Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010







ΑΓΑΝΤΑ...

Ενα κειμενο της Κανελλη, απο τον κυριακατικο Ριζοσπαστη.


Πολιτικές βρωμοκουβέντες

Πνιγήκαμε στην οργή που διαδέχεται ραγδαία τη ναυτία, μ' αυτήν την κυνική όσο και κακουργηματική μετάλλαξη των λέξεων. Και μη βιαστεί κανείς να πει ότι άλλα σοβαρότερα απ' τις λέξεις έχουν προτεραιότητα. Οι λέξεις είναι οβίδες. Και όπιο. Και αέρας στα πανιά του μυαλού. Και σπίθες. Και μεθύσι. Και ηδονή και ενοχή. Προσοχή στο νυστέρι. Σφάζει. Αλλά και σώζει. Ετσι είναι οι λέξεις. Και η πολιτική των καιρών, αυτή η άθλια ταξικά κυρίαρχη ακροβατεί χυδαία ανάμεσα στο σημαίνον και το σημαινόμενο των λέξεων.

Δεν είναι φιλολογική η οργή μου. Είναι πολιτική. Δεν έχει να κάνει με την φτωχή σχέση του Γ.Α.Π. με την Ελληνική. Προέκυψε από την οίηση, την αλαζονεία, την ακραία εγωπάθεια του Ελληνα πρωθυπουργού που χρησιμοποιεί τη χώρα ως βατήρα για τη διεθνή του ενσωμάτωση σ' ένα ιστορικό πάνθεον «ηγετών» που σίγουρα μετά από μια δυο γενιές κανείς δε θα θέλει να θυμάται.

Τον ακούω προχτές, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες να λέει το εξής αμίμητο, σαν Αντουανέτα που μπορούσε να σκεφτεί το... παντεσπάνι σα λύση για όσους δεν έχουν μήτε ψωμί να φάνε: «Πρέπει να αντικαταστήσουμε τη λέξη λιτότητα (σ' όλη την Ευρώπη μάλιστα) με τη λέξη ευθύνη». Ελεος. Αυτό το «πρέπει», με αυτοκρατορική ηρεμία απογόνου δυναστείας αστών, είναι πολιτική επιβολής. Δεν είναι σαρδάμ. Είναι σήμα τελικής επίθεσης στις λαϊκές μάζες. Που θα δεχτούν τη λιτότητα ως ευθύνη, άλλως διεκδικώντας το δικαίωμά τους να απολαμβάνουν όλους τους κόπους τους, θα είναι ανεύθυνοι!!!

Δεν είναι αστεία αυτή η φράση, σύντροφοι. Μήτε αθώα. Μήτε ανώδυνη. Είναι σκληρή, κυνική τροχιοδεικτική γραμμή για το «πού πάνε τα πράγματα». Θα πεινάς αλλά θα είσαι υπεύθυνος. Θα μένεις άνεργος αλλά υπεύθυνα. Είναι υπευθυνότητα να σου κλέβουν τη σύνταξη, την περηφάνια, το μέλλον των παιδιών. Είναι ανεύθυνη στάση η αντίσταση στην πολιτική λιτότητας εφόσον ανήκεις στην τάξη που την υφίσταται κι όχι σ' αυτήν που στην επιβάλλει, αλλά πάντως υπεύθυνα την ψήφισες για να το κάνει.

Θυμάστε τις επισημάνσεις τούτης δω της γωνιάς για την καπηλευτικά διαστρεβλωτική χρήση της έννοιας του πατριωτισμού; Ε, οι φωστήρες της επικοινωνίας, της αμερικανιάς, διάνοιες στο είδος τους, πάνε τώρα ένα βήμα πιο πέρα αφού η πατρίδα έγινε μέρος από χωράφι που ανθεί ο ευρωνατοϊκός καπιταλισμός κι οι πολίτες δούλοι - αιχμάλωτοι ενός διπολισμού παγίδα. Φτάνουν εκλογές και η Ικαρία δείχνει ποιοι και πώς τις θέλουν και τις κάνουν για την πάρτη τους εναντίον του λαού και υπέρ της επίκλησής του. ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑ.Ο.Σ. όλοι μαζί και ο ψωριάρης (ευτυχώς) το ΚΚΕ, όχι απλώς χώρια, αλλά απέναντι.

Εδώ είναι το ζουμί της φράσης που θέλει τη λιτότητα = υπευθυνότητα αυτού που την υφίσταται. Το ΚΚΕ που την αντιπαλεύει, καθόλου μόνο του αφού κι απ' αλλού ξυπνάνε άνθρωποι - εργαζόμενοι και συγκλίνουν σ' αυτό το απέναντι στη λιτότητα, είναι λοιπόν ανεύθυνο.

Οταν η εργατική τάξη χάσει τις λέξεις της τάξης της, τότε το μαστίγωμα θα είναι χάδι. Η φυλακή θα είναι ξενοδοχείο. Κι όπως λέει και το νέο νομοσχέδιο για τις ένοπλες δυνάμεις, ο άνεργος νέος θα μπορεί να μένει ως και τρία χρόνια φαντάρος για ένα κομμάτι ψωμί.

Τσάκισμα τής πρέπει αυτής της γλώσσας. Κόψιμο απ' τη ρίζα αυτής της πολιτικής τής πρέπει. Τα ιδεολογικά μαχαίρια βγαίνουν απ' τα θηκάρια. Αμόνια στήνονται στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Πρέπει απλώς να μην υποχωρήσουμε. Θα νικήσουμε.

Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Αλλα κουραγιο...

12 σχόλια:

  1. [...] Θα πεινάς αλλά θα είσαι υπεύθυνος. Θα μένεις άνεργος αλλά υπεύθυνα. Είναι υπευθυνότητα να σου κλέβουν τη σύνταξη, την περηφάνια, το μέλλον των παιδιών. Είναι ανεύθυνη στάση η αντίσταση στην πολιτική λιτότητας εφόσον ανήκεις στην τάξη που την υφίσταται κι όχι σ' αυτήν που στην επιβάλλει, αλλά πάντως υπεύθυνα την ψήφισες για να το κάνει. [...]

    Μπορούμε τώρα να νοιώθουμε περήφανοι... αφού είμαστε "υπεύθυνοι" πολίτες (με βούλα)! Ενηλικιωθήκαμε, ένα πράγμα!... Τέρμα οι... ανώριμες επαναστάσεις - ζήτω η χειραγώγηση των μαζών!

    Δημήτρη... καλημέρα, αλλά θα το ξαναγράψω! Φθου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημήτρη καλημέρα.
    Μπήκα να σχολιάσω την προηγούμενη ανάρτηση... βλέπω καινούρια! Αναρτησιοβόλο έγινες κι εσύ! Άντε και να δούμε πώς να σας προλάβω!!

    Λοιπόν, η Κανέλη καλά τα λέει! Ποιος την ακούει είναι το θέμα! Και άντε και την ακούσαμε, τι κάνουμε είναι το μεγαλύτερο θέμα. Διότι βαρέθηκα να βλέπω ανθρώπους να ακούνε, να μιλάνε μπλα μπλα μπλα, και να μην κάνουνε τίποτα. Να λουφάζουνε στη φωλίτσα τους όταν έρχεται η ώρα και να δέχονται τη μοίρα τους.
    Ε, με τσαντίζει αυτό! Π.χ. κάθε φορά στις εκλογές το ίδιο μοτίβο. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο κανένας και στις κάλπες ψήφος εμπιστοσύνης στους γαλαζοπράσινους!

    Όσο θα συνεχίζεται αυτό οι διάφοροι ΓΑΠ θα πηγαίνουν στις Ευρώπες με τα λεφτουδάκια μας και θα βαφτίζουν τη λιτότητα ευθύνη, την ανεργία ξεκούραση, τη δουλεία ανάγκη, τα εργατικά δικαιώματα απουσία κλπ. κλπ.

    Σε αυτό ρε Δημήτρη ΕΧΟΥΜΕ ΕΥΘΥΝΗ! Και μάλιστα ευθύνη μεγάλη! Γιατί οι διάφοροι ΓΑΠ στην αδράνειά μας και στο φόβο μας βασίζονται για να προωθούν τις πολιτικές και τις φιλοδοξίες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μονον την τελευταια σειρα, εγω θα κρατησω...
    ΠΑΝΤΩΣ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ...
    Ειναι οι διεθνεις κανονες δης αντιπροσωπευτικης και ελευθερης '' δημοκρατιας'' που με θυμωνουν εμενα...Ειναι το ατσαλενιο τειχος της διαφθορας, του κομματισμου, της..παραλογης επιλογης του μη χειροντος...Ως βελτιστου...Ειναι τα ψευτικα στατιστικα, τα υπογεια της συναλλαγης, οι προβοκατσιες και η καθαρη βια...
    Κανεις δεν βλεπει το παραλογο αποτελεσμα...
    κανεις δεν μιλα για την αδιαφορια που καλλιεργηθηκε σκοπιμα και μεθοδικα...
    Το νομοτυπο..Νικησε το νομιμο...
    Το ζορι...Την προσπαθεια...
    Και ετσι η λεξη...Νικησε το νοημα...
    Και το χρημα...Την Αξια...
    Εκει φερουμε ευθυνη ολοι...
    Και τι μενει να κανουμε λοιπον;;;
    Να επαναφερουμε τους Ξανθοπουλους και τους Κουρκουλους να μας διδαξουν αξιες;;;
    Να φιλαμε το χερι του παππου οπως στα τουρκικα σηριαλ...Να γυρισουμε στο 60 η το 50 που οι
    αντρακλες και οι Μπεηδες διναν τον τονο;;;
    Η Γνωμη μου ειναι...
    Να ψαξουμε απο την αρχη να βρουμε μεσα μας τον ΠΟΛΙΤΗ...
    Αυτον που βασανιστηκε, εξοριστηκε,φυλακιστηκε,πεθανε, τουφεκιστηκε κρεμαστηκε, σφαχτηκε...
    Για να μπορουμε σημερα εμεις να ψηφιζουμε...
    Η και να επιλεγουμε να ΜΗΝ ψηφιζουμε....
    Επειδη, ως εξυπνακηδες, καταλαβαμε οτι μας...
    δουλευουν...
    Αυτος ο πολιτης ΞΕΡΕΙ πως να παλαιψει γι αυτο
    που ο ιδιος εφτιαξε και το ειπε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ντρουσιλα χαιρεται, τι να πω αντε να αυξησω τα φτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φυσικενια χαιρεται, για να κοψουμε τον ''αερα'' στους καταληλοτερους ενα το ''φαρμακο'', ψηφο στο Κ.Κ.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαστορα χαιρεται, οπως παντα μεστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Διάβασα την ανάρτηση σου με προσοχή.
    Εβγαλα τα συμπεράσματα μου.
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν εμπαινες στον κοπο να διαβασεις την φικη μου αναρτηση πολυ πριν της Κανελη, θα διαπιστωνες πως δεν μας υπεδειξε στην προκειμηνη περιπτωση Υπευθυνοτητα.
    Απλως μας ''παρακαλεσε' επειδη δεν του αρεσει η λεξη ΛΙΤΟΤΗΤΑ να την αντικαταστησουμε με την λεξη ΕΥΘΥΝΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν ξέρω τι λέει η Κανέλλη; δεν με ενδιαφέρει τι λέτε εσείς; Εγώ τιμώ τον πρωθυπουργό μου, και θα πεθάνω υπεύθυνος!
    Φιλιά σε όλους και καλά σαράντα!
    Ένας πολίτης με υπευθυνότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Taspa καλησπερα, ειναι και η ηλικια, ξεχναω, τωρα στα 54 μου χρονια, τι να κανω γ...τα γεραματα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Karfoma καλησπερα, τι να κανεις και εσυ?
    Ανεργια σερνεται, φτωχεια, απληρωτοι λογαριασμοι, ετσι και σε παρει μυρωδια ο ιστολογος Γιωργαρας, σε βλεπω, αναπληρωτη περιφεριαρχη Ι.....ΝΗΣΩΝ, αντε και εις ανωτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή