Σάββατο 24 Απριλίου 2010

ΑΓΑΝΤΑ... Xωρίς παπά και χωροφύλακα...




Η Μαριναλέντα, µια κοινότητα 2.645 κατοίκων στην Ανδαλουσία, δεν έχει ανεργία, δεν έχει αστυνοµικούς και τα σπίτια της νοικιάζονται µε 15 ευρώ τον µήνα. Ο δήµαρχός της, ο κοµµουνιστής Χουάν Μανουέλ Σάντσες Γκορντίγιο, επανεκλέγεται εδώ και 31 χρόνια.

Εδώ και πολλά χρόνια, την εβδοµάδα που οι άλλες πόλεις στην Ισπανία γιορτάζουν το Πάσχα, στη Μαριναλέντα γιορτάζουν την ειρήνη. «Ο δήµαρχός τους είναι τρελός», λένε στο γειτονικό χωριό. «Ενώ εµείς οι άλ λοι Ισπανοί κάνουµε θρησκευτικές λιτανείες, εκείνοι κάνουν επί 5 µέρες πάρτι». Πολλοί νέοι από τη Σεβίλλη, τη Γρανάδα, τη Μαδρίτη, πηγαίνουν για να γιορτάσουν µε τους χωρικούς της Μαριναλέντας.


Οταν εξελέγη για πρώτη φορά, το 1979, ο Γκορντίγιο ήταν ο νεώτερος δήµαρχος στην Ισπανία. Το 1986, έπειτα από 12 χρόνια αγώ νων και καταλήψεων κυρίως από τις γυναίκες του χωριού, η Μαριναλέντα κατάφερε να πά ρει από ένα γαιοκτήµονα 12.000 στρέµµατα γης και να δηµιουργήσει έναν αγροτικό συ νεταιρισµό από τον οποίο ζει σήµερα σχεδόν όλο το χωριό. «Η γη δεν ανήκει σε κανέναν, η γη δεν αγοράζεται, η γη ανήκει σε όλους!», λέει ο δήµαρχος.....

Στον συνεταιρισµό Εl Ηumoso οι συνεταίροι εργάζονται 6½ ώρες την ηµέρα, από τη Δευτέρα ώς το Σάββατο, δηλαδή 39 ώρες την εβδοµάδα. Ολοι έχουν τον ίδιο µισθό, ανεξάρτητα από τη δουλειά που κάνουν. Οι συγκοµιδές (ελαιόλαδο, αγκινάρες, πιπεριές κ.λπ.) συσκευάζονται στο µικρό εργοστάσιο Ηumar Μarinaleda που βρίσκεται στη µέση του χωριού και στο οποίο εργάζονται, σε πολύ χαλαρή ατµόσφαιρα, περίπου 60 γυναίκες και 4-5 άνδρες. Τα προϊό ντα πωλούνται κυρίως στην Ισπανία. Τα έσοδα του συνεταιρισµού δεν µοιράζονται, αλλά επενδύονται και πάλι στον συνεταιρισµό για να δηµιουργηθούν δουλειές. Γι’ αυτό στο χωριό δεν υπάρχουν άνεργοι. Οµως ακόµη και σε εποχές που δεν υπάρχουν αρκετές γεωργικές δουλειές για όλους, οι µισθοί καταβάλλονται.

Στη Μαριναλέντα, η στέγαση, η εργασία, ο πολιτισµός, η εκπαίδευση και η υγεία θεωρούνται δικαίωµα. Μια θέση στον παιδικό σταθµό µε όλα τα γεύµατα κοστίζει 12 ευρώ τον µήνα. Από την άλλη, «εδώ δεν έχουµε χωροφύλακες, θα ήταν µια άχρηστη σπατάλη», λέει ο δήµαρχος. «Δεν έχουµε ούτε παπά - δόξα τω Θεώ!», προσθέτει γελώντας. Πάντως η ελευθερία της λατρείας είναι εγγυηµένη και το Πάσχα έγινε µια µικρή θρησκευτική λιτανεία, η οποία πέρασε διακριτικά από τους δρόµους του χωριού, χωρίς θεατές και αποφεύγοντας την πλατεία όπου γινόταν η γιορτή.
«Εφαρµόζουµε µια συµµετοχική δηµοκρατία, αποφασίζουµε για όλα, από τους φόρους ώς τις δηµόσιες δαπάνες, σε µεγάλες συνελεύσεις. Πολλά κεφάλια δίνουν πολλές ιδέες», λέει ο Γκορντίγιο. «Ξέρουµε πως οι άνθρωποι µπορούµε να δουλεύουµε και για άλλες αξίες, όχι αποκλειστικά για το χρήµα»........υ.σ επειδη οι σπανιες αναρτησεις ''κλεβονται'' ετσι εκανα και μ'αυτη την αναρτηση απο τον φιλο ΟΣΤΡΙΑ...Αλλα κουραγιο..

12 σχόλια:

  1. ... τα όνειρα πραγματοποιούνται και επί γης ...
    ... έρρωσο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαντασου ποσα βιβλια θα διαβαζαμε μετα την δουλεια και τι ηρεμια θα ειχαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν άκουγες τα σχέδια αυτά του Δημάρχου,πριν τα εφαρμόσει στην πόλη του, πώς θα τον χαρακτήριζες;
    Επιεικώς αιθεροβάμονα! Κι'όμως υπάρχουν και περιπτώσεις όπως αυτή που μας αναφέρεις το ουτοπικό, να γίνεται ρεαλιστικό!
    Βασική προυπόθεση να βρεθεί ό Ένας, ο Αρχηγός, ο Καθοδηγητής!!!
    Βρε Δημητράκη δεν κάνεις ένα μόνιμο λινκ με τον Όστρια να μη κουράζεσαι κιόλας στην αντιγραφή;
    Καλό Σ/Κο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. kariatida62 σου διευφυγε το βασικο ο δημαρχος ειναι........ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ, αρα φαντασια και ευαισθησια απεναντι στον ανθρωπο, χαλαρα, οπως λεει ο συντροφος, ουτε αρχηγος ουτε καθοδηγητης συμμετοχη ολων με ιδεες και εργασια, αρα λυσεις υπαρχουν και δεν ειναι ουτοπια, αυτα για καποια οικονομικα μυαλα και για καποια ξεπουλημενα κυβερνομυαλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δημητρακη,μιλαμε για 12.000 τ.μ. και 2.5οο στοματα.!!!!
    @@@@@@@@@@@@@@
    Η Σχεση μου με την θρησκεια με απασχολει ως υπαρξιακο γεγονος.[ Δαρβινος-μετεξελιξη] που ακομη με ιντριγκαρει.,ομως αυτο το......................................................................................................,' η οποία πέρασε διακριτικά από τους δρόµους του χωριού, χωρίς θεατές και αποφεύγοντας την πλατεία όπου γινόταν η γιορτή.'
    δεν μου φερνει και πολυ σ'ελευθερια!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. taspa 12.000 στρεμματα, απο το ''79 εκλεγεται λες να μην ειχε ''σκασει'' τιποτα αμα υπηρχε εις βαρος του?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ιδανική κοινωνία δεν είναι η κομμουνιστική κοινωνία ,είναι η αναρχική κοινωνία,όπου δεν υπάρχει εξουσία. Αυτά από τη συνάδελφο μου κοινωνιολόγο.
    Σύμφωνα λοιπόν με τη κοινωνιολόγο και το ΚΚΕ είναι εξουσιαστικό κόμμα με τις ίδιες μεθόδους και οργάνωση όπως και τα αστικά κόμματα.
    Όπως βλέπεις Δημήτρη έχω τον ιδεολογικό μου καθοδηγητή!!!!!!!!
    Αυτό πρεσβεύουν οι αναρχικοί, που όλους η αστυνομία τους ονομάζει και αντιεξουσιαστές και τους θεωρεί εκ των προτερων τρομοκράτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δασκαλε. Αυτο ειναι το τελευταιο σταδιο οταν ο ανθρωπος θα εχει ''ανεβει'' απο τα κοινα και τετριμμενα, τωρα το κ.κ.ε τι εξουσιαστικο κομμα ειναι? Εχει κυβερνηση και δυναμεις καταστολης? Εχει οικονομικα επιτελεια και χαρασει γραμμη για την χωρα? Εσυ επιλεγεις τον καθοδηγητη σου!!!!!!!!!!!!Και για να ειμαστε ακριβεις οχι η αστυνομια-ειναι κατασταλτικος μηχανισμος μονο, δεν χαρασει γραμμη-αλλα το υπουργειο που προισταται αυτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. .......ταξιδευοντας στο νησι της ναξου στο χωριο
    απειρανθος θα συναντησετε την προσπαθεια που εκανε ο μανωλης γλεζος πανω στο θεμα που λετε...
    βεβαια δεν συγκρινεται με αυτα που αναφερετε πιο πανω αλλα σε σχεση με αλλες χειροτερες καταστασεις κατι λεει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ιδανικές κοινωνίες;
    Μακάρι για όλους!

    Επειδή όμως είμαι πεσιμίστρια, φοβάμαι ότι ο Οργουελ κάπου περιμένει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μαχαιρη καλησπερα. Τα εχω διαβασει, ειδικα για το νερο που τρεχει και υπαρχουν φυτα που συγκρατουν την εξατμιση του νερου το καλοκαιρι, βεβαια τα εργα του Γλεζου ειναι υποδομης, αλλα οπως σωστα επισημενεις σε αλλα κυκλαδονησια εχουν τεραστια προβληματα ειδικα το καλοκαιρι, ειδαμε και τωρα που ο παπανδρεου πηγε στο καστελλοριζο οι ανθρωποι ελεγαν το νερο-νερακι και σε αλλα κοντινα νησια,συμη, αλλα εδω διπλα στην αθηνα, η αιγινα εχει προβλημα νερου το καλοκαιρι και το κοβουν ορισμενες ωρες, παλιοτερα ειχαμε κανει ντουζ με εμφιαλωμενο, οι δημοτικοι αρχοντες κοιτανε να βολεψουν τον περιγυρω τους και απο εκει ολα πανε χαλια, ασε το παιχνιδι που κανουν με το ''σπασιμο'' του καθε δημοτικου εργου για να δινουν το εργο στους ημετερους και αυτο-οι ''αρχοντες'' - να παιρνουν το κατιτις τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γιαγια Αντιγονη καλησπερα, εσυ πεσιμιστρια? Το εχεις αποδειξει οτι εισαι γεματη αισιοδοξια και χαρα για την ζωη, καμμια φορα μας κανουν οι καταστασεις επιφυλακτικους και δυσπιστους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή