Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011








ΑΓΑΝΤΑ...

ΑΠΕΡΓΙΑ 5 ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ - ΔΕΚΟ

Ολοι σήμερα στις απεργιακές συγκεντρώσεις

Συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας

Αθήνα: Στην Ομόνοια στις 10.30 π.μ.

Θεσσαλονίκη: Στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου


Εγκληματική πολιτική στην Υγεία

Η κρατική χρηματοδότηση για το δημόσιο σύστημα Υγείας διαρκώς μειώνεται, προκειμένου περισσότερο μέρος του δημόσιου χρήματος να δίνεται, με διάφορους τρόπους, στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και ταυτόχρονα να ανοίγει ο δρόμος για πιο επικερδείς επενδύσεις τους στον τομέα της Υγείας.

Σε αυτήν τη γενική πολιτική κατεύθυνση, που υπηρετείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να πουλούν υπηρεσίες Υγείας στους ασθενείς.

Σαν αδίστακτοι έμποροι «ζωής» και «θανάτου», αφού τα έσοδα των νοσοκομείων προέρχονται όλο και περισσότερο από τις τσέπες των ασθενών και των ασφαλιστικών Ταμείων.

Παράλληλα, αυτό σημαίνει και ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, στη λογική της εξοικονόμησης πόρων λειτουργίας των νοσοκομείων.

Αυτό έρχονται να υπηρετήσουν και οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων.

Οι συνέπειες είναι δραματικές.

Στην κυριολεξία κινδυνεύουν ζωές, ακόμα και μικρών παιδιών.

Μέσω των συγχωνεύσεων καταργούνται εξειδικευμένα τμήματα, που είναι ζωτικής ανάγκης για χιλιάδες ασθενείς με σοβαρές ασθένειες.

Στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» καταργήθηκε το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Τμήμα.

Αυτό θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των παιδιών, αφού αυξάνεται ο χρόνος μεταφοράς τους από το χειρουργείο στη μονάδα, η γενική εντατική μονάδα δεν έχει εξειδικευμένο προσωπικό για περιστατικά καρδιάς, ενώ νοσηλεύει πολλές διαφορετικές παθήσεις, με έντονο τον κίνδυνο λοιμώξεων.

Ταυτόχρονα, η κατάργηση του τμήματος Κυστικής Ινωσης - μιας σπάνιας και ανίατης νόσου - θα σημάνει δραματική μείωση του προσδόκιμου χρόνου ζωής των ασθενών και η συγχώνευση του τμήματος Μεσογειακής Αναιμίας θα αποκλείσει από το νοσοκομείο και την ιατρική φροντίδα τους έφηβους και ενήλικες ασθενείς με απρόβλεπτες γι' αυτούς συνέπειες.

Με τον ίδιο τρόπο, και εξαιτίας της συγχώνευσης του 6ου Ογκολογικού Νοσοκομείου του ΙΚΑ με το «Αγιος Σάββας», σχεδόν 35.000 καρκινοπαθείς και ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, που δέχονταν τις υπηρεσίες του, «διώκονται» από τη νοσοκομειακή περίθαλψη και στέλνονται για εξειδικευμένες εξετάσεις και θεραπείες στις κατά τόπους υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ.

Καρκινοπαθείς αναγκάζονται να περιμένουν για μήνες για τις καθιερωμένες εξετάσεις ή να πληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτά είναι μόνο μερικά δείγματα γραφής των συγχωνεύσεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι καταργούνται εξειδικευμένα επιστημονικά τμήματα, που καθιστούν αναγκαία την αναζήτηση εναλλακτικής, δηλαδή τους επιχειρηματίες της Υγείας.

Τόσο βάρβαρη και αδίστακτη είναι η πολιτική που θέλει το δημόσιο τομέα να συνυπάρχει με την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, προκειμένου να τροφοδοτεί στην πραγματικότητα την τελευταία.

Το μεγάλο ζήτημα που τίθεται μπροστά στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, στους ασθενείς, στις οικογένειές τους, σε κάθε λαϊκό σπίτι, είναι το εξής: Θα δεχτούν τους εμπόρους της Υγείας, είτε αυτοί φορούν το μανδύα του κράτους, είτε όχι;

Αυτή η πολιτική δοκιμάστηκε και μάλιστα με τραγικά αποτελέσματα για τις ανθρώπινες ζωές.

Οπως έχει δοκιμαστεί και η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα φάρμακα.

Θα δεχτεί σήμερα ο εργαζόμενος λαός, άνθρωποι να πεθαίνουν, ενώ η επιστήμη μπορεί να τους σώσει, μπορεί να τους βοηθήσει να ενταχθούν ξανά στην παραγωγή ή να επιμηκύνει τη διάρκεια και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους;

Θα δεχτεί γιατροί, νοσηλευτές, προσωπικό, που μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλύτερα τα νοσοκομεία, εργαζόμενοι που μπορούν να χτίσουν και να συντηρήσουν κι άλλα νοσοκομεία να μένουν στην ανεργία;

Τι θα προτάξει στην πάλη του;

Τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες ή το εμπόριο που έχει στηθεί στην Υγεία;


ΨΥΧΙΚΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

«Λουκέτο» σε 210 μονάδες Ψυχικής Υγείας

Αποδεικνύεται η αδιέξοδη για ασθενείς και εργαζόμενους πολιτική, που ενισχύει τον ιδιωτικό τομέα

Μέσα στις επόμενες βδομάδες αναμένεται να κλείσουν 210 μονάδες Ψυχικής Υγείας, να απολυθούν 3.050 εργαζόμενοι και να επιστρέψουν στα ψυχιατρεία 1.500 ψυχικά πάσχοντες, που φιλοξενούνται στις στεγαστικές δομές.

Η περικοπή από την κυβέρνηση της χρηματοδότησης των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης κατά 45% δεν επιτρέπει πλέον τη λειτουργία των Μονάδων Ψυχικής Υγείας, που μέχρι τώρα τις λειτουργούν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Η κρατική χρηματοδότηση σε αυτές τις δομές μειώθηκε από τα 82 εκατ. ευρώ στα 45 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει ήδη απορροφηθεί από το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ετσι, οι μονάδες Ψυχικής Υγείας σημειώνουν ελλείψεις σε βασικές προμήθειες, όπως τρόφιμα, φάρμακα, χαρτικά, καθαριστικά, αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες σε θεραπευτικό και αποκαταστασιακό επίπεδο, αφού οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι και αποχωρούν καθημερινά, αλλά ακόμα και σε επίπεδο απλής διαμονής, αφού πλέον πολλοί λογαριασμοί είναι ανεξόφλητοι και πολλοί ιδιοκτήτες κτιρίων προχωρούν σε εξώσεις.

Οπως τονίζει το Δίκτυο, ήδη πολλά οικοτροφεία αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες διατροφής των φιλοξενούμενων, δεκάδες εργαζόμενοι αποχωρούν αφού είναι απλήρωτοι από τον Ιούνιο, η προμήθεια φαρμάκων είναι πλέον αδύνατη λόγω μη πίστωσης από τους φαρμακοποιούς και βασικές παροχές όπως ηλεκτρικό και τηλέφωνο διακόπτονται και οι ελλείψεις προσωπικού εκθέτουν σε κίνδυνο τη ζωή, την υγεία και την ασφάλεια όλων των ασθενών που εξυπηρετούνται από τις παραπάνω Μονάδες, με αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα σημειώνει το Δίκτυο για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ασθενείς και τις συνέπειες που θα έχει ενδεχόμενη επιστροφή τους στα ψυχιατρεία: «Η υγεία και η ασφάλεια των ασθενών βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο, αφού αντιμετωπίζουμε πρωτόγνωρες εντάσεις λόγω της ανασφάλειας για το αύριο και του άγχους επιστροφής στα ψυχιατρεία. Πολλοί ασθενείς εκφράζουν, ενόψει του κινδύνου επιστροφής τους στα ψυχιατρεία, σκέψεις αυτοκτονίας».

Εγκληματικές οι ευθύνες του Δικτύου «ΑΡΓΩΣ»

Την ίδια στιγμή που καταγγέλλει τα παραπάνω, το Δίκτυο ΝΠΙΔ «ΑΡΓΩΣ» φέρει τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση.

Στα πλαίσια της αποασυλοποίησης αυτά τα ΝΠΙΔ πρωτοστάτησαν στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Ψυχικής Υγείας, ήταν αυτοί που δέχτηκαν να «τρέξουν» θνησιγενή προγράμματα και μάλιστα για έναν πολύ περιορισμένο αριθμό ασθενών.

Επαναπαύονταν όσο θρέφονταν από κοινοτικά και κρατικά κονδύλια χωρίς να νοιάζονται και να παλεύουν για ψυχική υγεία για όλους όσοι έχουν ανάγκη στα πλαίσια ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας.


Αλλα κουραγιο...




υσ Πώς λέγεται κάποιος που
φορτώνει 44 δισ. ευρώ στην πλάτη του εργάτη, του άνεργου, του συνταξιούχου, του επαγγελματοβιοτέχνη, του αγρότη
και από την άλλη
από το βιομήχανο, από τον εφοπλιστή, από τον τραπεζίτη, από το μονοπώλιο, από τον κεφαλαιοκράτη ζητά το... συμβολικό ποσό των 2,2 δισ. ευρώ;
Μα είναι προφανές:
«Σοσια...ληστής» λέγεται ο άνθρωπος!

2 σχόλια:

  1. Bρε με απεργιούλες και διαμαρτυρίες του απαυτού μας δεν χαμπαριάζουν οι άνθρωποι αυτοί....
    Εχουν ένα σκοπό και αυτό θέλουν να πετύχουν!
    Όταν λέμε να γίνει ξεσηκωμός των λαών, την απεργία της 5ης Οκτωβρίου εννοούμε?
    Απεργώ και γω σήμερα, ε και τι μ'αυτό?
    Θ'αλλάξει κάτι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. kariatida62 καλησπερα, με τις απεργιουλες οπως τις λες θα πετυχεις οτι πετυχεις, απο τον καναπε και με υπερεπαναστατικες κορωνες μεσω ιντερνετ, δεν χαμπαριαζουν καθολου, αλλα οταν ξεκινας με την ηττα στο μυαλο σου, σιγουρα δεν θ'αλλαξει κατι, αγωνες σε ολες τις μορφες του χρειαζεται, που θα παει τωρα θ'αρχισεις να μαθαινεις τι ειναι, αγωνας, τωρα στους δρομους για διεκδικησεις και αλλαγες, εκει οπου ο ενας γινονται πολλοι και μπορεις να πετυχεις ''πραγματα''...

    ΑπάντησηΔιαγραφή