Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010













ΑΓΑΝΤΑ...



Νέα 48ωρη απεργία από την ΠΝΟ!!!



Καλοκαιρι, ερχοτανε ο ''μεγαλος'' αδελφος της Κατερινας απο Αμερικη, Αυγουστος.

Τηλεφωνα σε κατασταση ''βρασμου'', εκλεισα τα εισιτηρια στην Ραφηνα, στον ''δικο' μου, ο ''μικρος'' αδελφος της Κατερινας.

Γιατι φευγουμε με τον 07.00 π.μ?

Μη γρινιαζεις μητσακο, θα ειμαστε ολοι μαζι στο καραβι.

Ολοι μαζι, δηλαδη, 7 παιδια, 3 αντρογυνα σε ηλικια αναπαραγωγης και ενα ανδρογυνο σε ηλικια.....βαθεους ΚΑΠΗ, ο καπτα-Στρατος με την γιαγια-Δημητρα, την καντε οτι θελετε αλλα οτι πω εγω θα γινει.

Χανουμε 1 ωρα υπνο, ναι αλλα θα γλυτωσουμε το μελτεμι και τον ''δινει''7 μποφωρ και τοπικα 8, καβο-ντορο, ΩΧ.

Σηκωθηκαμε απο τις 5, το αμαξι το ειχαμε τιγκαρει, νυχτα εξω, καναμε την γυρα στο σπιτι, σβησαμε κλιματιστικα, φωτα, πεταξαμε τα πρωινα γαλατα, κοιταχτηκαμε ''αγρια'' με τα μικρα και αντε για Ραφηνα.

Αερα ειχε χωρις να ''σπασει'' καθολου ολο το βραδυ, ανεβαιναν-κατεβαιναν τα δεμενα καραβια στο λιμανι, αλλος για το ''πρωινο'', αλλος για το πιο ''μετα'', αλλος για τον 08.οο π.μ, εμεις παμε στις σειρες του πρωινου, τα 3 αδελφακια μολις συναντηθηκαν κανανε σαν ζαβα, οι υπεργηροι καμαρωναν, τα μικρα εκαναν σλαλομ αναμεσα σε ροδες φορτηγων, ροδες πουλμαν, και μασκες ι.χ, ο κοσμος πιχτρα, τα πουλμαν ητανε απο την Θεσσαλια, 15 πουλμαν απο 55 ατομα το πουλμαν 750 ατομα, ντυμενα για την ''περισταση''- πηγαιναν Τηνο - , μαυρα ρουχα η μπλε οι γυναικες, κοστουμια οι ανδρες, σακκουλες πλαστικες στα χερια.

Μεσα σε σφυριγματα, σε αιχου και τα λοιπα ιδιωματικα του καμπου, μαζεψαμε τα παιδια, αφου ειχαμε ''φαει'' καμια δεκαρια επιπληξεις απο τους λιμενικους, κυρια δικο σας ειναι, παρτε το θα το λιωσει κανενα φορτηγο, θα του ''φαει'' τα ποδια η μπουκαπορτα, αντε παιδακι μου στην μαμα σου.

Το πληρωμα προσπαθουσε απο την μπουκαπορτα να βοηθησει τους ''πρωτομπαρκους'' Θετταλους, να τους ''μαζευουν'' απο καθε πορτα που νομιζαν οτι θα τους εβγαζε στα σαλονια, κυριε, οχι απο εκει, παει ''κατω'' στις μηχανες, κυρια απο εδω εκει πατε πιο μεσα στο γκαραζ, στην σκαλα, αλλη οδυσσεια, ειναι και αποτομη, κουναγε, την ρημαδα την Ραφηνα την ''βρισκει'', ο βοριας, ο νοτιας και ολοι οι καιροι, ''εβαζε'' πλατη το πληρωμα, σχεδον στα χερια τους ανεβαζε τους Θετταλους.

Απο αρχες Ιουλη τα καραβια ειναι ''ταξι'', διπλα δρομολογια, το πληρωμα απικο, εκτος απο τις βαρδιες, ''επεφταν'' και στην καθαριοτητα του πλοιου, απο τα τασακια και τα αποφαγια, μεχρι τις βουλωμενες λεκανες στις τουαλετες, ντανιασμα τα αυτοκινητα στα γκαραζ, ζεστη και καυσαεριο, παρ'το κυρια αριστερα και σιγα-σιγα, δεξια το τιμονι ο παππους, γκαζι και μια ωραια αγκαλια με τον μπουλμε.

Καταληψη στα σαλονια, ταξιδευουν απο την αγρια νυχτα, ξαπλωνουν στους καναπεδες, βαζουν τις σακκουλες, φωναζουν τις παρεες τους, το πληρωμα τρεχει και δεν φτανει, ΚΑΜΑΡΩΤΕ, Ε, ΕΣΕΝΑ ΜΙΛΑΩ, ΦΕΡΕ ΚΑΡΕΚΛΕΣ, σε 5 λεπτα το καμαρωτακι εκανε την πρωτη γυρα να μαζεψει τα τασακια.

Καλε ετσι θα κουναει συνεχεια??????!!!!!!!!

Αυτο δεν ειναι τιποτα, μολις λυσουμε καβους θα δειτε κουνημα, κατι ματια ΝΑΑΑΑΑ, μας πειραζεται, ε, μεγαλη η χαρη της, θα μας παει ακουνητους, ξερω εγω, τοσο ταξιδι καναμε ν'αναψουμε ενα κερι στην εικονα της, στη χαρη της.

Δεν εχουν ξαναταξιδεψει, οι ''καμπισιοι'', πρωτη φορα τους ''ετυχε'' μπαρκο για τον....καβο-ντορο, ''πιανουμε'' στασιδι με τους ''θαλασσολυκους'' της Ανδρου, η ''μαμα'' χωθηκε σε μια ''καβατζα'' του πλοιου- αν ξερεις το ''αντικειμενο'', ειναι αλλιως- δυο πλαστικες και τα ποδια επανω στην μια και το χερι μαξιλαρι, παει, οι δυο νυφες και η κουνιαδα μαζι με τα παιδια, κυκλωσαν ενα τραπεζακι και αναψαν τις ''τσιμινιερες'', περασε ο καμαρωτος, περασε ο ''δευτερος'', θελετε τιποτα, ολα καλα, τιγκα το σαλονι απο Θετταλους και λοιπους ''εσωτερικους'' διακοπομεταναστες, ολα καλα, οι Θετταλοι και με το δικιο τους, σε ποση ωρα φευγουμε, θα κουναει, μπορει να χαμηλωσει το αιρ κοντισιον, πιο ειναι το πρωτο λιμανι που θα πιασουμε, φαινεται η.......Κρητη, σε ολα τους απαντουσε το πληρωμα, ειχε εμπειρια απο ''πρωτομπαρκους''.

Οι επισκεπτες να εξελθουν το πλοιο ειναι ετοιμο για αναχωρηση.

Σουτ, σουτ, θελανε να ακουσουν την ανακοινωση για τα σωστικα και το καλωσορισμα του καπετανιου, απο τα σουτ τ'αυτια μας σφυριζαν μετα, ανακοινωση δεν ακουσαν.

Γκαπ, το πρωτο κυμα, ''εκοψε'' το τιτιβισμα απο το ανθρωπολοι, γκουπ, δευτερο κυμα, κατι σταυροι αρχισαν να ''σχηματιζονται'' στα στηθη ανδρων και γυναικων, καλε αυτο ειναι επικινδυνο, οχι, ηρεμησαν λιγο, το κουναγε, ο καπετανιος εκανε κατα την Ευβοια στο ''ντουβαρι'', να κοψει το κυμα, μεγαλη η χαρη της, τι σας ελεγα, η ''γνωστη'' κυρια με ''προσβαση'' στην Παναγια.

Ανοιξανε τις σακκουλες, το ''ντουβαρωσε'' το πλοιο, σχεδον ακουνητο πηγαινε, στα 50 μετρα πιο ανοιχτα φανηκαν τα ''βουβαλακια'', γεματο 7αρι, ο παππους Στρατης, συμφωνουν οι γιοι και οι τρεις τους ''παλιοι'' ναυτικοι, οι νεοι ''ξεμπαρκαρισαν'' για δουλειες, που το βραδυ θα τους φερνει στην αγκαλια της γυναικας τους, θα παιζουν με τα παιδια τους, θα ειναι εκει σε χαρες και λυπες, σε γλεντια και σε ξοδια, ο παππους ''καριερας'', αλατενιος την πηρε την συνταξη, μαζι με το ευεργετικο του καπετανιου, επρεπε να ''στηθει'' η φαμιλια στα ''ποδια'' της.

Τα ''ταπερακια'' απελευθερωσαν στο σαλονι την ''κεφτεδιλα'', την αναμενη ''τυριλα'', τσακα-τσουκα τ'αυγα να ξεφλουδιζονται, ψωμια, ντοματες, τσιπουρα, κρασια, τους κοιταμε, κοιταζομαστε, μοιραζουμε ''αρμοδιοτητες'' μολις πιασουμε καβο-ντορο τα γυναικοπεδα εξω, ''καβατζαρουμε'' καρεκλες, φρουρος ο μητσακος, μ'''επιασε'' το αρωμα των ''ταπερ'', μπαινω-βγαινω, απο τσοφλια, ψιχουλα, πλαστικα ποτηρια, χυμενοι καφεδες, που να τους προλαβει το πληρωμα τους ''πρωτομπαρκους''.

ΓΚΑΠ, ΓΚΡΟΥΚ, ΚΡΑΚ, ΓΚΟΥΠ, ο Ποσειδωνας τα εχει ''παρει'' στο κρανιο, το 8αρι, που ητανε ''γεματο'' 9αρι - αλλα απαγορευτικο το καλοκαιρι δεν ''βγαινει'' - αρχιζει και δινει το ''ρυθμο'' του στο γερικο σκαρι, ποτε επανω η πλωρη ποτε κατω, μαζι με τα ''συνοδευτικα'' ηχητικα εφε, τασακια, ποτηρια, πιατα πλαστικα, μαχαιροπηρουνα πλαστικα, ''ταπερ'', ''ταπερακια'', εναμισαρια πλαστικα μπουκαλια με τσιπουρα και κρασια, ''εκτοξευονται'' προς πασα κατευθυνση, ανθρωποι κιτρινιζουν, παναγιες, χριστοι, θεοι, τοπικοι αγιοι της Θεσσαλιας ''καλουνται'' προς ενισχυση των ''αναξιοπαθουντων'' ''πρωτομπαρκων'' Θετταλων, το πρωτο στομα ανοιγει, τι ανοιγει, σκετο ''βαραθρο'', αδειαζει το περιεχομενο, ζεστο-ζεστο, ειμαστε ''εξω'', λιγο προτου ''μπουμε'' στην ''πιστα'' ο καπεταν-Στρατος εδωσε το συνθημα, το πληρωμα τρεχει τους ξαναδινει εμετοδοχεια, ειχε μοιρασει λιγο προτου μπουμε στην ''πιστα'', εκαναν πλακα.

Φτανουμε στην Ανδρο μετα απο ενα ξεφρενο βαλς, της Ποπαρας - ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ- με τον εραστη της τον ΚΑΒΟ-ΝΤΟΡΟ, το εχουν χορεψει η δυο τους χιλιαδες φορες, αλλα η Ποπαρα βγαινει ''παληκαρι'', γιατι εχει πληρωμα που την ''νοιαζεται'', την εχει ''σενια'', με τα μεα της και τα σεα της, χαρη του πληρωματος η γρια-Ποπαρα, βαζει ''κατω'' δυο καβο-ντορους και τρεις τσικνιαδες - το αλλο περασμα στην Τηνο, που και αυτο βγαζει ''φιδια'', οποτε εχει καιρο - .

Ο καιρος το βρισκει το Γαυριο, το λιμανι που ''πιανει'' οταν ''παταει'' Ανδρο, ατσαλο λιμανι, λογω θεσης κανει εκτος απο τον καιρο και ''αλλα'' κολπα, λιγο να του φυγει η μανουβρα παει κολλαει στα αβαθη, ο ντοκος μικρος, ολα τα λιμανια των Κυκλαδων, ειναι για ''μαγγιωρους'' ναυτικους, κανεις απο την πολιτεια, η τις εταιρειες ενδιαφερονται, δεν εχετε αναγκη εσεις, ειστε Ελληνες ναυτικοι, λενε στα πληρωματα, απο τις 06.00 π.μ εως στις 02.οο π.μ, 4 ωρες υπνος το καλοκαιρι μονοκομματος και οτι ''ξεκλεψουν'' στα ενδιαμεσα, ακομα και εις βαρος του φαγητου τους.

Δεν εχετε αναγκη εσεις, οι εφοπλιστες, αντε αγανταρετε να βγαλουμε τα ''σπασμενα'' του χειμωνα, πια ''σπασμενα'' τα καραβια πανε και ερχονται γεματα, ο κοσμος των νησιων ερχεται Αθηνα, για γιατρους, νοσοκομεια, ψωνια, δεν εχετε αναγκη εσεις οι εφοπλιστες και δωστου καινουργια σκαφη αναψυχης πιο μεγαλα και δωστου να φευγουν καταθεσεις στο εξωτερικο, καλα εισαστε, δεν εχετε αναγκη εσεις!!!

Εχουμε παει και εχουμε ερθει απο τα νησια μας, εκατονταδες φορες, με καιρο, η με μπουνατσες, εχουμε ''πει'' τις κουβεντες μας στα πληρωματα, γιατι φορτωθηκαμε ετσι η αλλιως, γιατι αργησαμε να βγουμε απο το γκαραζ, η γιατι δεν βρηκαμε αμεσως την πλαστικη καρεκλα να βαλουμε επανω της, τα ποδια μας, τα τσαντσαλα μας, τον ΦΟΙΒΟ, φυγαμε και κατεβηκαμε στο λιμανι μας αφηνοντας πισω μας, καρεκλες, συσκευασιες, ποτηρια με καφε, μπουκαλια νερου, τουαλετες ''φισκα'', ποτε δεν μας ειπαν τιποτα, στα μποφωρια γυρνανε και ας κλεινουν τα ματια τους απο την υπερκοπωση, απο τις 16ωριες και ρωτανε αν θελουμε κατι, γιατι το ''βλεπουν'' αυτοι δεν ειναι ''πρωτομπαρκοι'', εχουμε την αναγκη τους!!!

Τουλαχιστον οταν ''ξεμπαρκαρουμε'' την ωρα που αφηνουμε την μπουκαπορτα ας τους λεμε, Κ Α Λ Α Τ Α Ξ Ι Δ Ι Α!!!

Αλλα κουραγιο...

15 σχόλια:

  1. Λογοτέχνης-Αγανταδόρος...
    Η πρώτη σκέψη που σφήνωσε στο ζαλισμένο μου μυαλό.. όχι από τη φουρτούνα...
    Καλά ταξίδια, στην καθημερινότητα τους και στους αγώνες τους..

    Κατινάκι μου σε φιλώ!
    Μπορεί να ξεχνάει ως αφηρημένος λογοτέχνης να στα στέλνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλά ταξίδια στις ζωές μας
    όλοι οι αγώνες έχουν τα δικια τους
    άλλο που τα ΜΜΕ πολλές φορές τους αμαυρώνουν

    την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιαγια Αντιγονη καλημερα, το κατινακι κανει τις ''παραλαβες'' τις στην ωρα τους, απο την ''παραγωγη'' στην ''καταναλωση''...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Logia καλημερα, αυτα τα μμε, αυτοι οι ''ειδικοι'' της ''ενημερωσης'' που εχουν ''ξεχασει'' τι ειναι το επαγγελμα τους, αβανταδοροι των τραπεζικων τους λογαριασμων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα,

    Βλέπω αναγνώστη με το όνομα logia έχεις. alla logia θέλεις;

    Σε παρακολουθώ. Μπήκα καταρχήν για τις καταπληκτικές φωτογραφίες των πλοίων.

    Σήμερα διάβασα το γλαφυρό και παραστατικό σου κείμενο για το "φουρτουνιασμένο" και περιπετειώδες ταξίδι και τους Θεσσαλούς κι έσκασα στα γέλια.

    Παρεπιπτόντως, έχω ταξιδέψει κάποιες φορές με το ΠΗΝΕΛΟΠΗ, άρα ήταν σα να ήμουν κι εγώ επιβάτης εκείνη τη μέρα και να τους έβλεπα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα Καπετάνιε μου!
    Συγχαρητήρια για την ιστοριούλα που σκάρωσες προς στήριξη τις απεργίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. alla logia καλησπερα, καλως σε βρηκα, δηλαδη καποια στιγμη θα καθησαμε διπλα-διπλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. karfoma καλησπερα, η απεργια ητανε η αιτια για την ''ανασυρση'' της ιστοριας απο το ντουλαπι του μυαλου.
    Κατι τρεχει με την σελιδα σου το κειμενο δεν μου εμφανιζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι να λεμε Δημητρη;;;
    Το καλοκαιρι οι "νεοι που τους ελεγαν αλητες"
    Προσβαλαν την εικονα της χωρας μας...Λεει...
    Και δεν την προσβαλαν τα καθαρματα αυτα...
    Που τολμανε να κρινουν, απο το γραφειο τους...
    Επαγγελματα που εχουν νεκρους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μαστορα καλησπερα, ειμαστε στην εποχη των παγων, τα παντα παγωμενα, η λογικη, η συναδελφικοτητα, η ανθρωπια, θα αντεξουμε και μεσα απο τον παγο θα περασουμε να ξαναβρουμε την ζεστη της ανθρωπινης επαφης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απολαυστικό, και χορταστικό ανάγνωσμα,μαθαίνω και την ναυτική ορολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα σου Δημήτρη
    Δύο στοίχους μόνον από το ποίημα του Μιχάλη Κατσαρού

    Ο ΔΟΥΛΟΣ

    [..]Το ζήτημα πια έχει τεθεί:
    Ή θα εξακολουθούμε να γονατίζουμε
    όπως αυτός ο δραπέτης
    ή θα σηκώσουμε άλλον πύργο ατίθασο
    απέναντί τους.[..]

    [..]Μην αμελήσετε.
    Πάρτε μαζί σας νερό.
    Το μέλλον μας θα έχει πολύ ξηρασία.[..]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Β.Β καλησπερα, Μ. Κατσαρο λοιπον σου στελνω,

    ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ

    Σ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΠΟΥ ΦΛΥΑΡΟΥΝΕ

    ΠΙΝΟΥΝ ΚΑΦΕΔΕΣ ΣΥΝΕΔΡΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΑΤΟΡΟΙ.

    ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ΠΑΛΙ

    Σ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙ

    ΣΤΙΣ ΚΟΛΑΚΕΙΕΣ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΤΙΣ ΤΟΣΕΣ ΥΠΟΚΛΙΣΕΙΣ

    ΑΠΟ ΓΡΑΦΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΔΕΙΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΦΟ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥΣ

    ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ

    Σ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΛΥΡΙΣΜΟ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΛΟΓΙΑ

    ΣΤΑ ΘΟΥΡΙΑ

    ΣΤΟΥΣ ΘΕΑΤΕΣ

    ΣΤΟΝ ΑΝΕΜΟ

    Σ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΟΦΟΥΣ

    ΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΝΑ,ΣΕ ΜΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΙΣΤΟΡΩ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ.

    ΤΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έλα βρε Δημήτρη αυτό το ποίημα του Κατσαρού έχω στην νέα μου ανάρτηση και είναι καταπληκτικό και τόσο επίκαιρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή