Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

ΑΓΑΝΤΑ....
ΟΙ ΛΕΤΟΝΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΑΚΥΡΩΣΑΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Η απόφαση No. 2009-43-01 της 21ης Δεκεμβρίου 2009 του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστήριου της Λετονίας έκρινε αντισυνταγματικά τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η διεθνής συνθήκη μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της χώρας ως προς τις περικοπές των συντάξεων. Η σχετική προσφυγή ασκήθηκε από 9.000 συνταξιούχους, οι συντάξεις των οποίων είχαν μειωθεί από 10% μέχρι και 70%. Η απόφαση είναι αμετάκλητη και δεν μπορεί να προσβληθεί στα εθνικά δικαστήρια της χώρας.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το Δικαστήριο έκρινε ότι οι «συμφωνίες που υπογράφονται με τους διεθνείς δανειστές δεν μπορούν να χρησιμεύσουν ως επιχείρημα για τον περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων", κάνοντας αναφορά όχι μόνο στο λετονικό σύνταγμα αλλά και σε διεθνείς συνθήκες. Θεώρησε αντισυνταγματικό το σχετικό νόμο, ως αντίθετο με τη δημοκρατική αρχή και την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας (άρθρο 1 του λετονικού Συντάγματος), την αρχή της ισότητας (άρθρο 91) και το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση (άρθρο 109).
Η απόφαση παρουσιάζεται και από τον Κώστα Γιαννακόπουλο στην Εφημερίδα Διοικητικού Δικαίου 1/2010. Είναι προσβάσιμη στα αγγλικά στο:http://www.satv.tiesa.gov.lv/upload/...2009_43_01.htm.........Απο το ιστολογιο rparamagazo.....Αλλα κουραγιο.

2 σχόλια:

  1. Δημήτρη Καλημέρα! Είδες τι γίνεται με την ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα? Μπες στην διεύθυνση http://digitalship.shiptogaza.gr/2010/05/ship-to-gaza-greece-press-release.html για να μαθαίνεις τα νέα απο το ψηφιακό καράβι...
    Η Ελληνική κυβέρνηση σιωπά ένοχα δεν κάνει καμμιά κίνηση διαμαρτυρίας παρά συνεχίζει σταρατιωτικές ασκήσεις με του Ισραηλινούς! Ρε τι είναι αυτοί???!!! Θα κατάβουμε το απόγευμα σε πορεία διαμαρτυρίας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Λεττονοι δικαστες
    ειναι φαινεται πολυ πιο Λεττονοι....
    και αναμφιβολα πιο ΔΙΚΑΣΤΕΣ....
    Απ οσο οι δικοι μας....
    Μη πω και παραδειγματα...
    Δεν κανει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή