Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

ΑΓΑΝΤΑ...
«Spiegel» για Έλληνες εφοπλιστές: Δεν χάνουν όλοι από την κρίση

«Πλούτος και κρυψίνοια» είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύεται στην αυριανή έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού «Spiegel» και το οποίο έχει ως θέμα τις φορολογικές διευκολύνσεις που απολαμβάνουν οι Έλληνες εφοπλιστές.
Όπως διαπιστώνει το γερμανικό περιοδικό, οι Έλληνες εφοπλιστές παραγγέλνουν πλοία σαν μην υπήρχε ποτέ κρίση στη ναυτιλία. Το σχετικό άρθρο αναφέρει ότι το 2012 είχαν δώσει παραγγελίες για την κατασκευή 275 καινούριων πλοίων αξίας 10 δισ. ευρώ και άλλα τόσα για την ανακαίνιση του στόλου τους.
Μόνο για τις πρώτες εβδομάδες του 2014 το κόστος για παραγγελίες καινούριων πλοίων και αγορές μεταχειρισμένων ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ. Όπως δηλώνει στο περιοδικό ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, «τα χρήματα προέρχονται από τις δικές μας τσέπες».
Αφορολόγητα …140 δισεκατομμύρια ευρώ Ως μία από τις αιτίες για την υψηλή αυτή ρευστότητα που παρουσιάζουν οι Έλληνες εφοπλιστές μεσούσης της κρίσης που επικρατεί στη διεθνή ναυσιπλοΐα, αναφέρεται το γεγονός ότι πληρώνουν ελάχιστους -σε σχέση με το εύρος της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας- φόρους. Επικαλούμενο διεθνείς αναλύσεις το «Spiegel» υποστηρίζει ότι από το 2002 έως σήμερα, Έλληνες εφοπλιστές δεν έχουν φορολογήσει τουλάχιστον 140 δισ. ευρώ.
Αλλά και πέραν αυτού -βάση 58 ειδικών ρυθμίσεων- οι περίπου 800 ελληνικές οικογένειες του κλάδου δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους. Όπως σημειώνεται, πουθενά αλλού στον κόσμο δεν προστατεύονται τόσο πολύ οι εφοπλιστές από οικονομικές επιβαρύνσεις, όπως στην Ελλάδα.
Αντιδρώντας σε αυτήν την παρατήρηση ο Θ. Βενιάμης υποστηρίζει ότι οι εφοπλιστές πληρώνουν φόρους «ως ιδιώτες όπως και άλλοι». Βασιζόμενο σε στοιχεία ελληνικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, το «Spiegel» γράφει ότι το 2012 οι εφοπλιστές πλήρωσαν ως ιδιώτες φόρους ύψους 15 εκατ. ευρώ την ώρα που οι Έλληνες ναυτικοί έχουν καταβάλει φόρους ύψους 55 εκατ. ευρώ.
Υποκύπτοντας στις πιέσεις που τους ασκήθηκαν οι εφοπλιστές υποσχέθηκαν ως «εθελοντική συνεισφορά» το διπλασιασμό του φόρου στο τονάζ των πλοίων για τα επόμενα τρία χρόνια. Όπως όμως γράφει το γερμανικό περιοδικό, ενώ η κυβέρνηση αναμένει από αυτό το διπλασιασμό ετήσια έσοδα ύψους 140 εκατ. ευρώ, οι εφοπλιστές τα υπολογίζουν σε λιγότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ.
Αλλα κουραγιο...

6 σχόλια:

  1. Κερδοφορίσ κσι εξσθλίωση.

    Οι πλουτοκράτες και ο λαός.

    Τόσο απλά, τόσο εξοργιστικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Δημήτρη.
    Βλέπεις εγώ δεν ξεχνώ και μπορώ να εκτιμώ, τι διάβολο κομμουνιστές είμαστε βρε αδερφέ.
    Και λόγω των ημερών, θα ήταν παράληψη να μην σου ευχηθώ καλή δύναμη και να περνάς όσο γίνεται καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή χρονιά Δημήτρη.
    Με υγεία και αγωνιστική διάθεση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή