Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011








ΑΓΑΝΤΑ...


ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι αντεργατικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης

Αντιμέτωποι με ακόμα πιο σκληρά μέτρα βρίσκονται οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, λίγες μέρες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε η κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου» από τα κόμματα της πλουτοκρατίας.

Ηδη, οι προτεραιότητες στο αντεργατικό της έργο έχουν δρομολογηθεί.

Επικουρικές και ΒΑΕ οι πρώτοι στόχοι

Σύμφωνα με αυτές, από τις πρώτες υπουργικές αποφάσεις που θα υπογραφούν τις επόμενες μέρες, είναι αυτή που θα καθορίζει τη νέα συρρικνωμένη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ).

Με τον τρόπο αυτό, δεκάδες επαγγέλματα και ειδικότητες θα εξοβελιστούν από τη λίστα, οδηγώντας τουλάχιστον τους νέους εργαζόμενους σε αυτά σε αύξηση των ορίων ηλικίας και τους «παλιούς» στην ανεργία.

Η νέα λίστα έχει ισχύ από την 1/11/2011, ενώ δεν θα είναι η τελική.

Στην τελική ευθεία βρίσκονται και οι αναλογιστικές μελέτες για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ που δίνουν τα Επικουρικά Ταμεία.

Οι μελέτες αυτές και τα «αναλογιστικά ελλείμματα» που θα «ανακαλυφθούν», θα γίνουν το όχημα για ριζικές περικοπές σε συντάξεις και εφάπαξ, από την 1/1/2012 πέρα από τις μειώσεις που επιβλήθηκαν με το πολυνομοσχέδιο.

Σε πρώτη φάση, τα Ταμεία που θα χαρακτηριστούν ελλειμματικά θα περιορίσουν το ποσό των επικουρικών συντάξεων ακόμα και κάτω από το 20% των συνολικών συντάξιμων αποδοχών.

Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση των επικουρικών ταμείων και την άρνηση της κυβέρνησης να τα στηρίξει, οδεύουμε σταθερά στο τέλος των επικουρικών ταμείων.

Στραγγαλίζουν τα Ταμεία

Ταυτόχρονα, στις 25 Νοέμβρη θα γίνει άλλη μια αξιολόγηση του ασφαλιστικού συστήματος από το Γιούρογκρουπ.

Η διαδικασία αυτή, σε συνάρτηση με τη σύνταξη των προϋπολογισμών των Ταμείων, σύμφωνα με τα «νέα δεδομένα που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», οδηγεί σε «μαύρο χειμώνα» για ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Το στίγμα δίνεται από τον ίδιο τον Κρατικό Προϋπολογισμό που κατατέθηκε προχτές, μέσω του οποίου οι επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία μειώνονται δραστικά.

Η μεσοσταθμική μείωση των επιχορηγήσεων για το 2012 φτάνει στο 9,1% σε σύγκριση με το 2011 και πέφτει στα 13,084 δισ. ευρώ από τα 14,453 δισ. ευρώ φέτος.

Ομως, σε μεγάλα Ταμεία η μείωση της χρηματοδότησης είναι πολύ μεγαλύτερη.

Ετσι για το ΙΚΑ, το μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό, η μείωση της επιχορήγησης σε σχέση με φέτος φτάνει το 41,6%, από 3,698 δισ. ευρώ στα 2,158 δισ. ευρώ, προδιαγράφοντας «μαύρη χρονιά» για συνταξιούχους και ασφαλισμένους, με δεδομένη την παραπέρα μείωση των εσόδων του από τις εισφορές των εργαζομένων, εξαιτίας της δραματικής αύξησης της ανεργίας και τη μείωση των αποδοχών.

Στον ΟΓΑ, η μείωση ανέρχεται στο 23,5% από τα 4,600 δισ. ευρώ στα 3,360 δισ. ευρώ.

Στον ΟΑΕΕ μείωση κατά 10,6%, από τα 891 εκατομμύρια ευρώ στα 800 εκατ. και στο ΝΑΤ μείωση 11,5% από τα 1,130 δισ. ευρώ στο 1 δισ. ευρώ το 2012.

Και ενώ οι στρατιές των ανέργων πληθαίνουν και εκτιμάται ότι το 2012 η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται δραματικά, την ίδια στιγμή η επιχορήγηση στον ΟΑΕΔ, από τον κρατικό προϋπολογισμό μειώνεται πάνω από το 1/3, κατά 34,6%, από τα 764 εκατομμύρια ευρώ φέτος στα 500 εκατ. ευρώ του χρόνου.

Φαρμάκι στην Υγεία

Μέχρι το τέλος του έτους, ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις για τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), στον οποίο «μεταφέρονται και εντάσσονται σ' αυτόν ως υπηρεσίες, αρμοδιότητες και προσωπικό οι κλάδοι Υγείας του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ».

Ομως, ήδη από τον «Ενιαίο Κανονισμό Παροχών (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ που ανακοινώθηκε προβλέπεται ένα «ελάχιστο πακέτο», υποβαθμισμένο σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες και πετσόκομμα και των ελάχιστων παροχών, που έδιναν τα Ταμεία μέχρι τώρα.

Ακόμα, προβλέπει και άγρια χαράτσια.

Π.χ.: Επιβάλλεται γενικώς συμμετοχή 15% στις μικροβιολογικές εξετάσεις, σε περίπτωση που γίνονται εκτός υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ.

Ομως, αυτό θα επιβαρύνει εκείνους τους ασφαλισμένους, όπως του ΟΠΑΔ, όπου οι άμεσα ασφαλισμένοι είχαν μηδενική συμμετοχή μέχρι τώρα.

Επίσης, επιβάλλεται συμμετοχή 10% σε διαγνωστικά σκευάσματα απεικονιστικών εξετάσεων.

Επιβάλλεται συμμετοχή 25% των ασφαλισμένων στην πρόσθετη περίθαλψη, σε αναλώσιμο υλικό σε διάφορα θεραπευτικά μέσα.

Στους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία επιβάλλεται συμμετοχή 10% για συσκευές αποσιδήρωσης, ενώ υπάρχει κατάλογος για τα παπούτσια των διαβητικών από 38 - 330 ευρώ.

Και, βέβαια, η κυβέρνηση δεν έχει ξεχάσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Ετσι, προτίθεται άμεσα να αναλάβει πρωτοβουλία «για συζήτηση και συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους, με στόχο να υπάρξει ευρύτερη εθνική συμφωνία που αφορά στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων...».

Η τοποθέτηση αυτή του υπουργού Εργασίας προδιαγράφει την απόφαση της κυβέρνησης να τεθεί θέμα για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή για το πώς θα καταργηθούν ο κατώτερος μισθός και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Αλλα κουραγιο...




υσ Υποκριτές
Τεράστια η κοινωνική ευαισθησία του συγκυβερνώντος ΛΑ.Ο.Σ. Εξαιρετικά συγκινητική η πρότασή του προς την κυβέρνηση στην οποία μετέχει: «Εμείς προτείνουμε στην κυβέρνηση να συνεχίσει να εισπράττει το τέλος για τα ακίνητα πάνω από 120 τ.μ., και να υπάρξει επανεξέταση του μέτρου αυτού για τα ακίνητα κάτω από 120 τ.μ.».

Οποιος δηλαδή διαθέτει έστω κι ένα τετραγωνικό πάνω από τα 120 να χαρατσώνεται αυτομάτως και να διαπομπεύεται για το... αδίκημά του.
Ανεξαρτήτως αν είναι άνεργος, πάμφτωχος, αν το εισόδημά του αρκεί να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες της οικογένειάς του.
Τίποτα απ' αυτά δεν αποτελεί κριτήριο για το ΛΑ.Ο.Σ., που ψάχνει να βρει έναν τρόπο και το χαράτσι να στηρίξει, όπως στηρίζει συνολικά τη φοροεπιδρομή και τη φορολεηλασία του λαού και το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, και να πουλήσει στο λαό «κοινωνική ευαισθησία».

Εχει όμως αποκαλυφθεί ο ρόλος του.
Κόμμα αντιδραστικό, βαθιά αντιλαϊκό, που θα στηρίξει οτιδήποτε επιβληθεί στο λαό προκειμένου να διασωθεί η πλουτοκρατία, αυτή που σώρευσε τα χρέη.

4 σχόλια:

  1. AΑπ ολα τα πασιγνωστα που γραφεις...Για τα βαρεα, τα ταμεια...Τις συμβασεις εργασιας...Ολα τα ασχημα, που ερχονται...
    Εντυπωσιαστηκα απο την κοινωνικη.."ευαισθησια" του ΛΑΟΣ...Με τη συνεχιση του χαρατσιου...Γι αυτους που εχουν μεγαλα σπιτια...!!
    Μας λεγανε λοιπον αυτοι οι Νεοφιλελευθεροδεξιοκαραγκιοζηδες....!!!
    Οτι εμεις οι κομμουνιστες...Δαιμονοποιουμε τον πλουτο...!!!
    Και καλα...!!
    Επειδη αρνουμαστε την ιδιοκτησια...!!

    Τωρα πες μου...!!
    Αυτοι δεν δαιμονοποιουν τον πατερα...Που εφτιαξε ενα σπιτι...Να στεγασει τα παιδια του;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαστορα καλησπερα, τωρα γιατι βριζουμε ολοι μας τον Καραγκιοζη, βαζοντας σαν πρωτο συνθετικο στις λεξεις που εχουν να κανουν με τους αριβιστοφασιστες του καρατζαφυρερ, δεν το εχω καταλαβει, το εχω κανει.

    Αυτοι εχουν μπερδεψει τα ...... μπροστα στην ευκαιρεια της συγκυβερνησης και της ''κουταλας'', εχουμε να μαθουμε, μολις ΤΟΥΣ ΦΥΓΟΥΝ, ΟΙ ΑΦΕΝΤΕΣ ΤΟΥΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι ήταν, άλλωστε, πάντοτε η ακροδεξιά; H πιο επιθετική εκδοχή της πολιτικής έκφρασης του κεφαλαίου. Άρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευρυτανα ιχνηλατη καλημερα, το εργαλειο, ο κνουτος, το περιστροφο, οι τραμπουκοι, εκφοβιστες για να στηριζεται το κεφαλαιο, το λουμπεν της ολης υποθεσης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή