Τρίτη 27 Απριλίου 2010





AΓΑΝΤΑ...
ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΚΕ


Το Αντιϊμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο - Η λαϊκή εξουσία - λαΪκή οικονομία

Μπροστά στον ελληνικό λαό υπάρχουν δύο δρόμοι εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας. Αυτός που ακολουθείται και αυτός που πρέπει να κατακτηθεί από το λαό.

Υποστηρίζουμε με στοιχεία και αποδείξεις ότι η Ελλάδα παρά τα σοβαρά έως και καταστροφικά πλήγματα που έχε δεχθεί σε ορισμένους τομείς, εξ αιτίας της κυριαρχίας του κεφαλαίου, του μονοπωλιακού ανταγωνισμού, έχει τις προϋποθέσεις να διαμορφώσει και να αναπτύξει μια όσο γίνεται αυτοδύναμη λαϊκή οικονομία.

Οι αρνητικές εξελίξεις της τελευταίας 20ετίας σε ορισμένους κλάδους βιομηχανικής παραγωγής, στην αγροτική οικονομία, μπορούν να αντιμετωπισθούν σε διαφορετικές πολιτικοοικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Δεν είναι αργά.

Η Ελλάδα διαθέτει ικανοποιητικό επίπεδο συγκέντρωσης της παραγωγής των μέσων παραγωγής, του εμπορικού δικτύου και ένα ορισμένο επίπεδο ανάπτυξης της σύγχρονης τεχνολογίας. Διαθέτει έμπειρο πολυάριθμο εργατικό δυναμικό, με βελτιωμένο μορφωτικό επίπεδο και εξειδίκευση σε σύγκριση με το παρελθόν, πολυάριθμο επιστημονικό δυναμικό.

Διαθέτει αξιόλογες φυσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές , σημαντικά αποθέματα ορυκτού πλούτου, που είναι πλεονέκτημα για την παραγωγή βιομηχανικών και καταναλωτικών προϊόντων.

Έχει το μεγάλο πλεονέκτημα, να μπορεί να εξασφαλίζει επάρκεια στα είδη διατροφής για τις λαϊκές απαιτήσεις αλλά και το εξωτερικό εμπόριο. Διαθέτει ικανότητες για παραγωγή σύγχρονων προϊόντων, μηχανών , εργαλείων και συσκευών.

Για να υπάρξει λαϊκή οικονομία για όλους απαιτείται επίλυση του προβλήματος της ιδιοκτησίας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος.

Η επιλογή είναι μία : Η αλλαγή των ξεπερασμένων ιστορικά κοινωνικών σχέσεων ιδιοκτησίας που καθορίζουν και το πολιτικό σύστημα , αφορούν στα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής στους παρακάτω τομείς:

Ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, ορυκτός πλούτος, ορυχεία, βιομηχανίες, ύδρευση, μεταφορές.

Κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, του συστήματος συγκέντρωσης, διοχέτευσης και διαχείρισης υλικών πόρων. Του εξωτερικού εμπορίου, του συγκεντρωμένο δικτύου του εσωτερικού εμπορίου. Του τομέα της λαϊκής στέγης. Της έρευνας και της δημοκρατικής πληροφόρησης του λαού.

Απαιτείται αποκλειστικά δημόσιο, ενιαίο και δωρεάν σύστημα εκπαίδευσης, υγείας, πρόνοιας, ασφάλισης

Εκτιμάμε ότι μπορεί να υπάρξουν τομείς που να μη συμπεριληφθούν στην πανεθνική πλήρη, καθολική κοινωνικοποίηση. Δίπλα στον κοινωνικοποιημένο τομέα μπορεί να συγκροτηθεί ο τομέα του παραγωγικού συνεταιρισμού της μικρομεσαίας αγροτιάς, των μικρών επιχειρηματιών σε κλάδους που η συγκέντρωση είναι μικρή. Η ένταξη στους συνεταιρισμούς θα κατανοείται ως συμφέρουσα επιλογή, με βάση την εμπειρία που υπάρχει από τον κλοιό των μονοπωλίων.

Τόσο ο κοινωνικοποιημένος, όσο και ο συνεταιριστικός τομέας, γενικότερα η παραγωγή και κατανομή πρέπει να ενταχθεί σε ένα κεντρικό πανεθνικό οικονομικό μηχανισμό σχεδιασμού και διεύθυνσης ώστε να κινητοποιούνται όλα τα μέσα παραγωγής και το εργατικό δυναμικό, να αξιοποιείται κάθε δυνατή οικονομική διεθνής συνεργασία στη βάση του αμοιβαίου οφέλους. Θα προστατεύεται η εγχώρια παραγωγή και τα συμφέροντα των εργαζομένων από τις όποιες συνέπειες προκύπτουν από τις ανάγκες του εξωτερικού εμπορίου.

Κεντρικός σχεδιασμός χρειάζεται για να διαμορφώνει στρατηγικούς στόχους και επιλογές, να ιεραρχεί κλάδους και τομείς, να καθορίζει που θα συγκεντρώσει περισσότερες δυνάμεις και μέσα. Η υλοποίηση του προγραμματισμού απαιτεί και καταμερισμό κατά κλάδο και περιοχή, και πρώτα απ'όλα εργατικό έλεγχο στην διεύθυνση της κάθε παραγωγικής μονάδας και υπηρεσίας, σε κάθε όργανο διοίκησης.

Η κυβέρνηση, ως όργανο της λαϊκής εξουσίας θα είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίζει την συμμετοχή του λαού στο νέο και πρωτόγνωρο έργο, να στηρίζει το λαϊκό κίνημα, να στηρίζεται και να ελέγχεται από αυτό μέσα από νέους θεσμούς εργατικού και κοινωνικού ελέγχου.

Η κεντρικά σχεδιασμένη ανάπτυξη της κοινωνίας είναι ανάγκη που πηγάζει από τις σημερινές απαιτήσεις, πριν από όλα του ανθρώπου που είναι η πρώτη παραγωγική δύναμη. Επιβάλλεται από την ανάγκη να ικανοποιούνται οι διευρυμένες σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Το επιβάλλει η ανάγκη να εξελίσσονται τα μέσα παραγωγής, να αναπτύσσεται η επιστήμη και τεχνολογία για το όφελος του λαού.

Η λαϊκή εξουσία προωθεί διακρατικές-εμπορικές συμφωνίες και συναλλαγές, συμφωνίες για αξιοποίηση της τεχνογνωσίας, με βάση το αμοιβαίο συμφέρον.

Το δημόσιο χρέος η λαϊκή εξουσία θα το επανεξετάσει με κριτήριο το λαϊκό συμφέρον.

Από τα πρώτα της βήματα η λαϊκή εξουσία θα έχει να αντιμετωπίσει την οργανωμένη εσωτερική και διεθνή αντίδραση. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ , οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ δεν αφήνουν περιθώρια ελιγμών στα κράτη μέλη.

Η επίλυση αυτού του προβλήματος με αποδέσμευση είναι αναπόφευκτη με στόχο την αυτοδύναμη φιλολαϊκή ανάπτυξη και την συνεργασία που ωφελεί το λαό.

Στο έδαφος της πάλης των προβλημάτων είναι αναγκαίο να επιταχυνθούν οι διεργασίες

Παλεύουμε ασταμάτητα για άμεσες κατακτήσεις των εργαζομένων και θα συνεχίσουμε ώστε να επιβληθούν με την δύναμη του κινήματος μέτρα που μειώνουν την οξύτητα των προβλημάτων, που ανακουφίζουν.

Δεν υπάρχει πρόβλημα, ζήτημα ή θέμα που δεν έχουμε διαμορφώσει θέσεις και αιτήματα. Αλλά αυτό δεν φθάνει σήμερα, χρειάζεται και εναλλακτική πρόταση προοπτικής ώστε ο αγώνας να έχει σκοπό, στόχο, νόημα, τελικά να μπορεί να ασκεί πίεση σε κάθε φάση....Αλλα κουραγιο.

20 σχόλια:

  1. Καλημέρα!
    Αντί για πρωινό διάβασα την πρόταση του ΚΚΕ!
    Σήμερα θα το πω κι'εγώ αγάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kariatida62 καλημερα, το μονο κομμα που εχει προταση για ολοκληρωμενη και μιλαει για αναπτυξη, με την εφαρμογη νεων τεχνολογιων και για μια ελλαδα που θα κανει εξαγωγες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φιλε Δημητρη,καλημερα !
    Θα μου εκανε εντυπωση αν ο πολυς κοσμος εκλεινε το χαζοκουτι (Τιβη) και ανοιγε καμμια σοβαρη εφημεριδα, να διαβασει μεταξυ αλλων και τις προτασεις του ΚΚΕ, αντι να λενε το γνωστο τροπαρι ''ολοι ιδιοι ειναι'' που σε τελικη αναλυση, συν ολα τ αλλα, μας υποτιμουν και τη νοημοσυνη!
    Μαθανε να λενε καποιοι εξυπνοι οτι η Ελλαδα τιποτα δεν παραγει! Μα, τιποτα δεν παραγει επειδη καποιοι θελουν να ΜΗΝ παραγει τιποτα ωστε να μας εχουν, αωνια, στο χερι, για να το πουμε ...ευγενικα! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε παιδιά συγνώμη, έχω ανάγκη να πιστέψω σε κάτι! Σ'ένα όραμα! Αλλά δεν βλέπω τίποτα!
    Πείτε μου, το ΚΚΕ με λίγα λόγια λέει να κηρύξουμε πτώχευση και να κρατικοποιηθούν τα πάντα! Να αρχίσουμε να καλλιεργούμε τα χωράφια μας να κλείσουμε τα σύνορά μας και να προσπαθήσουμε να γίνουμε αυτάρκεις. Ένα μοντέλο δηλαδή που είχε δημιουργηθεί στην ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ και στις χώρες του μπλογκ αυτού! Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Δεν κατέρρευσε παταγωδώς;Γιατί και εκεί υπήρχε διαφθορά!
    Δεν ξέρω αν τα λέω σωστά, πραγματικά όμως δεν βλέπω πουθενά το φως της ελπίδας και νιώθω απελπισμένη! Το αίσθημα το δικό μου δυστυχώς τόχει ολόκληρος ο Ελληνικός Λαός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Elva γεια σου, ''αερακλα'' και 21 κελσιου, εδω εχουμε προτασεις που τιμουν τα νιατα, μιλαει το κ.κ.ε για την τεχνολογικη επαρκεια των νεων ανθρωπων, αυτο λοιπον δειχνει οτι το κ.κ.ε σεβεται και βασιζεται στους νεους ανθρωπους, αρα κατ'επεκταση και οι γονεις τους πρεπει να ''δωσουν'' την ''ευκαιρια'' στην χωρα μας- στους εαυτους μας- να ξεκολλησουμε απο το η ελλαδα δεν παραγει τιποτα, αλλα εδω στον νοτο η ζεστη κανει........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ καλησπέρα σας

    Καθόλου ευγενείας ο πληθυντικός, απευθύνομαι και στο κατινάκι, μη σου πω πρωτίστως στο κατινάκι :)))

    Λοιπόν επειδή αυτά δεν είναι τωρινές προτάσεις του κκε, ακριβώς οι ίδιες ήταν και πριν δεκαετίες, πριν με διαγράψει :)))), θα πω απλά ότι ο λαός που δεν πείθεται απ΄αυτό το ιδανικό στο άκουσμα του μοντέλο, που δεν θέλει το καλό και την αληθινή του κυριαρχία, είναι ή ένας λαός βλαμένος όσο δεν παρίνει ή τόσο αδιάφορος κι ανίκανος για όλα και κυρίως για το καλό του.
    Πάντως κυρίαρχος δεν μπορεί, ούτε και του αξίζει να είναι, κανένας αγώνας δεν του αξίζει, καμιά προσπάθεια για να καλυτερεύσει τη ζωή του δεν δικαιούται ένας βλαμμένος επί τόσες δεκαετίες λαός.
    Εκτός και αν .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. kariatida62 καλησπερα, τι μου μπερδευεις την σοβιετια με το προγραμμα του κ.κ.ε, εδω κανεις δεν λεει απο τ'αλλα κομματα ποτε θα βγουμε απο την κριση τους, δεν σου λεει κανεις εκτος απο απολυσεις και κοντρα απολυσεις και μειωσεις συνταξεων ποτε θα υπαρξει ανακαμψη και επενδυσεις σε βασικους τομεις, δηλαδη ολες οι γεωπονικες σχολες ,βγαζουν κοσμο που ειναι ετοιμος να δουλεψει την γη μαζι με τους χιλιαδες νεους αγροτες που θελουν να μεινουν στον τοπο τους, βεβαια, σου διεφυγε οτι μιλαει για ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, για ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ,ΑΛΛΑ ΠΑΝΩ ΑΠ'ΟΛΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΣΑΝ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΑΝ ΧΩΡΑ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ, ζηταει ο λαος προτασεις κατεβαινουν προτασεις πραγματοποιησιμες και αρχιζουμε μημπως δεν γινεται μημπως δεν ειναι εφικτες τα εκαναν καποτε αλλου, τα ειδαμε 50 χρονια πως διελυσαν την οικονομια μας για να ''καλοπαιρνουν'' οι τραπεζες, οι εφοπλιστες, οι βιομηχανοι και ενα πληθος κορακων γυρω απο τους εξουσιαστες, θελουμε τα παιδια να εχουν μελλον η τα θελουμε να σερνονται πισω απο τον πασα ενα για ενα κομματι ψωμι και ας αξιζουν τα μυαλα τους και οι σπουδες τους πολλα μα πραγματικα παρα πολλα, στο χερι μας ειναι να ειμαστε υπερηφανοι για εμας τα παιδια μας την χωρα μας, πρεπει να το παρουμε αποφαση να τελειωνουμε με τα ''σογια'' της διαπλοκης, ''εφυγε'' ο βασιλιας και ταιζουμε αλλους βασιλιαδες το ιδιο αντιπατριωτες και ανθελληνες, ποσο υπομονη μπορουμε να κανουμε με την δικη μας ΄΄συνταξη'' και το βασικοτερο ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ. Μεσα σε μερικες ημερες η γερμανια εβγαλε εκατομυρια ευρω απο τα παιχνιδια τους εις βαρος μας και ομως εμεις καθομαστε αβουλοι και μοιραιοι, ποιος απο εμας που δουλευουμε απο 25-35 χρονια και μερικοι και περισοτερα θα εμπιστευοταν για συμβουλες τον ανθρωπο που ανοιξε τις πυλες της κολασης, τον γιωργο παπανδρεου, τον ανθρωπο της λεσχης ΜΠΙΝΤΕΛΜΠΕΡΓΚ, τι να πουμε τοτε αν μας αρεσει να πληρωνουμε ΚΕΦΑΛΙΚΟ ΦΟΡΟ ας μας σφαξει ο αγας του δ.ν.τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Περιγράφεται το ιδανικό κοινωνικό και οικονομικό καθεστώς, δεν νομίζω ότι θα βρεις κάποιο που θα διαφωνήσει. Στο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον έχει αποδειχθεί ότι ένα τέτοιο καθεστώς δεν θα επιβιώσει ,αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσει.
    Όσο για το αν η χώρα παράγει, ναι παράγει αρκετά αλλά τα προϊόντα της και οι υπηρεσίες της δεν προτιμώνται λόγω χαμηλής ανταγωνιστικότητας.
    Όταν όλες οι κοινωνίες απανταχού της Γης θα πάψουν να εφαρμόζουν το νόμο της ζούγκλας το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό,επιβιώνει ο ισχυρότερος ,επιβιώνει ο καλύτερα οπλισμένος και εφαρμόζεται το κριτήριο η επιβίωση των πάντων τότε θα εφαρμοστεί το ιδανικό σύστημα που περιγράφεται.
    Για να γυρίσει όμως ο Ήλιος θέλει δουλειά πολύ, θέλει νεκρούς χιλιάδες…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΦΟΡΑΔΑ ΣΤ'ΑΛΩΝΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΟΥ. Μη το κανεις αυτο εφοσον ξερεις πολυ καλα οτι εχουν στησει το παιχνιδι της απαξιωσης της πατριδας μας για λογους που εχουν να κανουν με τα γεωπολιτικοικονομικα τους ''ζυγισματα'', θελεις να δωσεις και ενα μεριδιο ευθυνης στον λαο, αντε δωστο αλλα ο εχων την εξουσια οικονομικη,πολιτικη,στρατιωτικη, εχει την ευθυνη, οτι ''πετυχαν'' το ''πετυχαν'' με σχεδιασμο και μεσα στον σχεδιασμο ητανε, ο γερος της δημοκρατιας,ο εθναρχης, ο λαικος καρμινα μπουρανα,ο δρακουμελ,ο ευρωπαιστης, ο εχων οραμα ραφινευς και ο τελειος ζεμπετοχορευτης γεωργιος ο αδουλευτος,θα μου πεις ας προσεχαν, ναι αλλα ο μυθος με τον δρομο της αρετης και της κακιας εδω μας ''βγηκε''ταμαμ......Για προσωπικη σου χρηση το κατινακι ειναι του ανερο του ουζου, κανενα συμβιβασμο το κατινακι, τα χωνει σε ολους, γνωρισε την taspa και ειναι ετοιμες για παλλαικο μετωπο, αμαν με το οτι σε ''στειλανε'' σπιτι σου, αφου εισουν ατακτη, γιατι δεν γυρισες με τον κηδεμονα σου? Σοβαρα, μακαρι ο κοσμος να αρχισει να σκεφτεται με αλλο μυαλο και να αφησει στην ακρη, το οποιος βαριεται να ζυμωσει 10 χρονια κοσκινιζει. Οτι και να γινει πρεπει να ειμαστε διπλα στους ''ανθρωπους''μας στην ΤΑΞΗ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. .......δημητρη και σεις οι αλλοι φιλοι περα απ αυτα που λετε..μεχρι χτες δεν ητανε τα τσιμεντα ..η βιομηχανια ζαχαρης[αυταρκεια και εξαγωγες] η ΕΤΜΑ [αυταρκεια και εξαγωγες] τα διυλιστηρια τα ναυπηγεια το νεωριο συρου η γουνα στην καστορια τα παπουτσια[εξαγωγες] και βεβαια η υφαντουργια [ΔΔΔ τα καλυτερα υφασματα της ευρωπης] το αιγαιο η πειραικη πατραικη η βιομ χρυσου η βιομ αλουμινας και προφιλ το ετοιμο ενδυμα και πολλα αλλα υπαρχει εκδοση των βιομηχανων που ομολογουν επισημα γιατι εκλεισαν τα εργοστασια δειτε την ψαχνω να βρω το βιβλιο να σας δωσω περισσοτερα στοιχεια εκατονταδες βιομηχανιες που μεταφερθηκαν με την επιδοτηση της εοκ και χιλιαδες βιοτεχνιες που δουλευαν κοντα τους ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΜΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΟΚ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟ ΚΟΝΔΥΛΙ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΡΓ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ για να μας λενε σημερα αυτα....ΕΔΩ ΕΣΠΑΓΑΝ ΤΑ ΚΑΙΚΙΑ ΤΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ με επιδοτηση εοκ για να μεταφερθη η παρακτια αλιεια στην τουρκια.... και μη τολμησει κανεις να μου πει για ακριβο εργατικο κοστος γιατιμπορω να δοσω στοιχεια σε σχεση με την ποιοτητα και ποσοτητα της παραγωγης και με αλλες ευρ χωρες και χωρες της ασιας και σε σχεση με το κερδος των βοιμηχανων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δασκαλε καλησπερα, πριν μερικες ημερες μου ζηταγες προτασεις, τωρα υπαρχουν και υπαρχουν οχι σ'ενα-δυο τομεις αλλα σε ολο το φασμα των τεχνων, το οτι θελει δουλεια πολυ φυσικο ειναι, αλλα εδω ειμαστε για να βαλουμε ''πλατη'' ολοι, για τα παιδια μας ρε γ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. μαχαιρη καλησπερα, ετσι ειναι οπως τα γραφεις, ακομα ειχαμε ''λαστιχαδικα'' πατρα και βολο, μεχρι αυτοκινητα βγαζαμε, θυμασαι κατι πλαστικα και καποια αλλα με μηχανη σιτροεν, πως ξεκινησαν οι γερμανοι, με το φολκς-βαγκεν,ουτε καθρεπτες πλαινους δεν ειχε. Τωρα οι σπουδαστες μας στις πολυτεχνικες σχολες ολο διακρισεις παιρνουν στους διεθνεις διαγωνισμους, μπορουμε οπως λεει και ο λαος ''παπαδες να φτιαξωμε''. Σπασαμε τα καικια και μαζι τους χασαμε και σπανια δειγματα ναυπηγικης τεχνης, αλλα το κυριοτερο με τα ξεπουληματα χανουμε σιγα-σιγα την ψυχη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συμφωνώ με τον Κένταυρο. Στη θεωρία το μοντέλο είναι πολύ καλό αν και βέβαια αφαιρεί από τον ιδιώτη το κίνητρο της προσωπικής οικονομικής ανέλιξης το οποίο είναι κινητήρια δύναμη καλώς ή κακώς. Η απορία μου είναι η εξής: Το ΚΚ ζητά την κρατικοποίηση της βιομηχανίας και την ισχυροποίηση του κράτους. Το ίδιο το κράτος όμως είμαστε εμείς. Εμείς θα στελεχώσουμε το νέο αυτό κράτος, τη βιομηχανία του, τη διοίκησή του, τα σχολεία του, την υγεία του. Πως θα λειτουργήσουν οι ίδιοι άνθρωποι εκεί που τώρα δεν λειτουργούν; Γιατί έστω ότι οι οπαδοί του ΚΚ έχουν αυτή τη συνείδηση και θα δουλέψεουν σωστά. Αυτοί όμως δεν είναι ούτε το 8%. Οι υπόλοιποι πως ακριβώς θα αρχίσουν ξαφνικά να λειτουργούν σωστά; Και πιστεύετε πραγματικά ότι μπορούμε να επιβιώσουμε στο σημερινό παγκόσμιο καπιταλιστικό στερέωμα; Απλά ή θα περιθωριοποιηθούμε όπως η Κούβα ή θα γίνουμε καπιταλιστική κομμουνιστική δικτατορία τύπου Κίνας όπου οι εργάτες θα δουλεύουν για 30€ το μήνα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. θοδωρη γεια σου, μεσα στην προταση εχει αφησει την μικρη πρωτοβουλια να λειτουργει διπλα στην κρατικοποιημενη βαρια βιομηχανια, οταν σημερα τα σπρεντ πηγανε στις 800 μοναδες και το μονο που φαινεται ειναι σκοταδι ε, τι μου λες τωρα, μη γινουμε κουβα, η κινα, εδω μιλαμε για αλλο μοντελο αναπτυξης και βεβαια πιστευω οτι οταν αναλαβουν οι νεοι ανθρωποι τα καθε ειδους λαμογια η θα λουφαξουν και θα δουλεψουν η...........Προταση ειναι δεν ειναι οτι αυτο ειναι και ακριβως αυτο κανουμε, η κατευθυνση ειναι να ξεφυγει η χωρα απο τα διεθνη οικονομικα αρπακτικα, σε λιγο καιρο σε τι ταξεις θα διδαξεις, οταν τα μετρα θα φανουν και τα προβληματα της καθε οικογενειας θα παιρνουν στα παιδια της, μαλλον θα εχεις μαθητες να διδαξεις? Ο ΣΩΖΩΝ ΕΑΥΤΟ θα γινει, μακαρι να κανω λαθος.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φίλε Δημήτρη η λέξη κλειδί σε αυτά που λες είναι το "λαμόγια". Η αριστερά ξεκινά με δεδομένο το αξίωμα ότι ο λαός είναι αγνός και οι πλούσιοι διεφθαρμένοι. Όμως για μένα η λαμογιά και η εκμετάλλευση βρίσκονται σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού απλά ο πλούτος και η εξουσία κάνουν το φαινόμενο εντονότερο. Η ιστορία έχει δείξει ότι οι καταπιεσμένοι μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν καταπιεστές. Η μόνη λύση είναι να φτιάξουμε κανόνες τέτοιους που δε θα επιτρέπουν σε κάποιο να λειτουργήσει ως λαμόγιο, να είμαστε ενήμεροι και να ανεβάζουμε κυβερνήσεις τέτοιες που δεν θα σπαταλούν το δημόσιο χρήμα. Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται να μην εξαρτιόμαστε και εμείς από τον κάθε βουλευτή μας, ζητώντας του ρουσφέτια, να φορολογούμε σωστά τους πλούσιους και να πληρώνουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες τους φόρους τους (όλοι, από τον μπακάλη μέχρι το μεγαλοδικηγόρο..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. θοδωρη συμφωνω οτι πρεπει να ''βαδιζουμε'' με τους ''κανονες'' της ηθικης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πού είσαι Δημητράκη και χάθηκες; Ελα να μας πεις την γνώμη σου για ότι προβληματίζει τον Μίκη!
    Είσαι καλά; Ανησυχητικη αυτή η σιωπή σου, όλη μέρα σήμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. kariatida62 καλημερα, ειμαι καλα, πολυ καλα ευχαριστω, γεια εσας το ιδιο επιθυμω, ταρμ, ταρμ, ταρμ.Και ομως μιλησα με τον θοδωρη, με εχει προβληματισει η αναρτηση της καλης μας της φοραδας για το ιδιο μ'εσενα θεμα τον ΜΙΚΥ, εχω μαθει και αλλιως τοσα χρονια αν μ'ενοχλει κατι η καποιος το λεω φορα παρτιδα δεν μπορω τις παραβολες, ειναι και αυτη η καταραμενη αποσταση,[τα εχουμε ξαναπει] ουτε την χροια της φωνης, ουτε τις εκφρασεις του προσωπου, ειναι οτι ειμαι και ψηλο-χοντρο βραδυνους ε, δεν εχω ''πιασει'' το θεμα απο αρχης και και και......Μπηκα ομως και διαβασα και στις δυο φιλες μας, εννοω, μου and katinaki, τι θα προσφερει πιο πολυ η δικη μου αποψη, nothing-realllllllyyyyyyy!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τον Μίκυ της Φοράδας το διάβασα κι'εγώ δεν συμφωνώ μαζί της, δεν άφησα κανένα σχόλιο!
    Αλλά μη μου ξαναπεις τι θα προσφέρει η δική μου άποψη;Εγώ τους φίλους μου τους θέλω κοντά μου,ακόμα και όταν δεν έχουν τίποτα να πουν...
    Καλημέρα, πάω για την εργατική πρωτομαγιά γιατί δεν τα ξέρω καλά τα πράγματα πώς έγιναν...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή