Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011








ΑΓΑΝΤΑ...


ΑΓΩΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΣΕ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Απύθμενη υποκρισία από το αστικό πολιτικό σύστημα

Αφορίζουν το γεγονός, αρνούνται όμως να τοποθετηθούν επί των προτάσεων του ΚΚΕ για τη βουλευτική αποζημίωση και σύνταξη

Ενα νέο κύκλο αποπροσανατολισμού του λαού επιχειρούν να ανοίξουν τα αστικά επιτελεία, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της λίστας με πρώην (στην πλειοψηφία τους) ή συνταξιούχους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που διεκδικούν αναδρομικά εκατομμυρίων ευρώ από το κράτος.

Πρόκειται για 121 συνολικά αγωγές, τις οποίες κατέθεσαν 66 πρώην βουλευτές της ΝΔ και 52 του ΠΑΣΟΚ.

Οι βουλευτές έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια επικαλούμενοι απόφαση του Μισθοδικείου, που το 2006 εξομοίωσε τις αποδοχές των προέδρων των τριών μεγάλων δικαστηρίων (Αρείου Πάγου, Συμβουλίου της Επικρατείας και Ελεγκτικού Συνεδρίου) με τις αποδοχές του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Βάσει αυτής της απόφασης, οι δικαστικοί όλων των βαθμίδων ζήτησαν και πήραν αναδρομικές αυξήσεις στους μισθούς τους για την περίοδο 2000 - 2005.

Τις ίδιες αυξήσεις αναδρομικά μέχρι του χρόνου που ήταν εκλεγμένοι στο Κοινοβούλιο, και μάλιστα έντοκα, ζητάνε τώρα και οι βουλευτές που προσέφυγαν με αγωγές, διεκδικώντας ταυτόχρονα αποζημιώσεις για ηθική βλάβη.

Οι ενάγοντες επικαλούνται τα άρθρα 26, 87 και 88 του Συντάγματος, σύμφωνα με τα οποία καθιερώνεται η αρχή της διάκρισης των τριών λειτουργιών (νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής), οι οποίες μεταξύ τους είναι ισοδύναμες και ισότιμες, άρα και ίσα αμειβόμενες.

Μεγάλος αριθμός ανάλογων βουλευτικών αγωγών εκκρεμούν και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με το αιτιολογικό ότι το Ζ' Ψήφισμα της Βουλής του 1975 προβλέπει ότι οι αυξήσεις στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών συμπαρασύρουν και τις αποδοχές των βουλευτών.

Το γεγονός, εξάλλου, ότι ανάμεσα στους προσφεύγοντες συγκαταλέγονται βουλευτές που ελέγχθηκαν ή ελέγχονται για τη συμμετοχή τους σε σκάνδαλα, έριξε λάδι στη φωτιά της προπαγάνδας, στόχος της οποίας είναι:
Να εκτονώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την κυρίαρχη πολιτική, με τρόπο ανώδυνο για το σύστημα, καλλιεργώντας την εικόνα ότι για τα δεινά του λαού δε φταίει η αντιλαϊκή πολιτική, αλλά τα πρόσωπα που την υπηρετούν, είτε είναι έντιμα, είτε όχι.
Να κρύψει ότι η αιτία της κρίσης βρίσκεται στις επιδοτήσεις και την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι στην «κακοδιαχείριση», στο χρέος και τους «κλέφτες» βουλευτές.
Να θωρακίσει το αστικό σύστημα και την πολιτική του, λέγοντας ότι αν λείψουν οι «ανέντιμοι» πολιτικοί και κρατικοί λειτουργοί, ο λαός θα ευημερήσει.

Οι αφορισμοί, εξάλλου, με τους οποίους αντιμετώπισαν τη δημοσιοποίηση της λίστας ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους βουλευτές και τα αστικά κόμματα, φανερώνουν τη βαθιά υποκρισία τους απέναντι στο λαό.

Από τη μια καταγγέλλουν όψιμα το γεγονός και δηλώνουν ότι παραιτούνται από τις διεκδικήσεις τους, από την άλλη όμως τα κόμματά τους αρνούνται επίμονα να τοποθετηθούν στις προτάσεις που εδώ και καιρό έχει καταθέσει το ΚΚΕ και οι οποίες προβλέπουν:
Μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης
Κατάργηση της αποζημίωσης για συμμετοχή βουλευτών σε κοινοβουλευτικές Επιτροπές
Κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης και συνταξιοδότηση των βουλευτών από το Ταμείο που ήταν ασφαλισμένοι πριν εκλεγούν.

Το τελευταίο αυτό αίτημα έχει κατατεθεί και με τη μορφή πρότασης νόμου από το ΚΚΕ, εδώ και δύο σχεδόν χρόνια (!), χωρίς ακόμα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να το έχουν φέρει για συζήτηση στη Βουλή.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

To Γραφείο Τύπου της Βουλής, σε ανακοίνωσή του για την υπόθεση με τα αναδρομικά, αναφέρει ότι, όταν το 2007 με νόμο δόθηκαν αναδρομικά έκτακτες παροχές στους δικαστικούς, η Βουλή αποφάσισε ότι αυτές δε θα ισχύουν και για τους βουλευτές.

Επίσης, όταν και το 2008 αυξήθηκαν σημαντικά οι αποδοχές των δικαστικών, η Βουλή αποφάσισε ότι η αύξηση αυτή δεν αφορά τους βουλευτές, ενώ επισημαίνεται ότι για να ισχύσει και για τους βουλευτές οποιαδήποτε διάταξη νόμου που αφορά σε αποδοχές δικαστικών, θα πρέπει να υπάρξει κοινή απόφαση του προέδρου της Βουλής και του υπουργού Οικονομικών και τέτοια απόφαση δεν εκδόθηκε και δεν πρόκειται να εκδοθεί.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Κ. Τασούλας, προσπαθεί να οχυρωθεί πίσω από το γεγονός ότι κανένας εν ενεργεία βουλευτής του κόμματος δεν εγείρει αξιώσεις για καταβολή αναδρομικών και ισχυρίζεται ότι ήδη τέσσερις εν ενεργεία βουλευτές, που τα ονόματά τους αναφέρθηκαν, έχουν κάνει σχετικές δηλώσεις.

Σε δική του δήλωση, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Β. Εξαρχος, αναφέρει ότι η ΚΟ του κόμματος έχει «προ πολλού διατυπώσει την ξεκάθαρη θέση να μην διεκδικήσουν οι βουλευτές - μέλη της την καταβολή αναδρομικών».

Στην ανάγκη να διαβεβαιώσει ότι ο βουλευτής του Αλ. Χρυσανθακόπουλος δεν έχει αξίωση αναδρομικών, βρέθηκε χτες ο ΛΑ.Ο.Σ. καθώς το όνομα του εν λόγω στελέχους του φιγουράριζε στον κατάλογο των πρώην βουλευτών που αξιώνουν αναδρομικά.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Δ. Παπαδημούλης εγκάλεσε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι το πρώτο αρνήθηκε με τη σιωπηρή σύμπραξη της δεύτερης να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων διεκδικούν αναδρομικά.

Η ΔΗΜ.ΑΡ. με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για απαράδεκτη ενέργεια και αποφαίνεται ότι «το κόστος της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος είναι εξαιρετικά υψηλό και πρέπει δραστικά να μειωθεί».

Με ανακοίνωσή της, τέλος, η ΔΗΣΥ«καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να παραιτηθούν άμεσα από την περαιτέρω διεκδίκηση των αναδρομικών».

Αλλα κουραγιο...



υσ κορακας κορακου ματι δεν βγαζει

4 σχόλια:

  1. Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει, σίγουρα!
    Να δω εμάς τους κυνηγούς κατά πού θα σηκώσουμε το τουφέκι να στοχεύσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. kariatida62 αν ''ρωτας'' εμε, απο το '76 ''στοχευω'' σωστα, απο εσε, εξαρταται, που και τι θα ''στοχευσεις''.

    Αλλιως, καλο σου βολι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους εθνοσωτήρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευρυτανα ιχνηλατη καλημερα, εχουν φαει τον αμπακο, στο τελος θα σκασουν, οι εθνοσωτηρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή