμης της εφημερίδας «Ροντόνγκ Σινμούν» (όργανο του Κόμματος Εργατών Κορέας) σημειώνεται πως όσο η Ν. Κορέα διατηρεί τα επικίνδυνα σχέδια εισβολής στο βορρά, δεν θα καταστεί εφικτή ούτε η βελτίωση των σχέσεων βορρά-νότου, ούτε η ασφάλεια του έθνους και η ειρηνική επανένωση.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2011
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Στήνουν σκηνικό «έντασης» μετά το θάνατο του Κιμ
Γιονγκ Ιλ
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ - ΤΟΚΙΟ.--
Σκηνικό έντασης και «Πιθανών απρόβλεπτων εξελίξεων» επιχειρούν από χτες να στήσουν Νότια Κορέα και Ιαπωνία
στην ευρύτερη περιοχή της Κορεατικής Χερσονήσου με αφορμή τον θάνατο του ηγέτη της ΛΔ Κορέας Κιμ Γιονγκ
Ιλ το περασμένο Σάββατο σε ηλικία 69 ετών από καρδιακή προσβολή ενώ ταξίδευε σιδηροδρομικώς.
Ο νοτιοκορεατικός στρατός τέθηκε σε κατάσταση «υψίστης ετοιμότητας» και εȺαγρύȺνησης για «παν ενδεχόμενο».
O Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Λι Μιουνγκ-Μπακ τηλεφώνησε στον Αμερικανό ομόλογό του Μπάρακ Ομπάμα,
ανακοινώνοντας πως συμφώνησαν αμφότεροι στη «στενή παρακολούθηση των εξελίξεων». Παράλληλα,
«ανώνυμοι» Νοτιοκορεάτες στρατιωτικοί διέρρεαν πληροφορίες για την πραγματοποίηση βορειοκορεατικής δοκιμής
πυραύλου μικρού βεληνεκούς...
Στις προσπάθειες δημιουργίας κλίματος συμμετείχαν διάφοροι «αναλυτές» σε ΗΠΑ και Ν. Κορέα που δεν απέκλειαν
ως πιθανό είτε κάποιο σοβαρό θερμό επεισόδιο είτε ακόμη και πόλεμο, θεωρώντας ότι ο νέος ηγέτης της ΛΔ Κορέας,
Κιμ Τζονγκ Ουν (νεότερος γιος του θανόντος), «θα προσπαθήσει έτσι να αποδείξει τις ηγετικές ικανότητές του σε
παλιότερα στελέχη» του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών Κορέας.Το σκηνικό έντασης που καλλιεργούν
χρόνια τώρα στην ΒΑ Ασία και την Κορεατική Χερσόνησο με πρόσχημα το «πυρηνικό πρόγραμμα» οι
ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στήνεται με απανωτά στρατιωτικά γυμνάσια, κυρώσεις, εκβιασμούς και
προκλήσεις για πολεμική σύγκρουση όπως τα «θερμά επεισόδια» την περασμένη χρονιά το Μάρτη και
το Νοέμβρη.
Σε κινήσεις ανάλογες με αυτές του Νοτιοκορεάτη ηγέτη προέβη και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα,
που έθεσε τα επιτελεία στρατού σε επαγρύπνηση. Το Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως αφήνει
αμετάβλητο το βαθμό επαγρύπνησης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε Ν. Κορέα και Ιαπωνία, ενώ η
υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε ότι «οι δύο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα για μια σταθερή μετάβαση της
εξουσίας στην Β. Κορέα».
Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ «να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα»
στην κορεατική χερσόνησο. Πάντως στη ΛΔ Κορέας η είδηση του θανάτου του ηγέτη Κιμ βύθισε τη χώρα σε Ⱥένθος
με τις σχετικές εκδηλώσεις να διαρκούν ως τις 29 του μήνα, δηλαδή ένα 24ωρο μετά την κηδεία του Προέδρου στην
πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ. Το κυβερνών Κόμμα Εργατών Κορέας κάλεσε το λαό να εκφράσει «υποστήριξη και
πίστη» στο νέο ηγέτη, Κιμ Τζονγκ Ουν, νεώτερο γιο του θανόντος που αναλαμβάνει την εξουσία σε ηλικία περίπου
30 ετών.
Μεταξύ των χωρών που έσπευσαν να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους για το θάνατο του Βορειοκορεάτη ηγέτη
ήταν η Κίνα και η Ρωσία, που θεωρούνται οι στενότεροι σύμμαχοι της Πιονγκγιάνγκ.
Αργότερα χτες βράδυ, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με 123 ψήφους υπέρ, 16 κατά και 51 αποχές, ενέκρινε
ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει «τις εκτεταμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη ΛΔ Κορέας. Ο
Βορειοκορεάτης εκπρόσωπος το απέρριψε...

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2011
Η δήθεν ευαισθησία για τη ΛΔ Κορέας
Με αφορμή το θάνατο του ηγέτη της ΛΔ Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ, τα αστικά ΜΜΕ έχουν σηκώσει κουρνιαχτό, κάνοντας λόγο για «δικτατορία», «αυταρχικό καθεστώς» και άλλα περί «αδυναμιών του ηγέτη» κ.λπ.
Οι διάφοροι αστοί κονδυλοφόροι βρίσκουν ευκαιρία να διακωμωδήσουν τη Λαϊκή Δημοκρατία Κορέας, αξιοποιώντας και ορισμένα φαινόμενα που είναι αταίριαστα με τις αρχές της εργατικής εξουσίας, όπως η οικογενειοκρατία (στον καπιταλισμό περισσεύει, π.χ. οικογένειες Παπανδρέου - Καραμανλή), είναι οι ίδιοι που υπερασπίζονται τη δικτατορία των μονοπωλίων και ζητούν την εφαρμογή της «νομιμότητας» που καταργεί εργασιακά, κοινωνικά, λαϊκά δικαιώματα, υμνώντας ως «ιερό» και «απαραβίαστο» το καπιταλιστικό κέρδος και με κάθε ευκαιρία ζητώντας τη σκληρή καταστολή κάθε απεργιακής κινητοποίησης και λαϊκού αγώνα. Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον τους για το λαό της ΛΔ Κορέας, όπως και για κάθε άλλο λαό. Δε θέλουν να έχει το δικαίωμα να μπορεί να διαλέξει ο ίδιος το μέλλον του και γι' αυτό με κάθε τρόπο συντάσσονται με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που εντείνουν την επιθετικότητά τους και στην περιοχή της Κορεατικής Χερσονήσου. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι με την είδηση του θανάτου τόσο η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, σύμμαχος των ιμπεριαλιστών, όσο και οι ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες της ΕΕ «δείχνουν τα δόντια τους» απειλώντας. Ο μόνος υπεύθυνος για την τύχη της χώρας του είναι ο ίδιος ο κορεατικός λαός. Αυτό είναι το κύριο και πρωταρχικό, ανεξάρτητα από κριτικές σκέψεις ή και αντιθέσεις σε ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο για τις κατευθύνσεις και τους στόχους που μπαίνουν. Αυτό επίσης πρέπει να διαχωρίζεται από τις προσπάθειες νέων επεμβάσεων των ιμπεριαλιστών κατά χωρών και λαών που «βαφτίζουν» ως «άξονα του κακού» για να προωθούν τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα. Η ιστορική εμπειρία, πρόσφατη και παλιότερη, το επιβεβαιώνει.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2011
Συλλυπητήριο για το θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ
Η ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλε στην ΚΕ του Κόμματος Εργατών Κορέας το ακόλουθο συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ:
«Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην ΚΕ του Κόμματος Εργατών Κορέας, στην ηγεσία της ΛΔ Κορέας και στο λαό της για το θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ, Γενικού Γραμματέα του Κόμματος Εργατών Κορέας.
Ο λαός της ΛΔ Κορέας έχει δικαίωμα να προχωρήσει στο δρόμο ανάπτυξης που έχει επιλέξει ενάντια στις κάθε λογής ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Η υπεράσπιση του δικαιώματος αυτού έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα που καιροφυλακτούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, εντείνουν την επιθετικότητα και πληθαίνουν τους τυχοδιωκτισμούς τους κατά της ΛΔ Κορέας.
Το ΚΚΕ αντιτάσσεται στα σχέδια αυτά. Στέκεται αλληλέγγυο με τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα του Κόμματος Εργατών Κορέας και του κορεάτικου λαού».

Αλλα κουραγιο...



υσ αντι για ''κλαματα'', ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟ ''ΔΙΑΒΑΣΜΑ'', των ''φιλιων'' προσπαθειων, αμερικης και νοτιας κορεας.

Τα εσωτερικα προβληματα η ''προβληματα'' της οποιαδηποτε χωρας, ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.

3 σχόλια:

  1. Το προσωποπαγες καθεστως της ΛΔ Κορεας...Που απεχει απο την Κομμουνιστικη ιδεολογια και πραξη
    Να μην γινει ο αδυνατος κρικος της υποστηριξης του ΚΚΕ...
    Ελπιζω...
    Χωρις βεβαια και να δικαιολογω...Την πρεμουρα των
    απεναντι να "διορθωσουν" καταστρεφοντας το συμπαν...Οποια λαθη...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαστορα καλημερα, μα για τουτο τον λογο, εγινε η αναδρομη απο το 2000, για την πρεμουρα των ''απεναντι''.

    Δεν κοιταξες με προσοχη την ανακοινωση του Κ.Κ.Ε, ''ΔΕΣ'' ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ, Οι διάφοροι αστοί κονδυλοφόροι βρίσκουν ευκαιρία να διακωμωδήσουν τη Λαϊκή Δημοκρατία Κορέας, αξιοποιώντας και ορισμένα φαινόμενα που είναι αταίριαστα με τις αρχές της εργατικής εξουσίας, όπως η οικογενειοκρατία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτο λεω...
    Συμφωνω..!!
    Οσο για τους..Απεναντι..
    Να δουμε και τοτε που φτιαχτηκε η ΛΔ Κορεας...
    Με ποιες συμφωνιες εγινε και πως..!!
    Και ΠΟΣΑ ΔΙΣ στοιχιζει..Να φαινεται η Καπιταλιστικη Κορεα..Υπερδυναμη...!!
    Και σε ποιους...
    Το ιδιο σχεδιο με τη Φορμοζα...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή