Κυριακή 19 Ιουνίου 2011






ΑΓΑΝΤΑ...

Παζάρια υπό το φόβο ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, με δηλώσεις τους μετά τη χτεσινή τους συνάντηση στο Βερολίνο, τάσσονται υπέρ της «άμεσης παροχής βοήθειας στην Ελλάδα», με εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και ξεκαθαρίζουν ότι «θα κάνουμε τα πάντα για την προστασία και τη σταθερότητα του ευρώ».

Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος πρόεδρος καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εντείνει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει στην υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Α. Μέρκελ, αναφερόμενη σε προχτεσινή τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γ. Παπανδρέου, παρέχει στήριξη στον Ελληνα πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι «μπόρεσα να διαπιστώσω πόσο μεγάλη είναι η δέσμευση του πρωθυπουργού προκειμένου να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις υποχρεώσεις της».

Μάλιστα, δεν παραλείπει να καλέσει και αυτή σε επιθετική συναίνεση των κομμάτων της πλουτοκρατίας, τονίζοντας ότι «θα ήταν καλό εάν και η αντιπολίτευση υποστήριζε τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Αυτό θα βελτίωνε τις δυνατότητες να οδηγηθεί η Ελλάδα στο σωστό δρόμο».

Αμεση λύση για την Ελλάδα ζητά ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Δε συμφωνώ - λέει - ότι πρέπει να δεχθούμε να καθυστερήσουμε τις αποφάσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο» και διευκρινίζει ότι «θα υπάρξει συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών» στο πρόγραμμα.

Εντείνονται οι φόβοι

Παράλληλα, όλο και πιο έντονα εκφράζεται η ανησυχία της πλουτοκρατίας από τις επιπτώσεις μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας στην οικονομία της ευρωζώνης, αλλά και συνολικά στην παγκόσμια οικονομία.

Σε αυτήν την κατεύθυνση ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γκρίνσπαν, εκτιμά ότι η ελληνική χρεοκοπία είναι «σχεδόν βέβαιη», σημειώνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει και την αμερικανική οικονομία εκ νέου σε κρίση.

«Οι πιθανότητες η Ελλάδα να μη χρεοκοπήσει είναι πολύ μικρές», εκτιμά ο Α. Γκρίνσπαν, σημειώνοντας ότι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας είναι τόσο «υψηλό που μπορεί κανείς να πει ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

Ο επικεφαλής της «Deutsche Bank», Γιόζεφ Ακερμαν, τονίζει ότι «η Ελλάδα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να χρεοκοπήσει (...)

Θα πρέπει να τους βοηθήσουμε και αν χρειάζονται νέο δάνειο να το παράσχουμε».

Το φόβο του ντόμινο εκφράζει και ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής της γαλλικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς, Ζαν-Πιέρ Ζουγιέ, μια ενδεχόμενη επιμήκυνση του ελληνικού χρέους δε θα έχει κανένα αποτέλεσμα, ενώ μπορεί να σηματοδοτήσει «την αρχή του τέλους» της ευρωζώνης ή μια νέα φάση στη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Ντέιβιντ Ρίλεϊ, επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων της «Fitch», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ότι «(...)

Στο τέλος της ημέρας, η ελληνική χρεοκοπία δεν θα σήμαινε το τέλος του κόσμου για την Ευρωζώνη».

Πιέσεις για συναίνεση

Την ίδια στιγμή, όλο και πιο έντονα καταγράφεται η επιδίωξη της πλουτοκρατίας να υπάρχει στην Ελλάδα μια ισχυρή αστική κυβέρνηση, η οποία θα μπορεί αποφασιστικά να προωθεί το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων και σε αυτήν την κατεύθυνση να συμβάλουν και τα άλλα κόμματα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επισημαίνει πως «ελπίζω ότι η νέα κυβέρνηση θα εγκριθεί γρήγορα, για την ομαλή συνέχιση της διαδικασίας χρηματοοικονομικής στήριξης της Ελλάδας.

Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουν ευρεία πολιτική στήριξη των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η Ελλάδα - μεταρρυθμίσεων προς όφελος του λαού και προς όφελος της Ελλάδας.

Περιμένω ότι την Κυριακή στη σύνοδο του Γιούρογκρουπ θα επιλυθούν οι εναπομένουσες διαφορές και θα επιτευχθεί μια υπεύθυνη συμφωνία για τη χρηματοοικονομική στήριξη της Ελλάδας (...)

Πρώτη προϋπόθεση επιτυχίας, αν μιλάμε για παροχή στήριξης στην Ελλάδα, είναι να θέλει η Ελλάδα αυτή τη στήριξη και να είναι ικανή να πράξει αυτό που της αναλογεί.

Είναι ζωτικής σημασίας τα μηνύματα που έρχονται από την Ελλάδα να είναι σαφή ως προς αυτό».

ΚΡΥΦΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Στις σελίδες 69-72 του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2011 καταγράφονται τα εξής στοιχεία:

α) Το ποσό που πηγαίνει σε μισθούς και συντάξεις δεν ξεπερνά τα 19,8 δισ. ευρώ.

β) Τα τακτικά έσοδα του κράτους υπολογίζονται στα 56 δισ. ευρώ.

γ) Τα χρεολύσια που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχονται στα
62 δισ. ευρώ.

Αλλα κουραγιο...



υσ Τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και την αδυναμία των αστικών κυβερνήσεων και της πλουτοκρατίας να διαχειριστούν την οικονομική κρίση, εκφράζει η συμφωνία Γαλλίας και Γερμανίας για τους όρους παροχής νέου δανείου προς την Ελλάδα.

Μπροστά στο φόβο μιας ανεξέλεγκτης ελληνικής χρεοκοπίας, η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται να υποχωρεί, προσωρινά και εν μέσω ασίγαστων ανταγωνισμών, από τη θέση της για τη μορφή συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών στη ζημιά από την ελεγχόμενη αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους.

Κοινή συνισταμένη όλων των εκπροσώπων της πλουτοκρατίας παραμένει το τσάκισμα των δικαιωμάτων του λαού και η απαίτηση για πιο επιθετική συναίνεση των αστικών κομμάτων, προκειμένου να υποταχθούν τα λαϊκά στρώματα στην αντιδραστική πολιτική υπέρ των μονοπωλίων.

Οτι κίνητρο για τους προσωρινούς συμβιβασμούς μεταξύ των διαφόρων μερίδων της πλουτοκρατίας είναι ο φόβος από μια άναρχη χρεοκοπία, εκτιμά και δημοσίευμα της βρετανικής «Guardian», σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ τις τελευταίες εβδομάδες απευθύνει προειδοποιήσεις προς τη Γερμανία ότι δε θα δώσει τα χρήματα στην Ελλάδα και θα προκαλέσει τη χρεοκοπία της χώρας, αν το Βερολίνο δε σταματήσει τις καθυστερήσεις και δεν υποσχεθεί ξεκάθαρα ότι θα στηρίξει τη διάσωση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες στις Βρυξέλλες δηλώνουν ότι η απειλή του ΔΝΤ να σταματήσει τη χρηματοδότηση έχει εκτονωθεί λόγω της γερμανικής υποχώρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου